Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mąż chce dobudowac dom bez planów bo każdy na wsi tak ma

Polecane posty

Gość gość
Jezu, nie wiedziałam, że są takie janusze architektury :D budujcie, budujcie i napisz jak wam idzie hahahaha :D

Gość gość
Powiem Ci tak. Ja robiłam papiery na budowę domu. Projekt nie indywidualny tylko z biura projektowego. Indywidualne są droższe. Projekt domu 2 tys. Zanuoslqm do architekta żeby zaadaptować projekt czyli przyłącza i 2szystko inne. Nie ganialam z biura do biura on wszystko załatwiał wyszło mnie to 3 tys. Razem 5 tys. Przy czym mowie, to było 5 lat temu no i indywidualne projekty jak twój dach mogą być droższe, a ile cię wyniesie zależy od projektanta i zakresu przebudowy

Gość gość
10.28 No niestety ale grozi. Jak ktoś cię podpierdzieli przyjdą i kara murowana. Jak nikt nie zgłasza, oni nie przychodzą nie mają w tym żadnego interesu, też są ludźmi. Jednak jeśli już jest zgłoszenie, wniosek na papierze wtedy muszą i idą.

Gość gość
O ludzie,ale masz męża ciemniaka,potem taka,samiwila latani sie odbija, zero jakichkolwiek dzilań,typu oddzielny licznik itp,bo jie masz pradu legalnie,a jakie zagrozenie to nawet pomoja.W sumie I tak.masz przegrane życie majac tak głupiego chlopa,to do kompletu bedziesz miala,kopany dom.

Gość gość
Mój dach jest 2 spadkowy nie będzie dużo kombinacji typu lukarany prosty 2 spadowy dach z oknami musi byc podniesione bo będzie za nisko. W moim wypadku nie będę mogłam iść do biura projektowego? Bardzo wam dziękuję za cenne informacje

Gość gość
No zgadzam się heh wczoraj poniosła go glupota ale mam nadzieje ze mu przejdzie to wszystko przez tego sąsiada który sobie nawet sam robi instalacje... wodę... po trochu po trochu coś mu idzie ale niech chociaż nie doradza mojemu mężowi i jeszcze niby mu pomoże dziękuję bardzo za taką pomoc . U nas faceta który zajmuje się tym w gminie to jest od nas ze wsi i dlatego każdy ma tak jak ma ze on pomaga załatwiać papiery.

Gość gość
Musze porozmawiać z sąsiadka przyjeżdża tu taki facet z papierami może wpad by na kilka minut ocenić ? I mniej więcej wycenić ? Może coś więcej min powie ?

Gość gość
10.46 To że sąsiad robi sam prąd to przecież może systemem gospodarczym dam robić. Nie równa się to z tym, że nie ma papierów na takie przeróbki.

Gość gość
10.46 chodziło mi oczywiście o te instalacje. Można je robić samemu bez firmy budowlanej systemem gospodarczym, papiery zgłoszenie i wio samemu jak się zna może robic

Gość gość
10 56 chodzi o to ze nie jest to zgłoszone. No chyba ze tylko tak.mówi tego tak na naprawdę nie wiem.

Gość gość
gość dziś 10 12 ile cie to kosztowało X W sumie około 2tys ale nie ukrywam, że projekt po znajomości, a to jest najdroższe.

Gość gość
Nam facet w gminie powiedział ze formalności ok 10 12 tys. Po znajomości to fajnie my niestety nikogo nie znamy

Gość gość
Teściowie podnosili dach bez pozwolenia, bez niczego. Tyle, że zmiana dachu to było mniej niż 10%, więc i tak nikt pewnie by nie zauważył. Tyle, że mieszkają na zadupiu i tam wszyscy tak robią (łącznie z urzędnikami z gminy) i każdy ma w d***e jakieś papiery.

Gość gość
A powiedzcie jak to w Polsce jest -dach spadzisty nad domem mieszkalnym , poddasze i ktoś chce je zamienić na mieszkalne -nic nie podnosi itp / Czy to też wymaga projektów architektów zgłoszeń itp ?

Gość gość
14.25 Nie. Takie zmiany nie potrzeba pozwoleń. Zmiany w budownictwie i bryle domu potrzeba zgłaszać. możesz wymienić okna, drzwi, nawet ten dach jezeli nie podnosisz go,nie zmieniasz ksztaltu czy spadow i kątów dachu.

Gość gość
Właśnie był fachowiec inpowiwdzial ze wcale nie musimy podnosić wystarczy zaadoptować poddasze ale moim zdaniem to będzie zbyt nisko tłumaczył ze w tamte najniższe miejsca zrobimy zabudowane szafki szuflady. Juz sama nie wiem ten dom ma jakieś ok 120m na dole 3 pokoje lazienka i kuchnia. Mówił ze na gorze spokojnie wyjdzie 3 małe pokoje plus łazienka i nie potrzeba pchać się w koszta ale jakoś nie jestem przekonana

Gość gość
Ja bym w ogóle bał się czegoś takiego zaczynać.... my zawsze budowaliśmy dom zgodnie z prawem. Ja mam teraz etap zakończenia elewacji z firmą www.gut-bud.pl i oni też robią dobrą robotę zgodnie z prawem i tak każdy powinien.