Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy przy zapaleniu pęcherza moczowego trzeba brać antybiotyk?

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Mam lekkie zapalenie, ale nie ma tragedii. Nic mnie nie ciągnie w dole brzucha i nie siedzę cały dzień w toalecie. Dostałam od lekarza antybiotyk, ale teraz zastanawiam się czy go brać, bo jestem ogólnie zdania, że antybiotyk to tylko w uzasadnionych przypadkach a czasem jak wiadomo lekarze zapisują antybiotyk nawet gdy nie jest to konieczne. I teraz się zastanawiam czy jest na pewno konieczny? Może macie w tym większe doświadczenie i coś doradzicie?? Z góry dzięki

Gość gość
rozpisałam się, a cały tekst mi pożarło i zniknął. To teraz krótko. Wszystko zależy w jakim stadium jest to zapalenie, jeśli początek to wystarczą leki i suplementy. Jeśli już zaawansowane zapalenie (wynik badań moczu tu pokazuje) to już trzeba antybiotyk. Osobiście jestem przeciwniczką antybiotyków, to takie zło konieczne.

Gość gość
Zapalenie mam od 3 dni. W pierwszym dniu było najintensywniejsze. Pojawiło się te nieprzyjemne uczucie podczas i pod koniec oddawania moczu i było dość silne, pojawiła się raz niewielka ilość krwi. Obecnie odczuwam dyskomfort, jednak nie tak jak pierwszego dnia i nie ma krwi. No i tak rozkminiam czy wziąć ten antybiotyk. Nie biorę żadnych leków na tę chwilę.

Gość gość
Po pierwsze to lekarz powinien był zlecić badanie moczu i OB i dopiero na tej podstawie na drugi dzień stwierdzić czy antybiotyk jest konieczny czy nie. Sama musisz zdecydować, jesli teraz jest poprawa to się wstrzymaj, ale jak zacznie się pogarszać to weź.

weź sobie furaginę, zgodnie z zaleceniem w ulotce i żuravit łykaj przez jakieś 2 tygodnie

Gość gość
według mnie najlepiej połaczyć leczenie naturalne z tabletkami,ale nie musi być to od razu antybiotyk. Wtedy przejdzie najszybciej i na długi czas. Moimi sprzymierzeńcami w walce z zapaleniem pecherza jest żurawina, cytryny i dużo wody, dzieki temu bakterie szybciej się wypłukują. A tabletki to zawsze urofuraginum max. Mają wzmocnioną dawkę i dzieki temu wystarczy jedna tabletka dziennie przez tydzień

Gość gość
Ja miałam często problemy z pęcherzem, różnych sposobów próbowałam, bardzo dobrze sprawdza się u mnie sok z żurawiny, kupuję taki 100% naturalny marki Polska Róża. Żurawina jest super na drogi moczowe, bo ma duże właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Wcześniej piłam herbatę z żurawiny, ale myślę, że sok jest znacznie lepszy. Każdemu, kto ma problemy z pęcherzem lub nerkami, śmiało mogę polecić.