Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki fotelik polecacie dla dziecka powyżej 9 kg z isofix

Polecane posty

Gość gość

Proszę podzielcie się radami,bo wszędzie nagonki na mocowanie tyłem do kierunku jazdy

Gość gość
To ja się wypowiem, ponieważ orientuję się w temacie. Dzieci powinny jeździć tyłem do kierunku jazdy jak najdłużej (przynajmniej do 4 r.ż.), by w razie wypadku nie uszkodzić ich kręgosłupa i niewykształconych mięśni szyi, które muszą utrzymać nieproporcjonalnie dużą głowę. To jest czysta fizyka - jedziesz 50km/h i wybiega ci sarna - siła hamowania tak bardzo działa na szyję i kręgosłup dziecka, że może spowodować nieodwracalne skutki zdrowotne (nie wspomnę już o poważniejszym zderzeniu czołowym). Foteliki rwf tak naprawdę są niewiele droższe od wartych uwagi fwf (około 800 zł). Najtańszego, a dobrze wypadającego w ADAC rwf-a dostaniesz już za 500 zł - Diono Radian 5 i Joie Steadi. Oczywiście są też dużo droższe rwf, ale ogólnie warto zainwestować. Wszystko zależy od tego jaki masz budżet, samochód i jakich gabarytów jest dziecko. Każdy fotelik, aby spełniał swoją funkcję, musi pasować do dziecka i auta, więc przed jego kupnem trzeba udać się na przymiarkę do fachowców (omijaj tych, którzy radzą fwf, bo żaden dobry i wykształcony tego nie zrobi). Foteliki na isofix są tylko do 18 kg (wyjątek Concord Rewerso Plus - do 23 kg). Ewentualnie np. Axkid Rekid jest do 18 kg na isofix, a potem do 25 kg na pasy. Wybieraj foteliki pasujące, polecane przez fachowców i z dobrymi ocenami w ACAC i Test Plus. W Szwecji dzieci muszą jeździć tyłem do 4 r.ż i w ubiegłym roku dzięki temu w wypadku samochodowym nie zginęło żadne dziecko. Pisz w razie pytań.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź

Gość gość
A słyszałam że axkid są dobre wyłącznie tyłem, później jeśli odworocimy przodem do kierunku są mało bezpieczne

Gość malina734
hmm,nasz synek jeszcze jest maly i wozimy go w Tinto (z isofixem, 0-25kg) i czesto korzystamy z opcji tyłem do kierunku jazdy.Jestem zadowolona z zakupu, bo fotelik jest wygodny i solidnie wykonany, montaz tez przebiega swobodnie. Z przedzialu 9-36 nie widzialam fotelika z opcja wozenia tyłem, ale taki zakup jeszcze przed nami ;)

Gość gość
Z tym, że np. moja córka w wieku 4 lat była już tak wysoka, że nie wiem gdzie musiałaby trzymać nogi, żeby jeździć tyłem do kierunku jazdy.

Gość gość
My mamy Recaro Monza Nova i jestesmy z niego bardzo zadowoleni. Sluzy nam odkad corka skonczyla 3 lata, dzis ma 9 lat i jeszcze w nim jezdzi :)... i chyba jeszcze troche pojezdzi ;)

Gość gość
Aaaa przepraszam, Monza Nova jest dopiero od 15kg ... ale jest super :) wiec na pozniejsze lata polecam.