Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje wyniki TSH w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Cześć, jestem w 11 tygodniu ciąży, leczę się na niedoczynnośc tarczycy. 12 października moje wyniki to: TSH 2,270 (norma 0,27-4,20) FT4: 1,50 (norma w 1 trymestrze: 0,9-1,5) Dzisiaj w innym laboratorium zrobiłam sobie kolejne badania i wyszło mi: TSH 3.16 (norma 0,27-4,20) FT4: 22,70 (norma 12.80-20,40) Bardzo się martwię, że TSH mi skoczyło a regularnie biorę Euthyroz. FT4 sugeruje jednak lekką nadczynnośc. Nie wiem czy zwiększyć dawkę?

Gość gość
Nie kombinuj nic na własną rękę!Nie wiem, może w ciąży takie skoki się zdarzają, ale trzeba to kontrolować i nie zwiększać samowolnie dawki leku, bo to może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Porozmawiaj z endokrynologiem, najlepiej jak najszybciej.

Gość gość
Chodzę prywatnie do endokrynologa, tylko, że na wizytę czeka się 2 tygodnie! Normalnie już bym tam była.

Gość gość
To idz do innego. Niepokojaco ci rosnie i nie nie jest prawidlowe.

Gość gość
Nie są to bardzo wysokie wartości zapisz się do endokrynologa jak najszybciej i idź ns wizytę. Jak powiesz ze jesteś w ciąży to może wpiszą Cię na szybszy termin. Pewnie będziesz potrzebowała zwiększenia dawki ale lepiej skonsultuj to z endokrynologiem

Gość gość
Ale w ciąży to normalne. TSH rosnie, bo zapotrzebowanie na hormony rośnie. Po prostu endo zwiększy Ci dawkę.

Gość gość
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) szczegolnie osobie wyżej, endo we niestety z parotygodniowymi zapisami, ale zapisałam się już do mojego ginekologa na pon.

Gość gość
Nie martw się :) Najważniejsze by co miesiąc kontrować wyniki i systematycznie przyjmować euthyrox. Mnie całą ciążę TSH rosło i co miesiac miałam zwiększaną dawkę ;) Z 25 na koniec brałam 88,5. Po porodzie znowu natychmiast TSH zaczęło spadać i wpadłam w nadczynność, bo dawka 88,5 dla mnie samej to zdecydowanie za dużo. Jednak nie ma tego złego, bo do wagi sprzed ciąży wróciłam przez to w ekspresowym tempie najszybciej ze wszystkich 3 ciąż ;) I nie przejmuj się jeśli ft4 będzie za niskie, bo niestety w ciąży bardzo trudno jest utrzymać idealne wyniki. Istotne jest, że od poczatku bierzesz euthyrox. Dziecko i tak weźmie tyle ile musi ;) Zdrowka dla Was i mało nerwów :)

Gość gość
Aaaa i bardzo istotna rzecz! Wyniki należy robić nie częściej niż raz na miesiąc. I przede wszystkim patrzy się na ft4 w ciąży