Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciśnienie w 9 miesiacu ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam jestem w 39tc i od dwoch dni moje cisnienie potrafi byc nawet 130/90 nie wiem co jest . Bylam 2 dni temu u lekarza i wszystko ok. Dodam że wieczorem jest ok 117/70to jest takie moje prawidłowe które mam przeważnie a nawet niższe. To dolne oscyluje dzisiaj do 85

Gość gość
Ja miałam też lekko podwyższone w 40 tc. 140/90. Miałam dużo leżeć i kontrolować. Siedem dni po terminie poród indukowany oksytocyną i ciśnienie wróciło do normy. Cztery dni przed porodem byłam na obserwacji poprostu. Jak leżałam to ciśnienie było ok ale wystarczyło że poszłam do toalety i skakało do 140/90 nikt paniki nie robił ale kontrolowali mi często to ciśnienie.

Gość gość
Przecież to nie tragedia , do 140/90 jest norma przecież więc nie masz się co bać. Spróbuj pić więcej wody jeśli Cię to martwi

Gość gość
To ja z postu wyżej. Lekarz mi mówił że pod koniec ciąży organizm może tak reagować i trzeba się oszczędzać, sprawdzaj często to ciśnienia i ewentualnie podejdź na izbę. Wszystko będzie dobrze, nie denerwuj się bo to nie pomoże:-)

Gość gość
W ciąży norma to 120/80 powyżej trzeba uważać i kontrolować.

Gość gość
Kontroluj, czy nie robi się wyższe. Mi w 40tc skoczylo do 160, równocześnie miałam wypieki, cała skóra na twarzy i dekolcie była mocno różowa. Zatrzymali mnie w szpitalu i czekali 5dni, aż sama urodze. Zbijali ciśnienie. Położna mi mówiła, że podwyzszenie ciśnienia może mieć związek z wyrzutem oksytocyty w organizmie , przed zblizajacym się porodem .

Gość gość
gość dziś Masz rację. Mój gin też mówi że należy być czujnym jeśli przekroczy taka granicę ale nie należy panikować.

Gość gość
Ja cała ciążę miałam wzorowe ciśnienie, mimo że miałam od początku nadwagę, a w 40tc pojechałam na kontrolne ktg i tętno dziecka nie schodziło poniżej 160 mimo że czułam się idealnie, przestraszyli się i zbadali mi ciśnienie, wyszło 170/100, dali mi leki na zbicie ciśnienia, zrobiło mi się niedobrze i zaczęłam wymiotować, zmierzyli mi puls i miałam 130. Radzę zaopatrzyć się w cisnieniomierz, no jak widać nigdy nic nie wiadomo, a nadciśnienie jest bardzo niebezpieczne dla dziecka.

Gość gość
Mierze caly czas. Teraz znow przeszlam po podwórku i cisnienie 122/89 może i rzeczywiście ten poród nareszcie się zbliża

Gość gość
Ja jestem niskocisnieniowcem i mi skacze 128/85 a puls nawet 109 do tego spuchlam strasznie szczególnie lewa noga potrafi być słoniowa mam kontrolować i sprawdzać by nie doszło do zawarcia ciążowego i jeśli coś będzie się działo mam jechać na izbę przyjęć.Z tym ciśnieniem nie są żarty w po przedniej ciąży jak skoczyło mi do 160 w nocy i mdlalam plus że leżałam na patologi ciąży rano już była podjęta decyzja o wywołaniu.

Gość gość
Kurde strach troche z tym ciśnieniem. Wczoraj to już miałam jechać na ip ale jak tam pojadę to zapewne zostane. Nie pojechałam bo po dluzszym odpoczynku mialam juz swoje niskie

Gość gość
Odpoczywaj ile dasz radę i nie denerwuj się bo to jeszcze gorzej a pogoda za oknem też ma dużo wspólnego z ciśnieniem staraj się też łapać drzemki w dzień by mieć siłę na poród .

Gość gość
Ja przez całą ciaze mam 140/90 i lekarz powiedzial ze to gorna granica także Twoje ciśnienie jest ok

Gość gość
Dziękuję wam bardzo to moja pierwsza ciąża wyczekana dlatego tak panikujr. To fakt troche się denerwuje bo porod tuz tuż . Ale po chwili wyciszenia cisnienie wraca do normy na szczęście .