Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kilka pytań o kp. Pomóżcie.

Polecane posty

Gość gość

Wiem że początki są trudne ale pomijając je, załóżmy że już pokonałam trudności i teraz moje pytania: 1. Czy karmienie piersią uszczęśliwia? 2. Co się wtedy czuję? 3. Jak długo trwa jedni karmienie takiego np. miesięcznego dzidka, a jak długo takiego np trzy miesięcznego dzidka? 4. Czy nie ma naprawdę szansy przespać w nocy 3h ciągiem? 5. Jakie są najlepsze wkładki laktacyjnego? 6. Kiedy mija ten ból obkurczające jest się macicy podczas karmienia? Przepraszam za takie pytania ale naprawdę potrzebuje przeczytać że lada moment będzie lepiej:o

Gość gość
*obkurczającej się macicy

Gość gość
1. Tak 2. Szczęście:) a czasem nerwy stres zmęczenie... 3. Jak mój miał miesiąc to wisiał bez przerwy na piersi. Jak miał 3 to karmienie co ok. Godzinę w ciągu dnia i kilka pobudek w nocy. 4. Szansa jest i im dziecko większe tym częściej się udaje. 5. Nie wiem nie używałam. 6. Po ok. 4 tygodniach.

Gość gość
Ja mam w domy 7mies dziecko, do 6mca byl tylko na piersi, teraz juz na mm wiec odpowiem z mojego krotkiego doswiadczenia... 1. czy uszczesliwia? nie, jesli chodzi o mnie to jest to po prostu sposob w jaki karmisz dziecko, nie lubie dorabiania ideologii. Jest wygodne, zwlaszcza w nocy i ekonomiczne (oszczedzasz na mm) 2. czujesz jak dziecko ssie piers, i tyle. Przez pierwsze tyg czulam jeszcze bol, bo wiadomo ze brodawki musza sie przyzwyczaic, ale da sie przezyc 3. u mnie karmienie trwalo czasem 2 min czasem 5, ale im dziecko starsze tym bylo lepiej. Tak od 4mca karmilam w dzien co 2 godz i trwalo to ok 10-15min. 4. u mnie najgorsze bylo pierwsze 2 mce, pozniej juz sie normowalo i bylo mniej pobudek. Od 4mca synek zasypial ok 21 i wstawal na karmienie kolo 3-4rano i pozniej spal od rau dalej do 6tej. 5. najlepsze sa chyba lansinoh, sa drozsze niz wszystkie inne, ale jak ci cieknie mleko to lepszych nie ma (wyprobowalam jeszcze 4 inne firmy i te wypadly najlepiej na tle innych) 6. u mnie przestalo bolec jakos po 4-5 tyg. Po pierwszym porodzie nie bolalo prawie wcale, ale teraz rzy drugim bylo gorzej ale podobno to normalne (przynajmniej wg mojej poloznej) Pozdrawiam Autorko. Glowa do gory! Bedzie coraz lepiej :)

Gość gość
1.Nie wiem ja karmiłam swoje dzieci czy mnie to uszczęśliwia? bardziej się cieszyłam że zjadło i ma pełny brzuszek 2.Wiez jest gł od strony maluszka 3.ja karmiłam wg schematu max 15min gdzy zasypialo przy cycu a nie minęło 15min budzilam 4.To akurat zależy od dziecka pierworodny przesypial całe nocki kolejne dzieci budziły się raz ok 2 w nocy 5.uzywalam te które były akjrat w promocji 6.u mnie pierwsze dwa tyg wyjęte z życia można zażywać paracetamol czego nie wiedziałam po pierwszym porodzie po kolejnych co 6 h jadłam ok dwa dni i byłam do życia Autorko będzie dobrze zobaczysz dzieci tak szybko rosną pamiętaj że macierzyństwo to życie i nie zawsze jest tak kolorowo jak pokazują w reklamach.powodzenia i cierpliwości

Gość gość
1 tak 2 ssanie i wyciekajace mleko Najlepsze wkladki lansinoh i medela Czas karmienia roznie Przesypianie nocy roznie, da sie przyzwyczai .nawet lubie nocne karmienia. Jak ch ezz zobaczyc pare pieknych zdjec motywujacych to wejdz na fejsie na strone kraina mlekiem i miloscia plynaca

