Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ada345

Biała maź między wargami sromowymi...

Polecane posty

Gość Ada345

Od jakiegoś czasu zauważyłam u siebie między wargami sromowymi białą maź (nie wiem jak to inaczej nazwać). Nie piecze, nie swędzi. Mam dopiero 12 lat i zaczęłam miesiączkować w tym roku. Czy powinnam się niepokoić? Co to może oznaczać?

Gość gość
Śluz jest raczej normalny u płodnej kobiety (czy nastolatki) - będzie aż do 50-tki. Póki jest biały lub przeźroczysty (zaschnięty może być lekko żółty) i jakoś "brzydko" nie pachnie to raczej jest OK. Śluz się zmienia wraz z fazą cyklu, w dniach płodnych jest inny niż w niepłodnych. Ma on za zadanie oczyszczać pochwę, chronić ją i "karmić" bakterie chroniące przed infekcjami. Gdyby nagle śluz zaczął źle pachnieć, zmienił kolor (żółty, zielonkawy), stał się "serowaty" to oznaczałoby tak zwaną infekcję intymną (grzybiczną, bakteryjną, pierwotniaki). Wtedy musisz iść do lekarza, bo długotrwała infekcja może prowadzić do bezpłodności. Na początek może być rodzinny lub lepiej ginekolog.

Gość gość
może warto się przejść do gienkologa?

Jeśli objawy przez Ciebie opisane nie powodują dyskomfortu, nie trzeba od razu biec do lekarza. Jeśli jednak zaczęłaś miesiączkować, to warto rozważyć konsultację u ginekologa - dla kontroli zdrowia i przy okazji zapytać o objawy, jakie u siebie zaobserwowałaś. Pozdrawiam!

Gość gość
Nie przejmuj się . To jest naturalne :) Takie coś wystartuje naturalnie Zapraszam na stronę mama ginekolog tam sobie poczytaj o różnych kobiecych sprawach . Nie przejmuj się jeszcze raz to jest normalne ważne by zachować higienę osobista

Gość gość
Może czas zacząć się myć po prostu. Nie wchodzi ma mama ginekolog bo tam są same bzdury

Gość gość
Możliwe że masz lub możesz mieć infekcje intymną. Nie czekaj, tylko od razu zacznij o siebie odpowiednio dbać. Po pierwsze bardzo ważna jest higiena, Te wszystkie sposoby na nic się nie zdadzą, jeśli nie będziemy dbać regularnie o stan naszych dróg rodnych i okolice intymne. Regularna higiena i dobór odpowiednich kosmetyków to podstawa. Ja na przykład nie wyobrażam sobie higieny bez tego typu żelu provag, ten preparat bowiem łagodzi nadwrażliwość okolic intymnych, pomaga wzmocnić fizjologiczną, hydrolipidową barierę skórną. Dzięki niemu przestałam się martwić problemami ze skórą i okolicami intymnymi