Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyniki badań tarczycy

Polecane posty

Gość gość

tsh >> 0.03 ( norma 0,35 - 4,94) FT3 >> 3,88 (norma 1,71 - 3,71 FT4 >> 2,40 (norma 0,70 - 1,48). możecie mi to zinterpretowac? bo wizyte u endo mam za tydzien?

Gość gość
masz chyba nadczynnosc

Gość gość
no nadczynnosc. Bierzesz hormony czy dopiero zaczynasz leczenie?

Gość gość
BIORE, NIEDAWNO MIALAM NIEDOCZYNNOSC I TAK SZYBKO MI SPADLO ZE mam nadczynnosc, a jak sie to ma do pozostalych wynikow,? czy moge sie starac o dziecko?

Gość gość
raczej powinnaś wyrównać hormony zanim zaczniesz starania jakie miałaś TSH pierwotnie i jaką dawkę brałaś? w jakim czasie spadło ci tak TSH?

Gość gość
miałam 10, dawka 150, spadla w miesiac...

Gość gość
Na "dzień dobry" dostałaś dawkę 150???

Gość gość
Lepiej poszukaj innego endo.

Gość gość
aaa, to ty co sobie sama zwiekszylas dawke...he, no to sie dorobilas....

Gość gość
Serio? Sama sobie dawkę zwiększyłaś i to do 150? Oszalalas?

Gość gość
Dziewczyny, a brał ktoś lek euthyrox i wyniki miał po nim idealne, ale zaczął mieć skutki uboczne? Do tej pory było ok, ale od jakiegoś półtora miesiąca cierpiałam na bóle głowy i uderzenia gorąca. Myślałam, że to ze zmęczenia,bo kilka miesięcy temu urodziłam dziecko. A jednak kilka dni zapomniałam wziąć leku i objawy zniknęły. Biorę 50. Teraz b boję się zacząć brać lek na nowo :/

Gość gość
te objawy oznaczaja, ze dawka jest za duza.. zaczelas wchodzic w nadczynnosc. to nie sa skutki uboczne tylko oznaka, ze tsh za niskie, tez tak mialam chodzilam wsciekla, pot mnie oblewal, glowa bolala prawie szczekoscisku dostawalam... wez mniejsza dawke to pomoze

Gość gość
najpierw sprawdź TSH i dopiero wtedy cokolwiek zmieniaj ale na bank jest tak jak pisze osoba nade mną - masz za wysoką dawkę stąd rzekome "skutki uboczne"

Gość gość
spokojnie zbiłam tarczyce, a taka dawkę przepisał mi lekarz, wczesniej miałam 75, potem 120 ale ciezko schodzilo teraz 150 i wynik jest jaki jest. przeciez nie umieram, wole miec 0.03 ktore zaraz pewnie podskoczy niz 10 tak jak mialam.

Gość gość
w pt ide do lekarza to pewnie mi teraz tą dawkę obnizy. chcemy z mezem 2 dziecko wiec wyrownam sobie to do poziomu 1-2 i bedzie git,

Gość gość
Skro juz jest taki temat, to może ktoś z nadczynnością mógłby powiedzieć, ile bierze thyrozolu? Od połowy września biorę 2 razy po 5 mg, objawy pozostają bez zmian. Zastanawiam się czy to nie za mało. Endokrynologa mam dopiero 15 listopada, a powoli mam już dość tych wszystkich objawów.

Gość tez mam niedoczynnosc
ale w czym wy widzicie problem, że sama sobie zmniejszyła? ja tez tak robie, bo znam swoj organizm -robie sobie badania gdy czuje sie zle i gdy widze ze wynik wzrasta to biore no pol tabletki wiecej...sama to kontroluje, nie bede z byle czym do lekarza biegac. Po kilku latach z niedoczynnoscia wiem jak moj organizm reaguje. Wiec nie straszcie dzewczyny. Szok ze tak szybko ci spadlo tsh, jaki mialas wynik przy dawce 120 ? wyrownaj hormony czyli wez mniejsza dawke i wtedy zrob badania, przy wyniku 1-2 najlepiej starac sie o dziecko.

Gość gość
moj pierwszy wynik to bylo 16, przy dawce 75 niewiele drgnelo, potem przy 120 spadlo do 10 wlasnie, a teraz 150 i organizm tak sie rozkułam ze w 6 tygodni rzucilam do 0.03. Sama jestem w szoku.ale ciesze sie bo jestem blizej CELU w postaci ewentualnego zajscia w ciaze.

Gość gość
tylko który normalny endokrynolog każe sprawdzać TSH co miesiąc? TSH obniża się stopniowo! i minimum między jedna zmianą dawki a kontrolą TSH kolejny raz to 6 tygodni, a nie miesiąc!

Gość gość
sama sobie zrobilam badania, to tylko 20zł-stac mnie!

Gość gość
A czy ktoś twierdzi, ze Ciebie nie stać? Ojoj jaka nerwowa :D od razu widać problemy z tarczycą :D

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi dotyczące moich objawów niby skutków ubocznych. Spróbuję z 50 zejść do 25. Straszne są te uderzenia gorąca.

Gość gość
Najpierw sorawdź TSH i ja nie zmniejszałabym tak gwałtownie dawki. Spróbuj najpierw delikatnie 4x w tyg.50 i 3x w tyg. 37,5 na przemian Tarczyca bardzo nie lubi takich nagłych i g***townych zmian dawki ;)

Gość gość
Półtora miesiąca temu miałam Tsh 0,6445 Ft3 3,54 Ft4 11,11 Niby norma...

Gość gość
To teraz zrób nowe badania i spdawdź jak wyniki i zmniejszaj dawkę :) a wotaminę D3 przyjmujesz?

Gość gość
Przyjmuję. Muszę więc sprawdzić.

Gość gość
bo wkurzaja mnie takie czepialskie kutwy jak ty!