Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

życie w niemczech praca

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym wyjechać z mężem do pewnej pracy do Niemiec tam życ skromnie i odkładać.Tutaj w Polsce mamy mieszkanie własnościowe które za jakis czas chcemy sprzedać i kupić mały domek. W tym czasie jak nam nie bedzie chcemy to wynajmować . czy ktoś coś podpowie? doradzi?

Gość beti121
Podstawowa sprawa to czy znacie język,czy macie jakieś zawody. Bez języka i nawet z dobrym zawodem ,ale bez możliwości pracy w nim nie ma mowy o odkładaniu pieniędzy w Niemczech. Wszelkie prace bez konkretnego zawodu to ok.800 EUR na rękę ,mieszkanie to koszt ok.450-500 EUR ,do tego prąd,gaz,nie da się z tego wyżyć. Nie licz w ten sposób,że 1.000 EUR to ponad 4 tysiące zł. w Niemczech wszystko jest 4 razy droższe,nawet za 1 pokój trzeba zapłacić ok.300 EUR. Twój mąż musiałby mieć zawód np.spawacza,operatora dźwigu czy wózka widłowego żeby dostawać większe pieniądze. Pracy w Niemczech możesz szukać będąc w Polsce ,wystarczy ,że w google wpiszesz "praca w Niemczech" Ja pracowałam jako opiekunka osób starszych,wtedy nie płaci się za mieszkanie i wyżywienie,nawet za podróż to wtedy te 1.200 EUR mozna odłożyć. W Niemczech płace są niskie a pracodawcy kombinują chyba jeszcze bardziej niż w Polsce aby zapłacić jak najmniej. Tylko znając język i mając dobry zawód można liczyć na dobrze płatną pracę.

Gość gość
będziesz podcierać dziadkom z wermachtu tyłki

Gość gość
Dziękuje za odpowiedz Beti.. a do Ciebie gość .. myśląc o pracy w Niemczech nawet przez chwile nie pomyslałam o opiece.

Gość gość
Mąż ma prace. Jest kierowcą tira w Niemieckiem firmie. Myslałam abysmy wynajeli mieszkanie blisko jego bazy aby nie musiał co 3 tygodnie robić ponad 2000 km. Mi i tak wszystko jedno czy jestem tu czy tu a tak przynajmniej blizej niego. i zarobki lepsze.

Gość gość
też jeżdżę do Niemiec do pracy, jednak jako opiekunka, bo takie mam wykształcenie. oczywiście przez agencję, wybrałam medipe, na własną rękę nie szukałabym pracy, a tutaj wszystko mam załatwione. też się obawiałam, inny kraj to zawsze stres, ale spróbowałam i teraz będę jechała już trzeci raz