Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Świeżamatka

Pomocy odnośnie ubezpieczenia

Polecane posty

Gość Świeżamatka

Potrzebuje rady , może ktoś miał do czynienia z moim problem. Byłam ubezpieczona pod mamę Po ślubie był to 14 dni po ukończeniu 18lat . Mąż chciał ubezpieczyć mnie pod siebie , moja mama dowiedziała się ze do końca wakacji mogę pod nią być ubezpieczona . Więc mąż z kibicem sierpnia pobrał wniosek z zakładu pracy wpisał oddał dostała informacje ze mama musi w ciągu 7 dni mnie wyrejestrować dwa dni po złożeniu wnioskuje przez męża mama pojechała do urzędu . W tym czasie cały czas był w ciąży urodziłam 6.10.2017 Panie pytające mnie w Szpitalu o ubezpieczenie , odpowiadam że pod męża mąż potwierdza. 5 dni później była położna mąż wpisał znów papiery ze ubezpieczenie mam pod niego . Tego samego dnia byliśmy po zaświadczenie ze od 10tyg. Byłam pod opieką lekarza A babka wyskakuje żonie z tekstem że jest na czerwono i brak ubezpieczenia ma , że wygasło w wrześniu I poinformowała , że mam zgłosić się do ZUS z mężem wyjaśnić w zusie odeslali nas do zakładu pracy męża. Gdy mąż zadzwonił z zapytaniem dlaczego żona nie jest ubezpieczona . Pani w kadrach wyskoczyła z tekstem że czekała na potwierdzenie od męża a jak pytał czy ma coś potwierdzać to mu odpowiedziała,, ze wniosek wystarczy , tylko by mama mnie w ciągu 7 dni wyresjtrowala " no to mąż pewny że wszystko załatwił myślał że zakład ubezpieczyl był 2 razy po wyciąg z wypłaty i kadry nawet nie spytały skoro rzekomo chciały potwierdzenia wyrejestrowania mnie prZez mam nie informując męża o tym!. Co mam robić , czytałam ze przez ciszę obejmuje mnie inne ubezpieczenie i 6 tygodniu. Po narodzinach . Ale wszędzie podałam ze jestem pod męża a mąż podpisał papiery.

Gość gość
Jak to co masz robić? Masz rodzić!!! I nic więcej ma cie nie obchodzić ;)

Gość Świeżamama
Urodziłam 6.10.2017 A po zaświadczenie byłam 11.10.2017 i dowiedziałem się że nie mam ubezpieczenie ... A mąż podawał wszędzie że jestem pod Niego . A nie chce płacić kary lub za szpital i położna

Gość gość
A może skontaktuj się z NFZ?

Gość gość
A w szpitalu nie weryfikowali cię w EWUŚ?

Gość gość
Nie rozumiem, przecież kobieta w ciąży i połogu jest odgórnie ubezpieczona przez państwo i nie ponosi żadnych kosztów leczenia to po co niby w EWUsiu by mieli sprawdzać? Pamiętajcie zgłosić do ubezpieczenia męża swoje dziecko, bo nam to wyleciało z głowy

Gość świeżamatka
mąż dziś był w pracy i ubezpieczył mnie 7 dni do tyłu od dziś wiec poród się łapie przy okazji ubezpieczył , też dziecko mam nadzieje , że wszystko będzie dobrze , Pytali pod kogo jestem ubezpieczona podawałam , że pod męża więc jak podaje , że pod męża to nie obejmuje mnie raczej te ciążowe ubezpieczenie bo wtedy muszę podać że nie jestem . nic nie sprawdzali tylko się dowiedziałam u ginekologa jak byłam po zaświadczenie .

Gość gość
A to ciekawe stwierdzenie. Po pierwsze nie jest to odgórne ubezpieczenie bo nikt za taką osobę nie placi składek a tylko ta osoba ma prawo do darmowego leczenia które w razie potrzeby opłaca państwo. a po drugie gdyby nie trzeba było nic sprawdzać to w jakim celu w przychodniach i w ambulatoriach sprawdzają w EWUŚ dzieci skoro one też mają prawo do darmowego leczenia? Hm? A poza tym po co w takim razie przypominasz żeby zgłosić dziecko do ubezpieczenia??

Gość gość
Ten cały EWUŚ miał być wycofany, bo zawiera mnóstwo błędów, ale mniejsza z tym. Ale odnośnie ubezpieczenia dziecka to nam kazali w przychodni zapisać syna z jednym z rodziców czy u Was też tak było? Ja i mąż jesteśmy w innych przychodniach, a dziecko zapisalismy do innej, bo się przeprowadziliśmy. Czy to przepisanie ma właśnie związek z ubezpieczeniem?