Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaPanikara

8 latek sam do szkoły ?

Polecane posty

Gość MamaPanikara

Witam wszystkie mamy . Proszę was o wypowiedz na temat puszczania dziecka samego do szkoły w wieku 8 lat. Co o tym myślicie ? Syn właśnie wrócił ze szkoły i trzeba napisać oświadczenie czy i kto będzie go odbierał ze szkoły ... i tak siedze i myśle ... nie chce go trzymać pod kloszem ale gdzieś tam wewnętrznie czuje niepokój. On bardzo chciałby chodzić już sam. Dodam okoliczności podróży samego dziecka do domu : stolica , szkoła w odległości Ok 700 m bez żadnej ulicy. Proszę nie najeżdżajcie na mnie :p

Gość gość
przeciez to dopiero 2 klasa podstawowki. sam bedzie chodzil czy z kolegami?

Gość gość
pozwól mu jesli chce sama stoje przed takim wyborem, mój ma 7. 5 roku

Gość gość
to ze nie ma *****iwej ulicy to przeciez nie jest problem. a jak ktoś w drodze do szkoly/e szkoly cos mu zrobi? mało to idiotów zapijaczonych w Wawie?

Gość Cleo1976
Mój sam chodzi odkąd skończył 8 lat.Ale my mieszkamy w małym miasteczku, do szkoły ma 550 m i nie musi nigdzie przechodzić przez ulicę.No, i został dobrze przeszkolony w sprawie bezpieczeństwa.Często wraca w dużej grupie z kolegami.

Gość MamaPanikara
Będzie chodził sam , ja już nie wiem co zrobić , czasem widzę jego znajomych gdzieś na podwórkach jak sami biegają i już mam totalny mętlik w głowie. Jeżeli napisze ze może chodzić sam to i tak będę go na początku śledzić :p ale ten strach ze jednak ktoś mógłby go np zaczepić gdzieś po drodze :(

Gość MamaPanikara
Tzn jest to 3 klasa podstawówki, syn zaczął 1 klasę w wieku 6 lat

Gość gość
Twoje dziecko ma 8 lat i nie wychodzi samo na dwór?:O

Kolejna idiotka, a nie matka. Naprawdę 10 lat zrobiło taką różnicę w umysłach "madek"? 10 lat temu, każdy w 1 klasie podstawówki u mnie w szkole, sam do niej chodził i sam wracał do domu. Co jest w tym niesamowitego? Oh wait...czego oczekiwać po mamuśce z kafeterii. :D :D

Gość gość
Poznaj darmową aplikację która: na automacie przez 24h pracuje dla Ciebie nawet wtedy kiedy Ty smacznie śpisz dokładnie omawia robi prezentacje i pokazuje jak działa biznes gromadzi Twoje kontakty i buduje z nimi pozytywne relacje robi jeszcze kilka innych fajnych rzeczy a to wszystko Dla Ciebie ZA DARMO! Więcej szczegółów znajdziesz poniżej. https://dourl.pl/Hulzo

Gość MamaPanikara
W takim razie co to za różnica czy na dwór czy do szkoły ? Bo czepiacie się tego ze samo na dwór nie wychodzi a nie o to ze nie wiem jak z chodzeniem do szkoły ? Nie rozumiem tego. Może dla was to dziwne, ale jednak większość rodziców wychodzi w tym wieku jeszcze ze swoimi dziećmi i nie zostawia ich samych bez opieki

Gość gość
KucharzAdam rozumiem ze masz między 18 a 20 lat skoro piszesz tu o 10 letnim okresie zmian w umysłach mam , Hahaha to faktycznie masz co się tu wypowiadać

Gość gość
Mieszkam na osiedlu gdzie mieszka wiele rodzin z dziećmi i nikt nie siedzi na podwórku z dziećmi powyżej 5/6 lat. :O

Gość gość
Moja córka wracała sama już ze szkoły w 1 klasie. Do półrocza ja odwozilam przywozilam, potem już sama. I wszyscy w klasie już pod koniec 1 wracali sami. Teraz córka jest w klasie 4.nie musiała przechodzić przez żadna *****iwa ulice, tylko chodnikiem prosto do domu. Na nogach szła około 15 minut

Gość gość
Do 16:40 To niezłe **** jesteście bo wg prawa nie można zostawić dziecka samego przed ukończeniem 7 roku życia

Gość gość
To zadzwoń na policję. :) Dzieci w moim otoczeniu są szczęśliwe i uśmiechnięte, spędzają całe dnie na placu zabaw. Tak było w wakacje. I mój syn gdy był mały również tak się bawił. A wcześniej ja... Jak dobrze mieć normalne dzieciństwo.

Gość gość
autorko to nie jest rozsadne puszczanie tak malego dziecka samego. On sie jeszcze w razie czego sam nie obroni. A co gdy jakiś "kolega" ze starszej klasy poczeka na niego po szkole i zleje? Nie slyszalaś o tych dziewczynach ktore w trojke zlały JEDNĄ? albo o tej, ktora 50 metrów od domu zostala zabita przez starszego brata kolegi z klasy?

