Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co zrobić by dziecko wcześniej zasypiało?

Polecane posty

Gość gość

syn ma 2 latka. Od początku późno zasypiał, bo koło 22-23 i tak ma do teraz. W ciągu dnia ma jedną drzemkę ok 13 do 14.30. Próbowałam już chyba wszystkiego, nie kładłam w dzień to też zasypiał dopiero o 22giej. Codziennie jesteśmy na podwórku, latem to całymi dniami biegał na dworze i to też nic nie pomogło. Próbuje go "wymęczyć" a i tak to nic nie daje. Dodam, że to moje drugie dziecko i z pierwszym takich problemów nie było, zawsze o 20 już spała, a teraz to jakaś masakra. Nawet jeśli położę go wcześniej, np. o tej 21 dodam, że muszę położyć się z nim to i tak zaśnie dopiero koło 22-23ciej.

Gość gość
Współczuję. Może to przejściowe? U nas pomogła melisa ale tylko dwa razy:o ciężko było i jedynym rozwiązaniem bylarezygnacja z dziennej drzemki.

Gość gość
Wyeliminuj cukier , drzemkę. Po kąpieli proponuj zabawy wyciszajace ..

Gość gość
U nas było to samo :D pomogło zrezygnowanie drzemki w ciągu dnia,wyjścia na spacer od 15 do 17-18 później kąpiel o 19 -19.30 kolacja i zasypia po 1 bajce(ok.20min) puszczonej na laptopie u siebie w pokoju.

Gość gość
Przejściowe to nie jest, bo to trwa już 2 lata, u nas nawet rezygnacja z drzemki nie pomaga, skutkuje to tym, że syn jest tylko bardziej marudny. A w jakim wieku jest twoje dziecko? może też bym spróbowała z tą melisą, już nie wiem co mam robić.

Gość gość
Drzemka w dzien jest wazna.Poki dziecko chce to widocznie jej potrzebuje miloby Ci bylo jakbys byla zmeczona po pracy i ktos na sile nie pozwolil Ci chocby usiasc chwile.No niestety jest tak ze niektore dzieci chodza spac wczesniej inne pozniej.Pytanie o ktorej wstaje?I czy mozesz pozwolic sobie spac tak jak dziecko by sie wyspac .Moj syn tez wczesniejszy etap chodzil spac 19-20:30teraz ma prawie 5lat.W dzien juz nie sypia a chodzi spac 21-22i tez juz wielu rzeczy probowalam i czytania i wiekszej aktywnosci fizycznej ale w zyciu bym dziecku drzemki nie zabrala :(no i tak zasypia nie inaczej ale ok 21 jest najczesciej w lozku .

Gość gość
Drzemka w dzien jest wazna.Poki dziecko chce to widocznie jej potrzebuje miloby Ci bylo jakbys byla zmeczona po pracy i ktos na sile nie pozwolil Ci chocby usiasc chwile.No niestety jest tak ze niektore dzieci chodza spac wczesniej inne pozniej.Pytanie o ktorej wstaje?I czy mozesz pozwolic sobie spac tak jak dziecko by sie wyspac .Moj syn tez wczesniejszy etap chodzil spac 19-20:30teraz ma prawie 5lat.W dzien juz nie sypia a chodzi spac 21-22i tez juz wielu rzeczy probowalam i czytania i wiekszej aktywnosci fizycznej ale w zyciu bym dziecku drzemki nie zabrala :(no i tak zasypia nie inaczej ale ok 21 jest najczesciej w lozku .

Gość gość
to już wszystko było, cukier wyeliminowany, drzemka też, spokojne zabawy wieczorem albo bajki. Wszystko.

Gość gość
Syn wstaje rano o godzinie 7. Ja około 6.00, bo wtedy budzi się córka, ma 2 miesiące. Masz rację, sama po synku widzę, że on potrzebuje tej drzemki w dzień, gdy przychodzi godzina do spania to sam bierze swój kocyk, mnie za rękę i mówi że spać, kładziemy się i zasypia w 5 minut, tylko dlaczego wieczorem tak nie robi...? gdybym się z nim nie położyła to by latał do 1 chyba albo i dłużej.

Gość gość
No to zalezy.Sama nie mam pomyslu.Nic chemicznego na spanie bym dziecku nie podala.Moze mu sie zmieni jak pojdzie do przedszkola szkoly bo zacznie wczesniej rano wstawac?Choc ja Cie nie pociesze moj 5latek 21-22,6:30-7on juz super wyspany:)choc czasem musze budzic do przedszkola bo do pracy ide.ale to z rzadka.

Gość gość
Autorko ile masz dzieci?

Gość gość
Mój syn też tak późno chodził spać. Nocny marek do dziś.

Gość gość
Jeśli chodzi o te drzemki to zrezygnowaliśmy za zgodą pediatry, nie było tak że efekt był odrazu, dopiero po paru dniach syn zaczął wcześniej chodzić spać, po miesiącu zasypiał już ok 19:30 i trwa to już półtora roku. Teraz ma 3,5.

Gość gość
O widzisz a moze sproboj troche snu zlapac jak spi w dzien albo sie wtedy wykap np o ile corcia tez wtedy spi i nie wychodzicie potem .Masz meza w domu?moze niech on z nim polezy a Ty pod prysznic w moedzyczasie ppscieloc lozko etc?Ja wiem jak jest noe moec nikogo do pomocy a pragnac juz kapieli lub snu :)Z dwojka zawsze wiecej pracy zwlaszcza jak mala roznica wieku.ja tez dwoje ale roznica spora bo starszy juz szkolniak i on juz swoje sprawy ma i wiekszy spioch od mlodego.mlody chyba po mnie malo senny:)moze yaka uroda noektorych dzieci.moze twojemu synkowi sie przestawi gdy juz porzuci spanie w dzien?

Gość gość
Sa ludzie, którzy nie wymagaja duzo sny. Takze w dzieciństwie. Trudno, ten typ chyba tak ma. Z moja córka tez tak było i tak tez jest jako starsza.

Gość gość
20.55 Mam troje dzieci 5 lat, 2 latka i 2 córka miesiące

Gość gość
sama jestem ciekawa autorko. Piszcie mamy o wszystkim co wam do głowy przychodzi lub czego próbowałyście i pomogło. Ja już nie mam pomysłów, próbowałam chyba wszystkiego.