Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Gosc andzia

Translokacje zrownowazone

Polecane posty

Gość Gosc andzia

Witam. Mam pytanie odnosnie ewentualnych wad genetycznych. Jestem po 3 poronieniach. Pierwsze w 2011 roku. Pitem w 2013 zaszlam w ciaze i w czerwcu 2014 urodzilam coreczke 5 tygodni przed terminem. Ale jest zdrowa dziewczynka i bardzo dobrze rozwijajaca sie jak na swoj wiek moze nawet ponad norme. Jesli chodzi o Jej kariotyp to nie byl badany. Nastepnie w marcu 2015 roku w 9 tygodniu tak jak za pierwszym razem poronilam i to samo w 2015 roku w listopadzie. Za ostatnim razem ginekolog wyslal mnie i meza na badania genetyczne z ktorych wynika ze moj kariotyp jest prawidlowy - obecnie mam 33 lata, a maz ma translokacje zrownowazona pomiedzy chromosomami 10 i 20 dokladnie 46XY t(10;20) (p12.3,p13). Maz ma obecnie 35 lat. Badania nasienia meza sa w normie. W rodzinie nie bylo zadnych wad genetycznych. Chcielibysmy postarac sie jeszcze o jedno dziecko ale oprocz tego ze.moge kolejny raz poronic to najbardziej voje sie o ewentualne schorzenia i wady genetyczne dziecka. Nigdzie w internecie nie znalazlam informacji co ta kombinacja miedzy chromosomami 10 i 20 moze przyniesc widac nie jest to czesto wystepujacy przypadek skoro nie ma zadnych zrodel. Z czym ta zmiana.moze sie wiazac. Jak powinno wygladac moje prowadzenie ciazy przez ginekologa. Czy powinnam od poczatku miec jakies podtrzymanie ciazy czy jednak jesli ma byc wada to lepiej zeby nastapilo samoistne poronienie? Nie wiem co robic w takim przypadku. Nie mamy problemow z zajsciem w ciaze ale jednak problem z donoszeniem. A corka urodzila sie za wczesnie bo odklejalo sie lozysko, ale cala ciaza przebiegla bez komplikacji i na luteinie dopochwowo w zwiazku z pierwszym poronieniem. Prosze o odpowiedz pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować