Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja_Dyzio

urlop ojcowski tak zwany tatusiowy

Polecane posty

Gość Ja_Dyzio

tak się w pracy zastanawiamy nad interpretacją prawa dotyczącą urlopu ojcowskiego, który jak wiemy wszyscy od kilku lat należy się ojcu ale może wykorzystać tylko jeden raz i właśnie jest taka sytuacja, że jeden z kolegów został 'tatusiem' i jest bardzo szczęśliwy z tego powodu i napisał WNIOSEK - prośbę do Szefa firmy o udzielenie urlopu 'ojcowskiego' i nie wiemy , jak się zachowa Szef w tej sytuacji , ponieważ Matka dziecka nie jest jego żoną , żyją razem i mieszkają ale nie są formalnie małżeństwem , gdyby byli małżeństwem to jego syn z automatu nazywałby się powiedzmy Jan Nowak od nazwiska ojca Nowak ale Nowak trochę skomplikował sobie życie i razem z Matką dziecka wykombinowali, że syn będzie miał nazwisko Matki, czyli powiedzmy Jan Kos, nazwisko matki dziecka jest Kos i nazwisko Jan Kos jest na akcie urodzenia dziecka oraz nazwisko Matki, czyli Genowefa Kos oraz nazwisko ojca Stanisław Nowak, czy powinien otrzymać urlop 'tatusiowy' ?

Gość gość
Wedle mnie urlop ojcowski nalezy się na dziecko które ma ustalone ojcostwo. więc jesli Stanisław Nowak wedle prawa jest uznany jako ojciec Jana Kosa to powinnien mu się urlop tatusiowy należec. A ty Dyzio jak myslisz?

Gość gość
Oczywiście że, mu się należy, jest uznanym ojcem dziecka i tak jest wpisane w akcie urodzenia, a wiadomo że, pracodawcy nie dają urlopów maciezynskich ani tacierzynskich od tak sobie tylko na podstawie aktu urodzenia dziecka, więc nad czym się tu zastanawiać?

Gość gość
Tak Dyzio dostaniesz ten urlop :D mimo że matka dziecka nie dała mu twojego nazwiska

Gość Ja_Dyzio
Pracodawca się awanturuje z tego powodu, chce aby pracownik tyrał w pracy i nie łaził na żaden urlop 'tatusiowy' !

Gość gość
Nie daj się. PROTESTUJ :D

Gość gość
O ile pamiętam, to ten urlop należy się, albo matce, albo ojcu, a nie obojgu równocześnie. Jeżeli nie ma jednoznacznej możliwości zweryfikowania, że matka dziecka nie korzysta z urlopu macierzyńskiego, to nie ma też podstawy udzielenia tego urlopu ojcu.

Gość gość
Idąc tokiem rozumowania autora tematu, każdy kto spłodziłby dziecko, nabywałby z automatu prawo do urlopu tacierzyńskiego, nawet gdyby nie miał żadnego kontaktu z dzieckiem.

Gość gość
dyzio chcesz mieć dziecko ?