Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiele kobiet uważa że pigułki antykoncepcyjne dają im 100% ochrony przed ciążą

Polecane posty

Gość gość

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/seks/czy-antyk oncepcja-hormonalna-naprawde-dziala/excm664 Nasze dane dowodzą, że sama antykoncepcja nie daje kobietom pełnej kontroli nad własną płodnością, nawet gdy stosują najbardziej skuteczne metody zapobiegania ciąży – mówi Ann Furedi, prezes BPAS. Jej zdaniem zachęcając kobiety do stosowania antykoncepcji "daje się im fałszywe poczucie kontroli nad płodnością".

Gość gość
Nic nie daje 100% pewności, to prawda. Te ciąże z pigułek to niedopilnowanie - zapominanie;branie o rożnych porach;seks bez dodatkowego zapezpieczenia w czasie przyjmowania antybiotyków bądź po zatruciu (biegunka,wymioty)

Gość gość
A tam, nie można zwalać tylko na kobiety, że są głupie i nie pamiętają o łykaniu tabletek!! Na skuteczność pigułek można wpływać wiele czynników, nawet głupi paracetamol( o czym nie każdy wie), czy nadwaga.

Gość gość
Ja biorę tabl 11 lat z krótkimi przerwami (żeby dac odpocząć wątrobie) i dla mnie są 100% skuteczne. Biorę bardzo regularnie, nie pominęłam jeszcze żadnej nigdy. I nie spotkałam się wśród znajomych koleżanek żeby któraś co bierze tabl była w ciąży..

Gość gość
Ale wiesz o tym, że dowód anegdotyczny to żaden dowód - ty i kilka twoich koleżanek to bardzo mała próba statystyczna...

Gość Cleo1976
To prawda, że wiele kobiet uważa pigułki za metodę "stuprocentową".Ale nie jest to prawda.Rzeczywista skuteczność jest nieco niższa-a ciąże zdarzają się nawet przy idealnym stosowaniu.Mniej więcej 1-3 na 1000 kobiet.Stuprocentową pewność że się nie zajdzie w ciazę daje jedynie radykalna sterylizacja (ale nie samo podwiązanie jakowodów!) lub całkowita abstynencja seksialna.

Gość gość
Oczywiście że pigułki nie dają 100% pewności i o tym mówi wskaźnik Pearla ale skuteczność jest bardzo wysoka, jedna z najwyższych jeśli chodzi o antykoncepcję w ogóle i to niezależnie czy są to niskodawkowe vines czy zwykłe tabletki hormonalne. To właśnie wysoka skuteczność tego zabezpieczenia sprawia że są tak popularne. Też biorę już różne tabletki wiele lat i nie zaliczyłam wpadki.

Gość gość
Czy przy braniu tabletek ograniczenia w bzykaniu nie stosujesz?

Gość gość
100% racji

Gość gość
C prawda,że pigułki nie dają 100-procentowej pewności, ale dają PRAWIE tę pewność, wskaźnik Pearla i tak mówi sam za siebie. Jeśli stosujemy pigułki to naprawdę warto być systematycznych, stosować odpowiednią dietę, nie pić herbat z dziurawca itp bo to potrafi zmniejszyć skuteczność. Ale jeśli stosujemy wszystko systematycznie, to nawet takie pigułki jak vines (z niską ilością hormonów) dają PRAWIE 100 proc. pewność :)