Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kluska15

Błonnik a skuteczność antykoncepcji

Polecane posty

Stosuję dietę bogato błonnikową ze względu na problemy cukrzycowe, około 40 g dziennie w sumie. Z tego co czytałam w internecie błonnik może utrudniać wchłanianie tabletek anty i zmniejszać ich działanie. Staram się jednak przestrzegać przerwy od posiłku z błonnikiem a przyjęciem tabletki. Tabletki przyjmuję o 22, a kolację jem około 19. Wczoraj było inaczej. Na późniejszą kolację zjadłam posiłek bogaty w błonnik - było to około 10 g błonnika, zjedzone około 20. Po godzinie ( czyli o 21) podjadałam - chlebki bogate w błonnik, kolejne około 5 g błonnika. Po tym posiłku przyjęłam tabletkę antykoncepcyjną o mojej stałej porze - 22. A potem zaczęłam panikować, że przez takie pokłady błonnika na pewno mi się nie wchłonęła. Jest dzień po zdarzeniu, 19:00, zastanawiam się czy powinnam przyjąć kolejną tabletkę z zapasowego opakowania (przyjąć dziś 2 na raz) i tamtą uznać za straconą jak nakazuje się postępować przy wymiotach czy biegunce czy nie martwić się i przyjąć, że się wchłonęła. Całe zajście ma miejsce w 2 tygodniu stosowania tabletek 2 składnikowych, dobę po współżyciu. To moje pierwsze tabletki w życiu. Zaczęłam je przyjmować od 2 dnia miesiączki, przez pierwsze 7 dni przyjmowania tabletek nie współżyłam. Ktoś jest w stanie coś doradzić? Czy jeśli ta tabletka się nie wchłonęła prawidłowo w 2 tygodniu blistra, to do końca całego opakowania będę mieć teoretycznie zmniejszoną skuteczność antykoncepcyjną?

Gość Cleo1976
Błonnik może wpływać na wchłanianie pokarmów, a nawet wywołać biegunkę, co ZAWSZE wpływa na skuteczność doustnej antykoncepcji.Ja bym do końca tego cyklu stosowała dodatkowe zabezpieczenie, a na przyszłość-nie przesadzaj z tym błonnikiem! A jeśli już tak zależy Ci na zdrowiu, diecie, itp.to zastanów się, czy pigułki to na pewno taka zdrowa opcja?:)

Cleo1976 Antykoncepcja oprócz zabezpieczenia jest dla mnie lekarstwem - cierpię na pcos i wg. lekarzy nie ma innej drogi postępowania w tym przypadku niż leczenie objawowe moich jajników właśnie antykoncepcją hormonalną :(

Gość Cleo1976
Rozumiem.A zatem spróbuj zmniejszyć ilość błonnika w diecie.Wszystkiego dobrego!

Gość jiki
Jeśli nei zjesz tego błonnika przysłowiowej "tony", to nic nie powinno się dziać. Ja stosuję anty Vines i staram też jeść mało blonnika :)