Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 25lat i zostaniemy z mężem rodziną zastępczą.

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Mam 25 lat a moj mąż 28 lat. Od 6lat jesteśmy razem, a od 2 lat szczęśliwym małżeństwem. Rok temu w trakcie badań na płodność, dowiedziałam się, że mam wzwB . Cios ogromny, ale zaraz po tym przyszedł następny. Bezpłodność męża. Nie ma szans na dziecko. Na in vitro się nie zdecydowaliśmy. 3 miesiące temu podjęliśmy decyzje o zostaniu rodziną zastępczą. Jestesmy już po psychotestach, a w sobote zaczynamy szkolenie. Długa droga jeszcze przed nami, ale chcialabym się dowiedzieć czegoś więcej od samych rodzin zastępczych, bądź ich bliskich. Boje się tego szkolenia, boje się , że jak dojdzie do spotkania z malym dzieckiem, nie będę umiała go ubrać, uspokoić. Nie miałam do czynienia z malymi dziećmi. Bardzo chciałabym zostać mamą zastępczą, ale boję się, że coś zrobię nie tak. Wiem, że jak maluch byłby w domu , pomogła by mi moja mama. Nauczyła by mnie przebierać, kąpać, karmić. Chodzi o te pierwsze spotkania , jeśli nie będę umiała tego zrobić to opiekunowie mogą stwierdzić, że się nie nadaję. Co o tym myślicie? Czy ktoś z Was tak miał? Prosze o jakieś rady .

Gość gość
Bardzo prosze o jakieś rady

Gość gość
Dlaczego in vitro odpada?

Gość gość
Odwazna jestes. Do rodzin zastepczych trafiaja dzieciaki z olbrzymimi problemami, chore, zaniedbane. Nie nauczone podstawowych czynnosci. Ciezka to praca, jezeli chcesz tym tylko leczyc traume bezplodnosci, to dlugo nie potrwa.

Gość gość
Do dziś ,masz WZWB i zostaniesz rodzina zastępczą.Coś mi sie wierzyć w to nie chce.

Gość gość
Tak to prawda, jednak zaznaczyliśmy , że dziecko ma być zdrowe i do max 3 lat. Myślę, że w tym wieku łatwiej dzieciakom wpoić wartości. Już dawno pogodziliśmy się, że nie będziemy rodzicami. Dużo rozmawialiśmy o tym, że życie bez dzieci to nie koniec świata i zaakceptowaliśmy to bez większego problemu, nie mamy na to wplywu i trzeba żyć dalej. In vitro kosztuje (w baszej klinice) 18tysiecy . Nie mówię, że nas nie stać bo bysmy mogli uzbierać te pieniądze ale w pewnym momencie trafiliśmy na ogłoszenie 'szukamy mamy i taty' zdecydowaliśmy się zadzwonić i umówić na wizyte z pracownikiem PCPR-U . Zadawalismy mnóstwo pytań, doskonale zadajemy sobie sprawę z tego, jak może to wyglądać. Chcemy uczestniczyć w szkoleniach, jeżeli coś nas przerazi-zrezygnujemy. Ale mamy warunki- dom i duuuużo miłość w sobie. Dlaczego nie moglibyśmy pomóc tym dzieciom? W koncu nasz dom tetniłby życiem

Gość gość
Nikt nie mówi, że nie będzie problemów, zresztą z własnymi dziecmi też są

Gość gość
Do gość dziś ,cha,cha,cha,ale się uśmiałam z Twoich fantazji. Masz 25 lat,chorujesz na WZWB a chcesz być opiekunką zdrowego dziecka i max do 3 lat.Nie wierze w to,że zostaniesz rodzina zastepczą,bo takie rodziny muszą przechodzić nie tylko kursy i testy ale także badania odnośnie chorób.

Gość gośćiaraaa
Przeszliśmy testy, pracownucy wiedzą o mojej chorobie i nie ma żadnych przeciwwskazań na to, żeby zostać rodziną zastępczą. Zreszta skąd Ty bierzesz informację, że jest inaczej? Chyba jestesmy po testach i wywiadzie środowiskowym, w ktorym opisaliśmy całą sytuację jak i chorobę. Zostaliśmy zakwalifikowani do szkoleń. Będę teraz odp po pseudonimem 'gośćiaraaa'