Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odruch wymiotny a nauka gryzienia

Polecane posty

Gość gość

Witam. Ucze corke juz od jakiegos czasu grysc lecz ma straszny odruch wymiotny jakas mala grudka albo kawaleczek chocby chrupki kukurydzianej od razu wymioty cala zawartoscia zaladka :( jak nauczyc dziecko grysc? Daje jej chrupki kukurydziane skorke chleba miekkie owoce warzywa ugotowane a non stop wymioty. Coreczka ma niecale 8miesiecy.

Gość gość
Up

Gość gość
Moja ma 1,5 roku wszystkie zęby i nadal nie gryzie, wszystko łyka. Co jakiś czas wymiotuje bo coś polknie za duże. Nie pomaga tłumaczenie ze musi gryźć

Gość gość
U mnie to samo, maluch kilka dni temu skończył 7 miesięcy. Tez każda natrafiono grupka kończy się właśnie takim odruchem. Uważam że dziecko musi poprostu do tego dorosnąć i nie można zmuszać bo się zrazi i wtedy problem będzie bardzo długo, próbuj poprostu co np. Tydzień, jeśli odruch będzie nadal, to następna próba za kolejny. W końcu załapie :) nie ma się co spieszyć

Gość gość
A i możesz spróbować takich gryzakow z siateczką. Wkładasz tam owoc a młode sobie ciumka, to trochę uczy gryźć a mój nie ma od tego tego odruchu, tylko ślina leje się po kostki ;)

Gość gość
Moj syn ma 7 miesiecy i potrafi jesc tylko te sloiczki po 4 miesiacu. Te po 5 miesiacu wymiotuje. Siostrzenica ma 10 miesiecy i dopiero teraz zaczyna radzic sobie z grudkami w jedzeniu.

Gość gość
Mój ma 14 miesięcy i wiecie co? Jak nie miał zębów to mamlał warzywa, bułeczkę, chrupka, a jak mu wyrosły ząbki to nie chce gryźć , tak jakby nie wiedział do czego służą ząbki. W zupce mały makaronik, czy rozgotowany ryż połyka i żuje ale gryźć nie chce. Masakra jakaś jak widzę dzieci nie mające roku jak jedzą bułkę lub paluszki to płakać mi się chce. Wybieramy się do neurologopedy.

Gość gość
Moje bliźniaczki 15 miesięcy również nie gryzą. Od kilku miesiecy radzą sobie z chrupkami kukurydzianych, ale paluszków, ani wafelkow kukurydzianych nie daje im z obawy przed udlawieniem. Zauważyłam, ze wszystko przychodzi w swoim czasie. Trzeba dużo cierpliwości i indywidualnego podejścia do małego człowieka. Z pewnoscia przyjdzie moment kiedy połykanie większych kawałków nie będzie dzieciom sprawialo żadnych trudności, podobnie jest z nauką picia z kubeczka:)

Gość gość
Na odruch wymioty polecam dawać dziecku szczoteczke do zębów niech sobie grzebie w paszczy to trochę się odczuli. A poza tym spokojnie ma czas. Nic na siłę. Mój wymiotowal do 14 m. z. aż przeszło. Teraz je pięknie.

Gość gość
Probuje raz co kilka dni ale to nic nie daje zje sloiczki tylko po 4 i po 5 miesiacu po 6 juz nie i jest problem. Jedzenie domowe tylko i wylacznie zupa ale sama rzadka bez zadnego kawalka warzyw itp na cala reszte wymioty od razu . Wyglada to jakby przy probie polkniecia bylo to za duze niby polknie a zaraz wszystko zwraca.

Gość gość
Up

Gość gość
Należy dawać codziennie coś z grudka, ale jeśli dziecko je tylko rzadkie to najpierw przejść do gestszych pokarmów i w gęstych dopiero dawać grudki. Nigdy w rzadkim bo paw gwarantowany. Szczoteczka do zebow stymulowac albo można też samemu robić masaż jamy ustnej (przed posiłkami oczywiscie).

Gość Pat269
Moj maly tez gryzc nie umie a ma 9 miesiecy. Troche sie tym zaniepokoilam, ale teraz widze ze inne, nawet nieco starsze dzieciaczki, tez maja z tym problem. Jak daje mu wafelka ryzowego czy sloiczek po 6 miesiacu, to krzywi sie, kaszle i ma odruchy wymiotne. Wiec na razie jedziemy caly czas na sloiczkach po 4 i 5 miesiacu. Macie racje, nic na sile. Kazde dziecko jest inne i inaczej sie rozwija. Pozdrawiam