Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MariuszNiestawwwaksi

Akwarium

Polecane posty

Jakie podłoże w akwarium macie? Planuję założyć akwarium, póki co mam samo szkło. Planuje hodować takie klasyki jak neonki, gupiki i mieczyki. Jakiś glonojad też się przyda ;) Tylko wlasnie nie wiem jak urzadzic to akwarium....

Gość gość
biedne rybki :o zostaw to

Gość gość
Mariusz, hoduj piranie w akwarium i do akwarium włóż ptaszka swojego.

A może ktoś merytorycznie się wypowie?

Gość gość
a duze masz akwarium?

Gość gość
gupiki i mieczyki preferują wodę twardą a neony wymagają miękkiej. Złe zestawienie gatunków. Co do podłoża to odpowiedni będzie żwirek o granulacji 2-6 mm, możliwie ciemny. Ważne jest aby nie zawierał wapieni, które powodują wzrost twardości i pH wody.

Gość massacra
Zwykłą ziemię ogrodową tylko musi być taka bez nawozów,najzwyklejsza i na tym mam drobny zwirek.Wszystko rośnie super,nie dodaje już do tego nawozów ani co2 z tym,ze nie mam jakiś super wymagających roślin i nie zależy mi na bardzo szybkim wzroście bo potem nie ma co z tym zielskiem zrobić :p Wcześniej miałam Ada Amazonia jest dość drogie podłoże,ale naprawdę dobre,szczegolnie dla bardziej wymagajacych roślin. Teraz będą robić restart i ponownie daje ziemię ale na to pójdzie czarny drobny kwarc i może plaża z jasnego kwarcu. Duże masz te szkiełko?

Gość gość
Lepiej hodować mniej wymagające rośliny niż mieć ziemię w akwarium. W takim podłożu po prostu NIE DA SIĘ UNIKNĄĆ PROCESÓW GNILNYCH I ZATRUWANIA WODY. Największa głupota jaką można zrobić to wsadzić ziemię do akwarium. Żwirek a jako nawóz wystarczające są odchody ryb.

Weź mnie nie rozśmieszaj od 10 lat mam na ziemi i jeszcze nigdy z tego powodu nie było u mnie żadnych problemów,jedyne problemy u mnie to okrzemki po zakładaniu nowego zbiornika,albo nie zauważe jaj ampulari i mi się namnozy :p a tak to sielanka :)

Gość gość
Jo tyż mom ziemiem i sadze w niej kartofle i kapuste. Potem mi Teresa robi bigos z kartoflami. Jem ile chcem cały rok.

Gość gość
gó\wno masz a nie akwarium i gó\wno się znasz.

Współczuję Teresie jak jej po tym bigosie napierdzisz pod kołdrą :p x Goowno to ty masz między zębami mądralo :o

Gość gość
Ja mam dwa akwaria. W jednym drobny piasek kwarcowy a w drugim żwir. Piasek kwarcowy wygląda fajnie ale rybki lubią go przekopywać i robi się bałagan (wyrwane roślinki itp). Jeśli chodzi o glonojada - jeśli nie masz doswiadczenia to kupuj w renomowanym sklepie. Ja się nacięłam. Sprzedawca wcisnął mi plecostomusa jako zbrojnika niebieskiego. Skubaniec osiągnął prawie 40 cm! A pierwszy baniak miał 40l... Przez tą rybkę skonczyłam na zbiorniku 250l :-)

Jeżeli planujesz same rybki i nie nastawiasz się na rośliny to żwirek będzie ok tak od 2-4 mm. Możesz też zrobić piaskiem kwarcowym sobie jakąś wygrodzoną "plażę" Co do wymienionych rybek zgodzę się, że nie pasują ze sobą przemyśl obsadę. Nie wiem le litrów masz tego akwarium to też coś ciężko polecić.

Gość gość_Nitttek
No u mnie tak samo. Żwirek a piasek kwarcowy jako dodatek. Mam duże akwarium także mogłem zaszaleć z dnem, jeżeli chodzi o estetyke. A co do sklepu Platnica, to widzę, że wszyscy tutaj zakupy robią hehehe :D

Gość Robert Czerski
Również postawilbym na żwirek z dodatkiem ozdobnych kamieni. Jednak najpierw pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu akwarium w potrzebne akcesoria dla życia rybek :) Nie dziwi mnie ze większość osób kupuje w Plantica bo ze względu na przygotowaną ofertę, konkurencyjne ceny i zawsze terminową dostawę (w moim przypadku) wydają się być jednym z najlepszych sklepów akwarystyczny. Można liczyć również na ich pomoc przed zakupami :)

Gość Urszulkaa33
Mam u siebie w domu dość duże akwarium polerowane 100x50x60 producenta OptiWhite . Kupiłam je oraz wszystkie niezbędne akcesoria w sklepie internetowym Plantica. Wszystko tam jest dużo tańsze i co ważne dostępne od ręki. Nie musiałam więc zwlekać z jego przygotowaniem i już mogę się cieszyć pięknym i solidnym akwarium :)

Gość gość
A dlaczego piszesz na kafe ? chyba lepiej byłoby poczytać na forum akwarystycznym posty ludzi którzy są w temacie i mają coś konkretnego do powiedzenia.

Gość gość
Myslisz że jak nasypiesz podłoża i wpuścisz rybki to koniec tematu ?obyś się nie zdziwił. Tak jak napisałam -poczytaj forum akwarystyczne.