Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka_bebe

Miedziana spiralka, pytanie do posiadaczek

Polecane posty

Cześć Wam! Jestem w zasadzie zdecydowana na założenie spirali miedzianej, tylko zastanawiam się nad pewną kwestią - najbliższe pół roku to będzie dla mnie stresujący czas - sporo wyjazdów, także takich.."na łono natury", ale w gronie mało mi znanych ludzi, z którymi nie czuję się swobodnie. I tu pytanie - czy sądzicie, że powinnam jednak przeczekać te pół roku? Boję się, że pierwsze miesiączki przy miedziance będą uciążliwe, że będę plamić w dziwnych momentach cyklu, a będę miała utrudniony dostęp do toalety. No i w razie "w" będę nawet miała daleko do mojego gina.. Do tego słyszałam, że na początku zwłaszcza, okresy są też bardziej bolesne, a ja będę musiała "ogarniać" nie tylko psychicznie, ale i fizycznie. Jestem nieródką, ma 27 lat, okresy mam regularne, raczej umiarkowane (w stronę skąpych) i niezbyt bolesne (z drobnymi wyjątkami). Zasadniczo chcę założyć wkładkę na 100% tylko termin mnie zastanawia, więc nie wychodźcie mi z argumentacją ogólnie przeciw tej metodzie, bo tych się już naczytałam i jak widać mnie nie zniechęciły. Doradźcie mi proszę, bo ja już nie mogę...

Gość gość
Ja bym zaczekała w takim przypadku, aż minie ten "gorący" okres i dopiero wtedy na spokojnie założyła spiralę :)

Gość gość
Załż hormonalną Jeydess na miedziankę u nieródki szkoda macicy.

Gość gość
Zakładając miedziankę będziesz plamić i nic nie będzie z sexu.Zakładajac hormonalną okres zaniknie i bedziesz chodzić bez podpasek.To w twoim przypadku będzie wielka wygoda.

A nie będzie głupio dzwonić do lekarza i znów zmieniać termin, jak dopiero co go z nim ustaliłam? :(

Niekoniecznie będzie plamić na miedziance:)To zależy od organizmu. Nie głupio zmienić termin,lekarz zrozumie obawy i wątpliwości,możesz ewentualnie umówić się na usg żeby sprawdził,czy w ogóle kwalifikujesz się do wkładki:0

Gość Taka_bebe
Dzięki.. Strasznie mnie to zdenerwowało, jak sobie uświadomiłam, że jednak nie powinnam zakładać jej teraz :-P. A czy będę plamić, to się okaże, jak już założę i odczekam kilka tych cykli, które z założenia mają być gorsze.

Gość gość
to naprawde indywidualnie - ja plamiłam miesiac a potem juz normalnie

Gość gość
Terminu nie odwołuj załóż tylko hormonalną.Kobiety boją się ale mają potem wygodę do prowadzenia sexu.

Hormonalnej nie chcę. Koszt jest za wysoki, a ja nie wiem jak zareaguję na hormony (do tej pory brałam tabsy i zawsze po jakimś czasie miałam nieprzyjemne skutki uboczne). Terminu nie odwołam, ale pójdę do gina, żeby na przeczekanie zapisał mi jednak tabsy. W trakcie pierwszych trzech miesięcy zawsze czułam się, paradoksalnie, bardzo dobrze, wszelkie skutki uboczne objawiały mi się dopiero po jakimś roku (taak, wiem że normalnie to organizm tych trzech miesięcy potrzebuję na przyzwyczajenie się, jednak do tej pory moje doświadczenia były takie, że na początku super, a im dłużej, tym gorzej)