Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można mieć kwas foliowy we krwi powyżej normy?

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio robiłam krew, kw foliowy wyszedł powyżej normy, lekarz mówi że nie można mieć nadmiaru że nadwyżka ucieka z moczem a badania są lipne(robiłam w tej samej przychodni co lekarz)..... Macie jakieś z tym doświadczenia? W necie pełno artykułów o rozbieżnej treści

Gość gość
Ja z tego co wiem to nadmiar wydalany jest razem z moczem.

Gość gość
właśnie to samo lekarz mi powiedział, zatem nie powinnam mieć powyżej normy na wynikach. Za jakiś czas powtórzę badania(przestałam brać suplementację) i wybiorę się do innego lekarza

Gość gość
TU AUTORKA: zrobiłam badania (nie mam już nadmiaru kw foliowego) i poszłam do innego lekarza. A inny lekarz powiedział mi że można mieć nadmiar kwasu foliowego a będąc w ciąży, dziecko może mieć autyzm. ...Czyli powiedział coś zupełnie innego niż tamten lekarz....zgłupiałam. Swoją drogą dlaczego suplementy np folik mają aż 200% dziennej dawki

Gość gość
"Swoją drogą dlaczego suplementy np folik mają aż 200% dziennej dawki " Dlatego ze generalnie te wszystkie sztuczne "suplementy" (kwas foliowy , witaminy...) kiepsko sie do organizmu wchlaniaja. WIec laduja ich piec razy za duzo zeby jakakolwiek korzysc z tego byla. Nic nie zastapi naturalnych zrodel kwasu foliowego i witamin. A nadmiar kwasu foliowego moze, owszem byc i nawet moze byc szkodliwy. Radze troche na ten temat poczytac zanim sie polknie kolejna "cudowna" tabletke :O

Gość gość
"Radze troche na ten temat poczytac zanim sie polknie kolejna "cudowna" tabletke....." tak, bo akurat "cudowny" artykuł mi powie że kwas foliowy jest super przyswajalny z pożywienia... "Dlatego ze generalnie te wszystkie sztuczne "suplementy" (kwas foliowy , witaminy...) kiepsko sie do organizmu wchlaniaja. WIec laduja ich piec razy za duzo zeby jakakolwiek korzysc z tego byla" to ciekawe czemu miałam nadmiar tego kwasu we krwi a po odstawieniu i zdrowym odżywianiu ledwo w normie.....

Gość gość
ja miałam bardzo podobnie, muszę stosować teraz w ciąży kwas foliowy i do tego jeszcze dicofer na niedobory żelaza, odkąd to stosuję czuję się naprawdę dobrze :)

Gość gość
Jezu nadmiar kwasu foliowego moze powodowac autyzm?? A jak ja przyjmowalam na poczatku spore ilosci bo lekarz mi kazal ze wzgledu na ryzyko cewy nerwowej??

Gość gość
gość dziś Jezu nadmiar kwasu foliowego moze powodowac autyzm?? A jak ja przyjmowalam na poczatku spore ilosci bo lekarz mi kazal ze wzgledu na ryzyko cewy nerwowej?? x Uspokój się, bo swoim podenerwowaniem możesz bardziej zaszkodzić dziecku. Chyba lekarz wiedział co robi.

Gość gość
zbadaj mutacje MTHFR- możliwe że ją masz i nie wchłaniasz kwasu foliowego- wtedy musisz brać foliany czyli metylowane formy kwasu foliowego- poczytaj o tym. Osoby które mają tą mutacje nie wchłaniają kwasu foliowego i im się "zbiera" stąd ponad normę możesz mieć... a to może być toksyczne Ja tak mam i biorę foliany firmy solgar

Gość gość
Dokładnie, zgadzam się z powyższym postem. Mam mutację MTHFR, dziś odebrałam badania i kwas foliowy powyżej normy, co oznacza, że ten kwas typu folik czy inne źle się wchłania, od jutra zaczynam suplementację metylowanymi formami kwasu foliowego i b12. Zbadaj przy okazji homocysteinę, powinna być maks. 8.