Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lapisowanie zębów

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mojemu dwu letniemu synkowi u dentysty zalapisowano zęby Pani Doktor po całym zabiegu poinformowała mnie ze dziecko bedzie miało czarne zęby jeśli bym o tym wiedziała w życiu bym sie na to nie zgodziła tylko wybrała inne leczenie. Pytanie czy można w jakiś sposób estetycznie poprawić wygląd tych zębów? Czy w ogóle istnieje jakiś sposób?

Gość gość
Nikt nie odpowie? ☹️

Gość gość
Wszystkie ma czarne?

Gość gość
Wygooglalam. Masakra, słuchaj ten czarny osad zejdzie? Jest chwilowy?

Gość gość
Nie jest to ładny zabieg. Niestety jak się dopuscilo do próchnicy u dziecka to trzeba zrobić wszystko by stałe żeby miały dobry start. Nie jest to tak, że wszystkie zeby są czarne. Najważniejsze jest to, że jak zacznie rosnąć stały ząb to nie zarazi się próchnica od mleczaka. Lapisuje się zeby, które mają taką próchnica, że istnieje prawdopodobieństwo, że plomba się nie utrzyma. Jest to zabieg bezbolesny. Nie martwilabym się kolorem zębów. Lepiej żeby miał je czarne od lekarstwa niż nie leczone próchnicy lub wogole nie miał

Gość gość
Ma czarne jedynki i dwójki ja wiem ze to dla jego dobra ale są inne metody walki z pr*****cą mleczaków a teraz wyglądają jakby wszystkie były zgniłe a miał takie ładne białe ząbki. Dzwonię po stomatologach i się dowiaduje jak na razie i tak nie można nic zrobić bo dziecko musi współpracować z dentystą a dwulatkowi jeszcze cieżko wytłumaczyć że ma grzecznie siedzieć na fotelu :/ Mam taki żal do tego stomatologa że mnie nie uprzedził ze to na stałe tylko po fakcie a jak jej mówię że ja teraz jestem w szoku bo Pani Dr mówiła ze to na 2 tygodnie a ona do mnie dwa tygodnie będą plamy na dziąsłach i warga a na zębach zostanie! Masakra! I to nie tak ze nie dbamy o zęby dwa razy dziennie sztotkujemy, słodycze w granicach zdrowego rozsądku. Nie wiem może dlatego ze synkowi bardzo szybko wyszły zęby gdy miał 4 miesiące miał już 4 zęby a w 13 miesiącu miał już wszystkie. Jeśli ktoś może coś poradzić będę wdzięczna

Gość gość
Moja corka w wieki 3 lat tez miala lapisowane zabki,i to nie jest od niedbalosci o zeby,czasem tak sie zdaza ze prochnica i tak zaatakuje. Jest to do przezycia.Juz nie przesadzaj.

Gość gość
Ale to znaczy, że one zostana czarne aż nie wypadną?

Gość gość
Tak czarne aż nie wypadną dlatego chciałam sie dowiedzieć czy może ktoś słyszał no jakimś sposobie by przynajmniej trochę poprawić estetczynie te ząbki

Gość gość
Problem z niczego!masa dzieciaków tak ma!

Gość gość
Drogie mamy! U mojego dziecka próchnica zaczęła się od urazu zęba. Dziecko uderzyło się o wannę. Ułamała się jedynka, która ledwo wyszła. Zaczęło się od jednego zęba, lapisowanie nic nie dało. Próchnica, mimo sladowej ilosci cukrów poszła na wszystkie zeby i w wieku lat usuwane były prawie wszystkie zęby mleczne w narkozie. Zostalo 10 stalych i jeden wyleczony mleczak. Roznie to bywa i nie ma co atakować ,ze próchnica to wina rodziców. Do tego dochodzi genetyka- tak mi powiedziano nie raz. Trzeba pilnować i robić wszystko co sie da, żeby stałe zęby rosły nienarazone na próchnicę.

Gość gość
Mojemu synowi jak miał 2 latka zauważyłam dziwną zmianę na zębie takie przebarwienie. Z dzieckiem pierwszy raz poszłam do stomatologa jak miał 1,5 roku. Pilnowałam bardzo czyszczenia zębów, zero słodyczy, smoczka itd. Pracowałam wtedy w domu więc gotowałam naprawdę dobre wartościowe posiłki. Chodziłam po stomatologach, żeby coś z tym zrobić. Ale naprawdę jest mało stomatologów, że chce im się bawić w leczenie mleczaków u takich małych dzieci. Zwłaszcza jeżeli chodzi o przednie zęby gdzie utrzymanie plomby jest ciężkie. U mnie też proponowano lapisowanie zębów, ale ja stanowczo odmówiłam. Wiem, że ciebie nie poinformowano o skutkach tego zabiegu. To był jednorazowy zabieg nakładania? Bo standardowo przez początkowy okres zabieg się niestety powtarza. Piszesz, że miał białe zęby. To w jakim stanie była ta próchnica? Bo u nas są pewne odbarwienia np. na jedynkach, ale musisz wiedzieć, że to nie oznacza od razu procesu próchnicy. Dla mnie ciemne zęby, próchnica u dziecka to wielki problem. Rozumiem, że są rodzice, których dzieci mają większe problemy, ale akurat dla mnie to był mega problem. Ile tych zębów jest ciemnych? I napisz jak stomatolog ocenił rozwój próchnicy? Byłaś na nfz czy prywatnie?

Gość walcząca z próchnicą
Nigdy nie podjęłam się lapisowania zębów, ale to czasem ostatnia deska ratunku w przypadku próchnicy, ja żeby do niej nie dopuścić regularnie szczotkuję zęby i używam pasty Tea Tree, która stworzona jest na bazie olejków z drzewa herbacianego, świetnie się sprawdza