Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od czego zalezy rozwój niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Jedne dzieci zaczynają szybciej chodzić, mówić, rozumieć, a inne wolniej. Zastanawiam się od czego to zależy. Ponoć tez od genów. Ale u mnie i męża rodzinie wszyscy szybko mówili, a moja córcia późno, natomiast u koleżanki syn szybko zaczął wszystko, a rodzice ponoć dość późno. No więc jak to jest?:)

Gość Asia 16 lat
Zależy od tego jak do niego mówisz zgadamy się z gość

Gość gość
Geny ma się również po dziadkach, pradziadkach i wszystkich innych przodkach. Bawi mnie czasem ta logika kafeterii- często to się pojawia a propos rozstępów- że skłonności do tego są dziedziczne, więc jak mama miała to ja też. Wcale nie, równie dobrze te skłonności można mieć po ojcu albo prababci. Rozwój zależy od genów, wrodzonych predyspozycji, przebiegu ciąży, stanu zdrowia i bodźców które dostarczamy dziecku.

Gość gość
Moim zadaniem też od modelu. Mój starszy synek bardzo mało spał. Ma tak do tej pory, wystarczy mu 7h. Był cieka2y światami mało spał, dużo poznawal . Bardzo szybko się rozwijał. Młodszy jest śpioch em i już widzę różnice. Nie ma kiedy się uczyć, bo dużo śpi. Starszy 5lat, młodszy 3mies.