Gość gość
Corka ma 8 lat, do szkoly mamy 400m ale sama po ulicy nie chodzi i dlugo jeszcze chodzic nie bedzie, nie ma nawet takiej opcji. Zreszta u nas akurat nikt dziecka ponizej 10 lat samego ze szkoly nie wypusci - i bardzo sie z tego ciesze. Czasy sie zmienily. Jak sie mieszka na wsi gdzie kazda obca osoba budzi sensacje to inna sprawa. W miescie nie brakuje na ulicach roznych swirow, debili, cpunow i psychopatow. Popchnac dziecko na ulice to moment, porwac to kwastia kilku sekund, wazace 25kg dziecko nie jest w stanie sie obronic. I znajac znieczulice jaka obecnie panuje wiem ze nikt w obronie cudzego dziecka nie stanie a swiadkowie zdarzenia ... mowiac kolokwialnie "sie wypna".

Gość gość
gość dziś i bardzo dobrze. co mnie cudze dziecko obchodzi? Jeszcze mnie oskarżą. Jak matka sie nim nie zajmuje to znak dla mnie, że go nie chce i inni tym bardziej mają się nie wtrącać. Skoro zostawiono je bez opieki to ma bez niej byc bez wzgledu na wszystko :)

Gość gość
Moja corka zaczela druga klase,od polowy pierwszej chodzila sama do szkoly,teraz bedzie rowniez sama wracac. Ma 8 lat i chodzi sama na podworko. Dodam ze mieszkamy w samym centrum miasta wojewodzkiego,jesli to komus sprawia roznice:) spokojnie osmiolatek moze wracac sam

Gość gość
Ja uważam, że im wcześniej tym lepiej, a jeśli się boisz i nie masz pewności, to spróbuj rozwiązań częściowych np. odprowadź go do połowy a potem pożegnajcie się i z daleka patrz jak sobie radzi?

Gość gość
Zaraz a czy wy macie w domu kaleki albo Downy ? Jak pamiętam to 90%-95% dzieci u mnie w klasie chodziło do II klasy samodzielnie i nie było nawet tematu żeby niania odprowadzała ...A było nieraz z kilometr albo więcej , część miała b.*****iwą drogę po drodze do szkoly .Dwóch kolegów mieszkało "daleko od szosy" musieli z 3 km autobusem dojechać -SAMI .

Gość gość
Mój 8 latek dziś wrócił po raz pierwszy sam ze szkoły tez nam obawy ale on już bardzo chce bo koledzy tez tak wracają. Nie mamy daleko ok 1 km ale jeden odcinek ok 300m są same pola .....Z drugiej strony nie można wpadać w paranoję.

Gość gość
Mnie prawie do konca podstawowki odprowadzała mama za rękę i co? Jakoś kaleką nie jestem. Raz sama poszłam co skończyło sie pobiciem. Tak, Pobił mnie starszy kolega, bo nie chciałam sie z nim spotkać na placu zabaw, gdy miałam 7 lat. Pamietał to s*******n przez 4 lata i pozniej sie zemscil. Skonczylam z rozwaloną głową od ostrego kamienia na pogotowiu. Do dzis mam blizny. Ja mialam 11 lat i stalo sie to na wsi, a ty chcesz 8 latka samego w miescie puscic? skoro 20 lat temu sie dzialy takie rzeczy to tym bardziej teraz i w miescie jest ich coraz wiecej. Autoko ty wlasnego dziecka nie kochasz? Wpadka i chcesz sie go pozbyc?

Gość gość
gość dziś Wg jakiego prawa? Bo kodeks wykroczeń mówi: "Art. 106. Kto, mając obowiązek opieki lub nadzoru nad małoletnim do lat 7 albo nad inną osobą niezdolną rozpoznać lub obronić się przed niebezpieczeństwem, dopuszcza do jej przebywania w okolicznościach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka,podlega karze grzywny albo karze nagany. " Plac zabaw pod blokiem to dla ciebie okoliczności niebezpieczne dla zdrowia człowieka? :O

Gość gość
Zaraz .Tu pisze ktoś że do końca podstawówki do do 15 roku życia była odprowadzana do szkoły ..bo 20 lat temu był jeszcze system 8 klasowy .Znaczy dziewucha powiedzmy 1.70 m i z mamcią za ręce :D ciekawe jakie orzeczenie z poradni było :D

Gość MamaPanikara
Do 17:34 kocham swoje dziecko ale on sam nalega bo niektórzy już sami wracają i on tez chce , nie chce robić z niego sieroty którego ciagle mamusia zaprowadza do szkoły tym bardziej ze on ma najbliżej, z drugiej strony boje się o niego stad pytam was kochane i niezawistne kafeterianki jak to jest z waszymi dziećmi teraz , w dużych miastach a nie kiedyś X lat temu. Przepraszam pomyliłam się , do szkoły jest jednak Ok 500 m ;)

Gość gość
gość dziś No to trzeba będzie z tym dzieckiem do usmarkanej śmierci za rączkę chodzić, bo nie ma wieku, w którym jakiś kretyn się na kogoś nie zasadzi, mając "powód" czy bez "powodu".