Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wada wzroku interpretacja

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo prosze o pomoc z odczytaniem tych wynikow VD = 12.0 Right SPH -0,50 CYL -1,25 AX 4 Left SPH -0,75 CYL -1,00 AX 15

Gość joolak
najlepiej zapytać okulisty :) Ja moją wadę też skonsultowałam to w spectrum właśnie za 2 tygodnie odbieram okulary.

Gość Kabaret starszych pań
Ja mam +0,5 i +0,25 i to jest mega męcząca wada. Niby nic ale jednak wzrok nie ten. Czasami wygodniej bez okularów, czasami są niezbędne. Każda wada jest jakąś uciążliwością ale też nie można porównywać do wady typu -11 czy -12 gdzie już tak naprawdę można się starać o jakąś grupę inwalidzką a wyjście bez okularów czy szkieł jest niemożliwe, bo człowiek ślepy jak kret. Mam koleżankę właśnie w takiej sytuacji. Niezależnie od wady jeśli jakaś jest warto odwiedzać okulistę. Nie daję wiary badaniom wzroku i optyków przed dobraniem okularów.

Gość gość
Jest to opis wady, jeśli jest to tylko wydruk z autorefraktometru należy się z nim udać do okulisty/optometrysty aby na jego podstawie dobrał okulary, jeśli jest to gotowe zlecenie można na tej podstawie zakupić okulary korekcyjne oznacza wadę na prawym oku -0,5 dioptrii i cylinder -1,25 w osi 4 stopnie (cylinder oznacza że posiada pan astygmatyzm), na lewym oku -0,75 dioptrii i cylinder -1,00 w osi 15. www.opticalove.com