Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie lekarskie RENTA

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem na zwolnieniu od marca. Mam 49lat , 30lat udokumentowanych pracy. Mam problem już od kilku lat z biodrem,aż wkoncu jest do wymiany. Czekam na operacje. Ale pytanie co dalej? Jak się starać o rentę? Nie dam rady już tak ciężko pracować fizycznie. Byłam dziś u ortopedy, dostałam kolejne zwolnienie. Kazał mi się zapytać w zusie kiedy mija 182dni. Poszłam do zusu a tam okazało się, ze pracodawca mi płaci, nie zus. Bo sa do tego uprawnieni. Jak to dalej ma wyglądać? Gdzie i jak się starać o rentę? Gdzie się muszę zgłosić? Dopiero w pon idę do radcy prawnego zajmującego się prawem pracy. Może ktoś z Was poradzi?

Gość gość
Nie wiem czy w twoim przypadku to najpierw nie będzie zasiłek rehalibitacyjny (jeżeli ZUS uzna, że bedziesz mogła wrócić do pracy - do roku), pózniej jeżeli bedziesz niezdolna do pracy to renta. Dokumenty składa pracodawca do ZUS chyba 6 tygodni przed upływem 182 dni okresu zasiłkowego. Musisz współdziałać z pracodawca w tej sprawie bo do wniosku dołącza się jakieś dokumenty od lekarza. I przede wszystkim zgłosić pracodawcy (np. w kadrach, że jest potrzeba zgłoszenia wniosku). To, że bedziesz niezdolna do pracy w swoim zawodzie to nie znaczy, że nie bedziesz mogła w ogóle pracować. Są nawet specjalne programy przekwalifikujące.

Gość gość
Pracodawca ma Ci powiedzieć, kiedy kończy sie okres zasiłkowy 182 dni. 6 tygodni przed końcem okresu zasiłkowego (lub później, ale lepiej wcześniej, gdyz w zusie trochę to trwa) składasz sama lub za pośrednictwem pracodawcy papiery o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego lub renty do zus. Jak pracodawca jest porządny to pomoże Ci w przygotowaniu wniosku, jesli nie to idziesz do zus, bierzesz odpowiednie druki (z zusie powiedzą ci jakie) i sama wypełniasz (część i tak musi wypełnić pracodawca, a część lekarz prowadzący). Do wniosku musisz dołączyc dokumentację medyczną.

Gość gość
Dziękuje. Pozdrawiam