Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baptycha

Baptystka odpowie na pytania zapraszam

Polecane posty

Gość Baptycha

pytania koscielne, religijne, biblijne, zyciowe. Nie ma glupich pytan :D (tylko proszę o przyzwoite :classic_cool: )

Gość gość
Nie modlisz się do św. Marii?

Gość Baptycha
Nie modlę, ale uważam oczywiście że jest matką Jezusa, kobietą bardzo oddaną i ufną Bogu :) Bo niektórzy mówia że "Nie uznaje Marii" i wtedy leże i kwiczę :D Uznaje oczywiscie jako matke Jezusa ale nie jako obiekt modlitwy

Gość gość
Ahaa :) Dziękuję za odpowiedź :)

Gość Baptycha
Ależ nie ma za co :D

Gość gość
jeśi rozwidlę się z mężem tu mogę drugi raz wziąć śub ?

Gość gość
rozwiodę :D

Gość Baptycha
To zależy o jakim ślubie mowa. Cywilny jak najbardziej :D Kościelny w kościele katolickim odpada :) Natomiast jeśli chodzi u mnie to zależy od tego z jakiego powodu i z czyjej winy ten rozwód

Gość gość
pytam u baptystów ma znaczenie czyja jest w wina w kontekście pewnego małżeństwa ?

Gość Baptycha
Ma znaczenie czyja wina bo przykladowo jesli rozwiodlas sie z mezem bo on cie zdradzal i poszedl do innej to wtedy prawdopodobnie moglabys ponownie wziac slub w kosciele, ale on już nie i prawdopodobnie nie mogl by tez przystepowac do komunii.

Gość gość
do komunii? zawsze mi się wydawał że baptyści trzymają się Biblii a t c ty tu piszesz niebyt się z tym zgadza

Gość Baptycha
Pisze prawdopodobnie bo nie ma zadnej oficjalnej "procedury" kazda sytuacja jest inna, odrebna, iindywidualna, ale zazwyczaj osoba "niewinna" moze drugi raz wziac slub no bo przeciez nie moze ponosic konsekwencji za to ze ja przyklaodowo zdradzil wspolmalzonek i zostawil

Gość Baptycha
A co dziwnego w komunii? tez mamy ;) aczkolwiek mowi się wieczerza a komunia to ja po prostu tak napisałam dla "ulatwienia" Nie wiem co ci sie tu nie zgadza? W Biblii nawet jest napisane że jesli kogos zdradzil wspolmalzonek i porzucil to ta osoba pozostawiona jest wolna.

Gość Baptycha
Swoja droga komunia znaczy wspolnota wiec dobre okreslenie bo ma to byc przeciez wyraz wspolnoty kosciola. A w Biblii jest napisane ze jesli ktos dopuszcza sie zgorszenia to ma byc odsuniety od wspolnoty. Tak wiec odsuniecie od przystepowania do wieczerzy przykladowo tesj wspomnianej juz osoby ktora zdardzila i zostawila malzonka jest oparte na BIblii. Przeciez przyjscia do kosciola nikomu zakazac nie mozna.

Gość gość
d dawna należysz d tego wyznania?

Gość Baptycha
Tak

Gość gość
tzn?

Gość Baptycha
W praktyce od urodzenia, formalnie oczywiście krócej bo jak wiadomo nie chrzci się u nas dzieci.

Gość gość
pytanie biblijne : gdzie rozegra się steteczna bitwa zwana Armagedonem ?

Gość Baptycha
Niektórzy twierdzą że w Megiddo od którego wzieła sie nazwa Har-Magedon a na polski Armagedon :) Ale czy tak bedzie na prawde? To sie okaze ;)

Ja mam jedno - dlaczego religie są wymyślone przez ludzi? Przecież gdyby siła wyższa była wszechmocna nie zniżała by się do poziomu liter i papieru tylko wypisała to na niebie i nikt by nie mógł nie wierzyć, ułożyłaby napisy z gwiazd - dlaczego to dla siły wyższej taki problem? Dlaczego wierzyć w bujną wyobraźnie pisarzy pochodzenia semickiego, arabskiego, perskiego etc?

Gość Baptycha
I tak by się znalezli tacy co by nie uwierzyli bo mowiliby ze to zjawisko astronomiczne. :)