Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy miał ktoś z was wyrywanego zęba?

Polecane posty

Gość gość

Hej. W środę czyli 6dni temu miałam wyrywana górna 6, ekstrakcja była dość skomplikowana i trwała godzinę, przez co Dentystka powiedziała że jestem w większym ryzyku że nie wytworzy mi się skrzep. I tu mam pytanie do was proszę i odp. Właśnie po kolacji niestety ale odruchowo "cmoknelam" i wyssalam z rany coś białego o charakterystycznym brzydkim zapachu. Nic mnie nie boli ale jeszcze opuchlizna mi dobrze nie zeszła w dziasle mam dużą dziurę i nie wiem gdzie ten skrzep powinien być ? Czy może to faktycznie wyleciał mi skrzep a może resztki jedzenia ? Czy po 6 dniach od wyrwania może mi się pojawić ten suchy zębodół gdyby się okazało że to faktycznie był skrzep?

Gość gość
Gdybyś wyrwała skrzep, to czerwonobrunatny. Pewnie wyssałaś resztkę jedzenia. To akurat dobrze, bo mógl sie zrobic stan zapalny. Po jedzeniu plucz delikatnie (nie wysysaj, nie bulgocz) usta roztworem Dentoseptu, albo delikatnie umyj zęby szczoteczką, omijając ranę. Dolek po zębie jest rzeczą normalną. Po 6 dniach już Ci nie grozi suchy zębodół.

Gość gość
Chodzilabys z bolu po scianac, gdyby byl to suchy zebodol.

Gość gość
Tak wiem że suchy zębodół jest podobno bardzo bolesny dlatego się tak obawiałam go. Ale dziękuję ucieszyło mnie że po 6dniach już mi nie grozi ;) Teraz będę na pewno płukać po jedzeniu :) Wcześniej nie płukałam bo bałam się że ten skrzep wyplucze trochę mnie Dentystka nastraszyła :) Dzięki jeszcze raz