Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Witam Czy pochwa jest zawsze nacinana i jak to wyglada ?

Polecane posty

Gość gość

Czy boli i jak wyglada potem ?

Gość gość
Nacinanie krocza nie jest koniecznością, chociaż większość polskich szpitali nacina krocze czy to potrzebne czy nie, idąc na łatwiznę. Nacięcie ma ochronić krocze przed pęknięciem. Natomiast istnieją sposoby które zwiększają szansę na to, że nie będzie ono konieczne np masaż krocza w trakcie ciąży i porodu, dobranie komfortowej pozycji porodu, baloniki do ćwiczeń rozciągania tej okolicy.

Gość gość
Co do bólu, większość kobiet nie czuje nacinania bo jest ono wykonywane w momencie parcia kiedy dziecko już jest bliskie wyjścia na świat, wtedy ten ból jest silniejszy od nacięcia a więc zostaje ono przytłumione. Następnie nacięcie po porodzie jest zszywane

Gość gość
Mnie nie bolało nacinanie, bo miałam znieczulenie. Zostaje blizna, która z czasem się goi, nie wygląda to źle. Nie boli też po porodzie jakoś strasznie, to takie ciągnięcie a nie ból.

Gość gość
Rodziłam 3 razy i nie byłam nacinana. Jeśli nie chcesz to poproś położną, która przyjmuje poród o ochronę krocza.

Gość gość
ja rodzilam tydzien temu w niemczech i nie bylam nacinana mimo ze główka w ostatniej fazie porodu nie chciala sie przedostac to po urodzeniu okazalo sie ze nie peklam wcale. Po porodzie od razu bułam 'na chodzie' i moglam normalnie usiasc bez bólu itp

Gość gość
Bylam nacinana pol roku temu, 1 szew.. nawet nie wiem w ktorym to bylo miejscu. a jak bym pękła to dopiero by bylo niefajnie.

Gość gość
czy wszystkich nacinaja na 1 szew ?

Gość gość
Ja miałam nacięcie i gdyby wiedziała jak to się skończy to nigdy bym się na to nie zgodziła. Podczas nacięcia zostały u mnie uszkodzone mięśnie i teraz mam wypadanie macicy 2 stopnia. To jest do leczenia operacyjnego ale na NFZ można to zrobić dopiero przy całkowitym wypadanie. Prywatnie mnie nie stać więc w sumie czekam aż się pogorszy

Gość gość
17.14 Nie. Ja miałam 3 szwy normalne i kilka rozpuszczalnych.

Gość gość
Mi pękło krocze samo,nie nacinali,bo nieraz nie ma potrzeby. Poczulam tylko takie cieplo,nie bolalo. Przy szyciu dali znieczulenie. Po porodzie tez nie czulam tego szwu,biegałam nawet