Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozpoczynamy starania o dzidziusia, ktoś jeszcze? ;)

Polecane posty

Gość gość

Witam Spiralka usunięta, czekam do miesiączki i po zaczynamy czyli gdzieś z początkiem grudnia ;) Dziś jadę do apteki po kwas foliowy oraz witaminę D3. A po weekendzie będę robić badania, które mi ginekolog kazała zrobić czyli morfologia, TSH, fT4, TOXO IgM, Rub IgG.

Gość gość
bierz inofem. ja nie mogłam zajsc kilka miesiecy, a inofemem zaszłam w drugim cyklu :-) bierz go zamaist kwasu, bo on ma w skaładzie kwas i cos tam jeszcze co pieknie reguluje prace jajników. trzymam kciuki

Gość gość
lekarz mi kazał go pic 2 x dziennie. byłam w szoku ze sie udało

Gość gość
Ja zaszlam we wrzesniu ale dzis jade usunac w nikm nie mam wsparcia a maz moj ma to w d***e.

Gość gość
A to jest bez recepty?

Gość gość
up

Gość gość
nikt, bo nikt nie robi bachorów świadomie

Gość gość
Pisałam rok temu w takim temacie jak ten i do teraz jeszcze nie jestem w ciazy. Tez byłam pełna entuzjazmu, łykałam kwas foliowy, teraz nie chcr mi się żyć, dbać o siebie. Nie wiem czy jeszcze kiedyś będę miała dzieci

Gość gość
Ja tez się staramy od maja. Cały czas działamy Zobaczymy Czy ten infem jest na recepte i po ile?

Gość gość
Potem ci facet do d**y kopanie jak kazdej

Gość gość
nie jest bez recepty, koło 70 zł kosztuje 60 saszetek i to wystarcza na miesiac

Gość gość
bardzo fajnie, a ile odłożyliście kasiorki na wyprawke?

Gość gość
a to temat o wyprawce czy staraniach

Gość gość
My już mamy jedno dziecko więc ja tam sie nie martwię ;)

Gość Czekadełko
Witam, mogę do Was dołączyć? Od tego cyklu staramy się z mężem o drugie dziecko. Od trzech miesięcy łykam kwas foliowy i Ovarin. Mój mąż kwas foliowy łyka od miesiąca.

Gość bernila
mi też inofem pomógł. to tańszy zamiennik inofolicu, polecam

Gość gość
Twój mąż bierze kwas foliowy? A czemu? Po co? Może mojemu tez podsune ;)

Gość gość
O tym że mąż również powinien brać kwas foliowy powiedział mi mój ginekolog jak planowaliśmy pierwsze dziecko . Twierdzi że niedobór kwasu foliowego u mężczyzn osłabia jakość nasienia (pod względem genetycznym) co podobnie jak u kobiet ma wpływ na rozwój dziecka a także ma to wpływ na *****iwość plemników.

Gość Czekadełko
Kurcze wykropkowało mi słowo. Chodzi o to że niedobór kwasu foliowego wpływa na "szybkość" plemników.

Gość gość
jakie badania jeszcze zrobic? Morfologie robiłam mocz TSH w porządku może jeszcze przebadać hormony? Na tą Toxoplazmoze lekarz nic mi nie mówił bym robiła w ogole nie mówił o badaniach tylko żeby brać kwas foliowy chodze na NFZ do ginekologa zrobił mi cytologie i ogólne badanie ręczne i wyszło ok no ale wiadomo jak to jest na NFZ wszystlo szybko, byle juz nastepna pacjentka weszła, bo czeka tam cała długa kolejka..

Gość gość
A i musieliśmy przerwać starania bo miałam straszne zapalenie pęcherza moczowego brała furagine i inne teraz badam mocz jeszcze raz jak dobrze wyjdzie to sie staramy mamy juz małe dziecko 3 lata ktos juz tu jest też mamą? I chce drugie?

Gość gość
Mi kazał lekarz SYMFOLIK drogi, no ale kupiłam oprócz tego biore falvit witaminy ogólne takie dla kobiet

Gość Czekadełko
Ja mam pięciolatka.

Ja staram się z mężem o dziecko :) Codziennie łykam kwas foliowy, zmieniłam dietę ( używki odstawione a jem wszystko co zawiera dużo folianów) no i czekam. Przy staraniach o dziecko bardzo ważne jest branie kwasu foliowego już kilka miesięcy wcześniej bo to on zmniejsza ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej.

Gość gość
@ 18:19 no chyba jedno (starania z kasą na wyprawkę) są nierozerwalnie związane ze świadomym planowaniem, stąd pytanie ile kasy ju ż zostało odłożone?

Gość gość
8:16 Tu autorka Nie wiem o co Ci chodzi z ta kasa na wyprawke. My bedziemy wszystko kupować na biezaco z wyplat. Dużo rzeczy mam po starszaku. Ileż tego trzeba na poczatek? Z doswiadczenia wiem, ze niewiele. Przy pierwszym mialam mase zbednych p*****l, ktorych tym razem kupować nie zamierzam.

Gość gośćDH
Cześć :) Ja właśnie odstawiłam tabletki anty i najwcześniej za 3 miesiące mamy zamiar zacząć się starać o dziecko. Robiłam niedawno badania tarczycy, niby wszystko w normie, ale poszłam na usg i jednak jest problem. W przyszłym tygodniu idę do endokrynologa. W grudniu wybieram się na różyczkę, toksoplazmozę i cytomegalię. Z suplementów mój ginekolog polecił Pregnę Plus. Jeśli chodzi o pieniądze odłożone na wyprawkę - u nas nie ma czegoś takiego. Z wypłat wystarcza nam na wszystko, a w razie kryzysowych sytuacji mamy oszczędności. Nie widzę sensu w odkładaniu specjalnie na wyprawkę; rzeczy dla dziecka to dla mnie ta sama kategoria, co ubrania, czy wyposażenie mieszkania dla nas - pokrywana z bieżących zarobków.

Gość gość
No po tabletkach trzeba te 3 cykle odczekać. My po wyjeciu spiralki mozemy już po nastepnej miesiaczce. Niby mówią, ze można od razu, ale mi Pani ginekolog powiedziala ze lepiej dac macicy odpoczac, niech sie oczyści i można działać :)

Gość gośćDH
To będzie Twoje drugie dziecko, tak? Ile lat ma pierwsze? Daj znać jak po badaniach. Mi z usg tarczycy wyszły guzki i teraz się martwię, w następnym tygodniu idę do endokrynologa. Nawet dobrze, że po tabletkach muszę poczekać, akurat zdążę porobić wszystkie badania.

Gość Autorkaaaaaaaaaaa
Synek ma 5 lat ;) Ja mialam w pierwszej ciazy i tylko w ciazy z tarczyca problem. Mianowicie niedoczynność. Ale potem badania nic nie wykazały przez rok wiec zaprzestalam wizyt u endokrynologa. Zobaczymy co teraz wyjdzie ;)