Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawienie duphastonu w 16 tc

Polecane posty

Gość gość

Bałam duphaston profilaktycznie od 6 tc dwie tabletki dziennie. Od 14 tc biorę po jednej (po konsultacji z lekarzem oczywiście). Lekarka kazała odstawić juz calkiem w 16 tc. I dziś zaczęłam 15t1d czyli 16 tc. Odostawic juz dziś czy dopiero w 16t1d? Nie wiem jak lekarze liczą tygodnie ciąży.

Gość gość
Zjedz opakowanie do konca!Zjadaj pol,potem co dwa dni teraz, niech sie organizm przyzwyczai! Jedna tabletka to nie duzo, ale ponoc nagle odstawienie moze spowodowac poronienie. Ja chyba na dupku i lutce bede do konca, juz mi sie zygac tym chce! Tez jestem w 16:]

Gość gość
Ale w 16 tygodniu funkcje przejmuje łożysko, o jakim poronieniu Ty piszesz. W opakowaniu została mi jedna tabletka, nie wiem czy jest sens otwierać kolejne.

Gość gość
Bzdury, łożysko dopiero po 20tc ale i tak niektóre biorą do końca ciąży, tak jak ja na przykład...

Gość gość
A nie sądzicie że to zależy od tego z jakiego powodu był brany? Jeśli ktoś ma kłopoty to rozumiem że będzie brać do końca ale gdy brany był profilaktycznie?

Gość gość
Odstawia się po pół tabletki, nigdy nie robi się takich skoków...

Gość gość
Czyli radzicie zażywać jeszcze przez dwa tygodnie po pol tabletki?

Gość gość
Ten tydzień jeszcze bierz po jednej, po skończonym 16tc odstawiaj przez tydzień biorąc po pół tabletki

Gość gość
Ok, to tak też zrobię.

Gość gość
Ja w obu ciałach odstawiam normalnie Po jednej tabletce. Skończ opakowanie i odstaw.

Gość gość
Potem sobie skontroluj koniecznie szyjkę, jakby się skracała to znów duphaston. Jakbyś miała jakieś bóle podbrzusza - nie odstawiaj. Ja miałam tylko trzy dni przerwy w duphastonie i od razu szyjka poleciała, a też brałam profilaktycznie.

Gość gość
16:35 zgadzam się, też bym tak zrobiła

Gość gość
Autorko jesteś pod opieka lekarza czy pan z kafe. Kazał ci odstawić w 16 tygodniu to to zrób. Nie kombinuj z połowa, ćwiartka czy ósemka tabletki. Gdyby była taka potrzeba to by ci lekarz o tym powiedział. Uwierz mi lekarz naprowadzil się więcej ciaz niż panie z kafe. Za chwilę zostanę zjechana za ten wpis, ale uważam że jak się leczyć to u lekarza a nie na kafe.

Gość gość
No ja przede wszystkim zapytałam czy 16 tc to 15t1d czy 16t1d wg lekarza. O opinie nie pytałam, teraz tyko mętlik w głowie mam.

Gość gość
Poronienie jest do bodajze 22 tyg ciazy, potem przedwczesny porod. I lozysko czy kosmowka nie maja nic do tego! Skoro kazal odstawic trza bylo zapytac jak! A skoro masz kupione jeszcze jedno opakowanie to nic ci nie bedzie jak je tez zjesz! Biorac antybiotyk tez bierzesz przez trzy dni, czy do konca ile lekarz przepisal?

Gość gość
Słuchaj lekarza, a nie anonimowych osób na kafeterii! Łożysko przejmuje pracę już wcześniej. Luteina/duphaston nie mają żadnego wpływu na skracającą się szyjkę.

Gość gość
Lekarz w 14 tygodniu kazał zmniejszyć dawkę do 1 tabletki a od 16 odstawic i zacząć zażywać magnez. Nic nie mówił o braniu pół tabletki. Na opakowaniu jest napisane że profilaktycznie dla kobiet po poronieniu bierze się do 12 tc