Gość gość
Ad. 1 A czy wszystko musi uszczęśliwiać? Po prostu jest to sposób karmienia dziecka. Kiedy dziecko jest najedzone i spokojne, to znaczy że dobrze zaspokoiłaś jego potrzeby. To chyba miłe uczucie, ale czy "uszczęśliwia"? Nie oczekuj po karmieniu zbyt wiele. Po prostu tak się to robi i już. Poza tym potraktuj czas karmienia jak czas swojego zasłużonego odpoczynku - leż, karm, czytaj książkę, a obiad i odkurzacz niech ogarnie ojciec dziecka ;) należy Ci się, jesteś w połogu, odpoczywaj i pozwól o siebie dbać. Ad. 4 Moje dziecko ma cztery tygodnie i budzi się co 3-4 godziny w nocy na karmienie jeszcze od szpitala. Ad. 5 Używam Canpolu i dają radę, chociaż mleko mi się leje strumieniami. Wcześniej miałam Canpol Aoe Vera - były fajniejsze, bo są pakowane pojedynczo a nie parami - nie zawsze masz potrzebę wymienić obie na raz. I były cieńsze od normalnych. Ad. 6 Ja w ogóle nie miałam, bo miałam cc i dostałam sporo oxy. Ale nie powinno trwać dłużej niż 6 tygodni - czyli połóg. Po tym czasie macica powinna już wrócić do wymiarów startowych.

Gość gość
1. Nie jakoś specjalnie, raczej uszczęśliwia jak każdy kontakt z dzieckiem który jest bezstresowy. Mówię o sobie, jeśli chodzi o dzieci- jedno uszczęśliwiało każde mleko i każdy sposób podawania, a drugie fakt, przy piersi było szczęśliwe i spokojne, typowy "cycoholik". 2. Na początku, 2-3 tyg, ból i stres, potem spokój, rozczulenie. 3. U mnie jeden jadł ok. 15-25 min, drugie trochę któcej, 20-10 min, w lecie jak gorąco i chce się tylko napić to jeszcze mniej. Ale tu bywa różnie, bardzo różnie. 4. Jest szansa, moje po drugim miesiącu przesypiały noce, ale nastaw się raczej na zarwane nocki, najwyżej cię przyjemnie zaskoczy. No i można odciągnąć i tata w nocy raz wstanie, przewinie i nakarmi. 5. Jak dla mnie Johnson's, nigdy nie przeciekły, ale pod obcisłym ubraniem czy cieńszym stanikiem jednak się odznaczały. 6. U mnie po ok. 4 tyg.

Gość gość
1. Mnie tak. Wiem że dałam mu to co najlepsze , jestem z nim bardzo związana dzięki kp, mamy mm nigdy nie będą wiedziały o czym mówię. Ta więź jest szczególna. 2. Nic. Na początku ból brodawek ale szybko minęło. 3. Jak miał miesiąc to praktycznie cały dzień, w nocy spał z nami więc nie liczyłam bo jadł na śpiocha kilka razy. 3 miesiące to jadł co 1-2 godzinę, czasami 5 minut a czasami chciał się poprzytulać i trwało to np 40 minut. 4. U mnie do pół roku ładnie spał, jadł ok 21 i budził się potem 3-4, tak miał od urodzenia to około 6 miesiąca, potem zaczęły się u nas problemy ze snem :/ 5. Nie wiem. 6. Nie pamiętam, ale dość szybko, góra dwa tyg. Głowa do góry. Jest jeszcze coś takiego jak kryzys dnia trzeciego, przez pierwsze dni maluszek dużo ssa i płacze żeby laktacja się rozbujala.

Gość gość
1. Tak , zwlaszcza leniwych, bo przygotowac nie trzeba. Nie wyobrazam sobie w srodku nocy , niemal po omacku, z dzieckiem na reku , grzac wode na mleko. 2. Karmilam 2 lata , a male oczka wpatrzone we mnie byly rozczulajace. Nie pamietam by bolalo( jak ktos tam pisal) tylko jak sie cora uczyla obslugi zabkow, ale to chwilowe bylo. 3. Chyba zalezy od dziecka, ale zje ile bedzie potrzebowal, a mleko z piersi jest niemierzalne, przy butelce trzeba kontrolowac ile dzieciak je. 4. Moja cora budzila sie rzadko, poczatkowo oczywiscie wczesniej, po pol roku przesypiala cala noc. 5. Mi kaxde przemakaly, ale to bylo 12 lat temu, przecinalam podpaske na pol i tylko ona potrafila przetrzymac dluzej niz pol godz! 6. Mnie nic nie bolalo, albo nie pamietam. 7. Powinno brzmiec - napisz cos od siebie :D Moja corka nie chciala spac sama w lozeczku, i budzila sie co chwila, bylam przemeczona na maksa, zasypialam z nia na klatce piersiowej. Trwalo to ze 3 mc...az w koncu pieknego dnia przyjechala ciocia, polozyla dziecko na brzuchu i Mloda potragila przespac pol dnia!

Gość gość
Podobno kp chroni przed depresja poporodową