Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MałaMia

Kosmetyki naturalne

Polecane posty

Gość MałaMia

Macie jakieś przepisy na domowe kosmetyki? Takie żeby miały fajny zapach, a do tego spełniały swoje określone zadanie - oczyszczały albo regenerowały. Nie potrzebuje jakichś wyszukanych składników tylko jakieś proste :)

Gość parzonyrumianek
Może to nie jest kosmetyk, ale lubię robić sobie okłady z rumianku - zawsze pomagają na opuchnięte i podrażnione oczy. Czasami też robię płukankę do ust podczas przeziębienia. 10-15 minut parzenia i tyle możliwości - wodę wypić, a z fusów zrobić okład!

Gość SylwiaSel
Sam napar z rumianku daje radę i polecam go. Ja osobiście używam teekanne i nie mam zastrzeżeń. Łagodzi zaczerwienienia. Zostało mi ich dużo i czasem mnie bardzo denerwują, ale nie ma tragedii :) Ogólnie takie "domowe" kosmetyki to świetna sprawa, bo większość tych rzeczy masz w domu i nie musisz wydawać na nie majątku. Ja kiedyś zrobiłam też tonik z zielonej herbaty i też fajnie na przebarwienia działał. Ale to już zależy od cery m.in. jak to wygląda.

Gość gość
SylwiaSel a jak ten tonik? Po prostu zaparzyć herbatę i przemyć? Autorko, dobrym domowym sposobem na przygotowanie cery do oczyszczenia, jest parówka- zaparzasz w misce herbatę rumiankowa bądź szałwia i trzymasz buzie nad naparem, pod ręcznikiem, zeby para nie uciekała. Tylko to zabieg do cery zanieczyszczonej, na cerę bez kłopotów moze podziałać drażniąco.

Gość gość
I ja jeszcze lubie piling z kawy:)

Szybkim i tanim sposobem są peelingi - sól (używam soli himalajskiej z mydlasie.pl), soda i olej kokosowy. Nie tylko oczyszcza, ale również nawilża skórę. Proporcje można dowolnie modyfikować, zależnie od upodobania :)

Gość Mmadaaa
również podpisuje się pod okładami z rumianku i tonikami z herbaty :) najlepiej zielonej lub jakichś ziół :)

Gość ilonka788
Kosmetyki ja lubię z wersji Eldan Cosmetic takie jak tutaj: http://www.eldancosmetics.pl . Mają ciekawe propozycje godne uwagi różnego rodzaju. Skład dobry, jakość, konsystencja, wchłanianie itp.

Gość Haliskowa
domowe to niekoniewcznie bo nie zawsze zdają egzamin ze względu na to, że nie mają tak skoncentrowanych składników jak te, które są produkowane... a "kupczych" lubię chociażby te na organicznwlosy.pl, a do twarzy najzwyklejsze glinki, olejki kuouję z którtkim terminem ważności, hydrolaty też

Gość Communicate
domowe jesli receptura jest zle dobrana moga dzialac obciążająco i tutaj mam na mysli głównie włosy. maseczek na twarz nigdy nie stosowałam, ale moze sprobuje kiedys. ja bardzo jestem za kosmetykami naturalnymi, ale tutaj rzeczywiscie trzeba byc ostroznym, bo coraz wiecej produktow jest eko, a jak sie czlowiek wczyta w etykiete... ja zamawiam głównie w sprawdzonej drogerii internetowej ekobieca.pl juz kilka lat. produkty sa naprawde przeróżne - i mają jeszcze kosmetyki azjatyckie, o ktorych tez slyszalam bardzo wiele, ale jeszcze nie testowalam. znacie?