Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile waszym zdaniem musi mieć mieszkańców miasto by było duże?

Polecane posty

Gość gość

Tyle co Opole czyli 120 tysięcy? Tyle co bielsko - biała 175 tysięcy? Tyle co Toruń 204 tysiące tyle co Katowice 299 tysięcy? Tyle co Bydgoszcz 350 tysięcy? Tyle co poznań 560 tysięcy tyle co Wrocław 630 tysięcy? Czy tyle co warszawa 1,7 miliona mieszkańców?

Gość gość
Duże to minimum 150 albo nawet 200 tysięcy

Gość gość
A wg mnie minimum 400 tysięcy

Gość prawi 114
zalezy co dla kogo jest duże. według mnie . .duże miasto to Katowice - 298 tys mieszkanców w Opolu nie byłem jednak 120 tys to za mało by nazwać je dużym

Gość prawi 114
To są duże miasta 2. Kraków małopolskie 765 320 3. Łódź łódzkie 696 503 4. Wrocław dolnośląskie 637 683 5. Poznań wielkopolskie 540 372 6. Gdańsk pomorskie 463 754 7. Szczecin zachodniopomorskie 404 878 8. Bydgoszcz kujawsko-pomorskie 353 938 9. Lublin lubelskie 340 466 10. Katowice - 298 111 Czestchowy nie nazwałbym dużym miastem byłem tam i nei robiło wrażenia dużego Natomiast Katowice wyraznie sie wyróżniały byłby bardziej wielkomiejskie

Gość prawi 114
1. Warszawa Warszawa to stolica , wiec jedyne miasto w POlsce które przekracza 1 mln mieszkanców.. Dlatego wchodzi w osobną kategorie Tzn - Bardzo duże

Gość prawi 114
miasta sredniej wielkosci - od 70 do 280 tys od 12 do 40 tys- miasteczka od 40 do 70 tys - miasta małe ponizej 10 tys - wsie i inne dziury

Gość prawi 114
od 280 tys do 1mln- miasta duze

Gość Miasto Namysłów opolskie wojew
Czyli Namysłów który ma 16 tysięcy mieszkańców jest miasteczkiem? A skoro poniżej 10 tysięcy mieszkańców to wsie i inne dziury to czyli wg ciebie Watykan który ma 800 mieszkańców a jest krajem i stolica Liechtensteinu czyli vaduz która ma 5 tysięcy mieszkańców i valetta stolica Malty która ma 6 tysięcy mieszkańców to są dziury? Mimo że stolicę krajów? Czy nie są dziurami bo w tych krajach są inne standardy?

Gość prawi 114
watykan ma 800 niestałych mieszkanców . W rzeczywistosci przewija sie tam setki tysiecy turystów rocznie robiąc sztuczny tłum

Gość gość
Nie, w tych krajach nie ma innych standardów :) Maltańczycy nie uważają że Valetta mając 5 tysiecy jest duzym miastem :) Tymbardziej ze nie jest ona najwiekszym miastem Malty. A po drugie Malta jest praktycznie cala zurbanizowana, i jest bardzo czesto zaliczana do grona miast-panstwa a poszczegolne miejscowosci sa traktowane na Malcie po prostu jako dzielnice :) Wiem bo bylam i meiszkalam tam i Maltanczycy nie uwazaja ze 5 tysiecy to duze miasto :) a Watykan to juz calkiem inna kwestia, bo to tylko fragment miasta Rzym ktory z powodow historycznych i politycznych zostal uznany za samodzielne panstwo :)

Ale czy wg ciebie takie miasta które są stolicami krajów jak vaduz który ma 5 tysięcy mieszkańców czy stolica Malty valetta która ma 6 tysięcy mieszkańców to są dziury? Czy nie? Czy w tych krajach są inne standardy? Ps nie wliczaj turystów

A czy na Malcie jest lotnisko? Czy trzeba lądować w innym kraju? Może się tam kiedyś wybiorę

Gość prawi 114
turystów trzeba wliczać ,bo sprawiają ze miasto tętni życiem tak samo zakopane niby ma tylko 27 tys ludnosci a w rzeczywistosci przez turystów jest tam 2 razy wiecej sklepów niz w kazdym innym miescie które ma 27 tys ludzi zakopane dlatego nie nazwalbym miasteczkiem , dla mnie to małe miasto .. PRzez sztuczny tłum .. wydaje sie jakby tam było 50 tys , a nie 27 tys ..

Gość gość
Juz mowilam ze w tych krajach NIE MA innych standardów, mieszkancy tych krajów NIE UWAŻAJĄ że miasto mające 5-6 tysięcy jest duże, oni zdają sobie sprawę że to małe miasteczko :) Nikt na Malcie nie uważa że Valetta jest dużym miastem, tymbardziej że największym miastem Malty jest Birkirkara która ma 23 tysiące mieszkanców, ale jej również NIKT nie uważa za duze miasto :) Malta jest podzilona wylacznie na tzw. Rady lokalne cos jak gminy albo wrecz dzielnice i Maltanczycy wlasnie tak traktuja tutejsze miasta jako dzielnice a sama Malte jako panstwo-miasto tak tuttaj wygladaja realia, nikt nie uwaza ze 5 czy 20 tysiecy to duze miasto :)

Gość gość
Na Malcie jest lotnisko, mozna tez doplynac promem z Sycylii

Gość prawi 114
ponizej 10 tys to nie jest małe miasteczko ponizej 10 tys to wieś na prawach miasta .. W Polsce miastem moze zostać nawet coś co ma 2 tys ludzi a najwieksza wiec w Polsce o nazwie KOzyma 12 tys ludzi dlatego ja nie zwracam uwagi na urzędniczy bełkot i uważam ze wszystko co ma mniej niż 10 tys ludnosci to wieś

A czemu Częstochowa wg ciebie prawi 114 nie jest dużym miastem i ma klimat małego miasta? Przecież Częstochowa ma 4 miliony pielgrzymów którzy też robią sztuczny tłum a Częstochowa ma 240 tysięcy mieszkańców (około) i 4 miliony turystów rocznie plus ma tramwaje Przecież miasto z tramwajami nie wygląda jak małe miasteczko ja tylko przejeżdżałem przez Częstochowe dwa razy

Gość prawi 114
a najwieksza wieś w Polsce o nazwie KOzy ma 12 tys ludzi dlatego ja nie zwracam uwagi na urzędniczy bełkot i uważam ze wszystko co ma mniej niż 10 tys ludnosci to wieś Kozy - ludnosc 12 tys . .Najwieksza wies w Polsce https://pl.wikipedia.org/wiki/Kozy

Gość prawi 114
z CZęstochową to jest tak ze c****elgrzymi to w więkoszsci żałosne ogórki a Zakopane ma turystów nawet Zimą !! Nie tylko latem .. Tylko ludzie tam jezdzą cały rok

Gość gość
No Zakopane to ma turystow zwlaszcza zima :D Bo zima najwiecje ludzi jedzie w gory

Prawi 114 a słyszałeś o tym że 1 stycznia 2017 roku opole zmieniło granice i 12 wsi z 4 sąsiednich gmin włączono do Opola czy nie słyszałeś? Poczytaj o tym w Google wpisz sobie w Google zmiana granic Opola

Gość prawi 114
akurat ja nigdy nie byłem w Zakopanem w okresie swiątecznym Tylko własnie w Lipcu tam pojechałem .. poza tym jezdzą tam do zakopanego ludzie którzy mają kase z Warszawy a do cZestochowy jezdzą czesto biedacy z pustymi portfelami ze wsi.. Wiesniacy robią pielgrzymki a nawet jesli maja cos w portfelu to wydają ostatnie 50 zł w sankturarium na mszy świętej . .LOL CZyli tak naprawdę sponsorują bogactwo księży , CZestochowa z tego nic nie ma

Gość prawi 114
Słuchaj moja ciocia mieszka w CZestochowie i sama przyznała , ze omija to miejsce gdzie ludzie pielgrzymują .. Stwierdziła tylko ze tam jest wielkie bogactwo i wielka rozpusta

Prawi 114 zadałem ci pytanie czy słyszałeś o tym że 1 stycznia 2017 roku opole zmieniło granice i przyłączyło do Opola 12 wsi z 4 sąsiednich gmin do Opola? I liczba mieszkańców opola wzrosła ze 119 tysięcy mieszkańców do 127 tysięcy?

Słyszałeś o tym że 1 stycznia 2017 roku opole zmieniło granice?

Gość prawi 114
nie