Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hipnoporód co to jest?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży i dopiero teraz sobie zaczynam uświadamiać, że trochę się boję. Znalazłam w internecie informacje o hipnoporodzie, że można się hipnotyzować i to uśmierza ból. Czy któraś z was z tego korzystała?

Gość gość
W UK, USA i zagranicy to jest taki popularny trend, czy działa, to nie wiem, ale tam bogate mamuśki chodzą na takie różne rzeczy, typu jogi, nie jogi. Moim zdaniem to jest czasem kombinowanie i nadużywanie, ale co kto lubi. Na pewno to nie zaszkodzi, a jak może chociaż trochę pomóc, to czemu nie.

Gość gość
W Polsce też się coraz więcej na ten temat mówi. Położna opowiadała mi o nagraniach relaksacyjnych, ja stosowałam i moim zdaniem dużo mi to dało, bo się relaksowałam w każdej chwili, gdy pojawiał się jakiś stres. Z hipnoporodu są też gotowe nagrania, które można sobie odsłuchiwać i uczyć się jakby tego jak się zachować: http://hipnoporod.hipnosencja.pl/ na przykład tu masz prezentację.

Gość gość
Jak to niby ma działać? Ze odsłuchuje się przy porodzie? :D

Gość gość
Niezupełnie. W takich praktykach chodzi o to, żeby być zawsze przygotowaną na sytuacje przy porodzie i żeby zapanować nad bólem. Ja ogólnie medytuję i mi to sporo pomogło też, dlatego każdej kobiecie polecam wszystkie relaksacyjne zabiegi.

Gość gość
Ja bym się bała opętania.

Gość gość
Ja muszę się tym zainteresować, panicznie boję się porodu, a to już za 5 miesięcy :)

Gość gość
Nie wiem czy w Polsce się to przyjmie, bo przecież ksiądz zakaże tego z góry :D

Gość gość
Nie mieszajmy w poród kościoła. Akurat hipnoza i medytacja mają wiele wspólnego z modlitwą. W dwóch przypadkach chodzi o koncentrację i osiągnięcie nieco innego stanu świadomości. Jestem osobą wierzącą, ale nie widzę nic złego w relaksowaniu się, medytowaniu i tego typu ćwiczeniach. Robię to od lat i szatan jeszcze nie zawładnął moim życiem xD

Gość gość
Zgadzam się z koleżanką. Mi hipnoporód i ćwiczenia ze świadomością bardzo pomogły.

Gość gość
W Anglii mieszkam od 5 lat, jak księżna Kate rodziła i wspomniała coś o tym, że stosuje takie właśnie techniki, że poród z hipnozą i takie tam, to co druga angielka też to stosowała. Tutaj hipnoporod ma bardzo dobrą opinię i naprawdę wiele kobiet chce rodzić bez bólu, ale w naturalny sposób.

Gość gość
Brzmi jak warte spróbowania. Od którego miesiąca ciąży można to spróbować?

Gość gość
Joga to grzech przecież ryzykujesz bo za grzechy sie placi to samo wróżby j te inne

Gość gość
Hipnoza podczas porodu pozwala kobiecie czuc sie zrelaksowana. Wazne jest natomiast, ze aby skorzystac z technik hipnoporidu trzeba sie do niego przygotowywac wczesniej.

Gość gość
Czy taki porod lagodzi bol? Czy to wszystko kwestia naszej psychiki?

Gość gość
Moim zdaniem nie lagodzi bolu, natomisst przygotowuje odpowniednio psychicznie kobiety ktore korzystają z tej metody sa zdecydowanie spokojniejsze.

Gość gość
Ja osobiscie balabym sie tej metody. Mysle, ze jest ona przede wszystkim dla nerwowych kobiet po przejsciach czy tych ktore mialy depresje ;)

Gość gość
Jest to metoda, ktora pozwala kobiecie podczas porodu po pierwsze zapanowac nad emocjami po drugie poczuc sie zrelaksowana i po trzecie byc swiadoma tego co sie dzieje. Moja siostra w Anglii probowala tej metody bardzo ja chwalila. Razem uwazamy, ze w Polsce powinno byc to bardziej popularne tak jak i porod w wodzie.

Gość gość
Nie boicie sie, ze hipniza wplynie negatywnie na nasza psychike po porodzie?

Gość gość
Ja bylam hipnomama i bardzo polecam. Caly kurs kosztowal mnie kolo 200zl trwal kilka tygodni. Nosilam ze soba duzo nagran mp3 przed samym porodem ratowaly mi tylek. Prosze o pytania ;)

Gość gość
Czy odczuwala pani bolesne skurcze?

Gość gość
Moj porod nie trwal dlugo odczuwalam skurcze natomiast przez caly czas bylam zrelaksowana i nie balam sie porodu moge to troszke porownac do "zastrzyku glupiego Jasia" podawanego przed operacja.

Gość gość
Z tego co czytam to ciekawa metoda skoro podczas porodu mozna sie czuc zrelaksowaną..Ciekawe dlaczego ta metoda nie jest w Poksce popularna. Ja na pewno z niej skorzystam w przyszlosci.

Gość gość
Hipnoza podczas porodu ooo. Ja zle wspominam swoj pierwszy porod, mialam straszne bole i krzyczalam tak, ze po porodzie zachryplam. Aktualnie jestem w ciazy i szukam informacji o hipnozie, zaryzykuje..Duzo bym dala, zeby moj porod byl bezbolesny.

Gość gość
Pierwsze slysze o tym czy sa tu kobiety, ktore zle wspominaja hipnoporod?

Gość gość
Ja stosowalam hipnoze nie tylko do porodu takze do odchudzania i do nauki. Poczatkowo bylam sceptycznie nastawiona do czasu, az zdalam sobie sprawe, ze wszystko siedzi w naszych glowach i zalezy odbnaszej psychiki.

Gość gość
Ciekawy temat skoro spora liczba kobiet z tego korzysta to dlaczego mam nie sprobowac.

Gość gość
A jakie sa jeszcze inne mozliwosci przygotowania przed porodem?

Gość gość
Ha interesuje się od dluzszego czasu porodem w wodzie, kojace wlasciwosci wody znane sa od wieku. W Polsce niestety jest to malo spotykane badz nie w mojej miejscowosci.