Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jack sparo w

Mała wada wzroku. Czy kupować okulary?

Polecane posty

Gość jack sparo w

Mam wadę -0,5 dioptrii. Okulista powiedział, że mogę kupić okulary, ale nie uważa, żeby była taka potrzeba. Przy tak małej wadzie widzę w zasadzie ostro, więc nie zdecydowałem się na szkła, które podobno rozleniwiają wzrok. Od jakiegoś czasu doświadczam jednak przemęczenia oczu i lekkich bóli głowy. Czy ktoś z podobną wadą miał taką sytuację? A przy okazji pytanie, za ile można kupić najtańsze okulary. Pytam, bo mój studencki budżet nie przewiduje zbyt wiele.

Gość gość
wut? Chłopie 0.5 to nie jest mało. Zmien lepiej okuliste, bo schrzani ci jeszcze bardziej wzrok. Szkła zazwyczaj kosztuja ok 80zł (za pare), a oprawki juz od okolo 130zl.

Gość gość
jeśli 0,5 to nie jest mało, to jaka wada jest dla ciebie mała??

Gość inga3
Może faktycznie potrzeba ci okularów a jak nie skonsultuj to jeszcze z innym okulistą polecam spectrum we Wrocławiu mają najlepszych specjalistów i dobry sprzęt.

Gość babbinka
Mój mąż przy -0,5 ma okulary i mówi, że widzi o wiele wyraźniej, więc to chyba nie taka mała wada. Wcześniej na przykład nie mógł oglądać filmów z napisami, bo ich nie widział i jak na jakiejś trasie mieliśmy za dużo znaków drogowych, to się nie mógł skupić ;) Także jednak okulary sporo zmieniają, inga ma rację, zastanów się nad konsultacją z kimś jeszcze.

Gość gość
Najnowsze badania dowodzą że niedokorygowana krótkowzroczność (czyli tzw. "minusy") postępuje ( W tym roku na targach optycznych KRIO w Wiśle było to dokładnie przedstawione). Czyli wzrok psuje się szybciej bo oczy pracują ponad swoje siły. A stwierdzenie że oczy muszą "pracować" to przestarzałe twierdzenie które powstało 50lat temu i pokutuje do tej pory. Odpowiadając na pytanie tak powinieneś nosić okulary, jeśli spędzasz dużo czasu przed komputerem to takie z antyrefleksem, ponieważ światło niebieskie powoduje szybsze starzenie się wzroku. Jeśli zależy Ci na dobrej cenie polecam https://www.opticalove.com/pl/korekcyjne/polecamy/outlet można kupić okulary już od 59zł już z soczewkami.

Gość gość
O wzrok trzeba zawsze dbać a my o nim przypominamy sobie dopiero wtedy kiedy coś złego zaczyna się dziać . Ja biorę juz dłuższy czas lutezan z luteiną, beta karotenem , cynkiem i mi po nim wzrok się wyostrzył, oczy nie męczą się przy monitorze. Na pewno jeszcze długo przy nim zostanę.

Gość AgaBielik
Jakakolwiek wada wzroku kwalifikuje się do noszenia okularów. Jeśli nie będzie się nosiło okularów, wada na pewno się pogłębi. Ważne, by dobrać odpowiednie szkła! Ja swoje dobierałam w Centre de la Vision. Nie mam jakiejś dużej wady : -1,5 i -2 ale jednak...

Gość Maley
Najlepiej zapytać specjalistę. Wejdź sobie na stronę http://www.okulistykamml.pl/ i poczytać o klinice, gdzie możesz uzyskać profesjonalną pomoc w kwestii twoich oczu.

Gość gość
U mnie jakiś czas temu zaczęły się problemy z oczami, zaczęłam widzieć nieco słabiej , obraz nie był tak ostry jak wcześniej, cos jakby przez mgłę :) U okulisty badanie wyszło bez zmian ale lekarka kazała mi dłuższy czas brać lutezan z luteina i min. beta karoten w składzie. Po jakimś czasie wszystko na szczęście wróciło do normy.

Gość gość
Mozna brac DOWOLNE tabletki z luteina, a nie REKLAMOWANE w poscie powyzej.

Gość gość
polecam pójść do Fielmanna, kompletne okulary kupisz od 230 zł

Gość gość
Uważam że im później zdecydujesz się na okulary tym lepiej, bo to prawda że rozleniwiają wzrok. Żyj zdro wo a nie będą potrzebne bardzo długo. Nie noszę okularów, nie potrzebuję okularów do czytania. Jedyna prawda, że nie mam takiego sokolego wzroku jak miałem, ale nadal jest bardzo dobry a blisko mi do przekroczenia 60 lat. Współcze sna medycy na chce nam wciskać zbędne leki, zbędne gadż ety. Nie dajcie się nabierać. 0,5 i już chcesz okulary nosić a wiadomo, że przez noszenie szkieł wada będzie się pogłębiała.

Gość kamnow684
Koniecznie okulary! Nie chcesz przecież, żeby wada się pogłębiała... Zresztą bez okularów przecież ciągle boli głowa, mruży się oczy itp. Dobierz sobie jakieś fajne oprawki, np stąd: http://www.ktotopotrafi.pl/oryginalne-kolorowe-oprawki/ I będziesz miał spokój. A przede wszystkim, twoje oczy będą ci wdzięczne

Gość Missholliday
No cóż, ja miałam lekką wadę, przez krótki czas nosiłam okulary, ale tylko do niektórych czynności, takie było zalecenia lekarza, ale potem przestałam.Byłam u okulisty ponownie i okazało się, że wada nie tylko się nie pogłębiła, ale też nie wymagam już korekcji...

Gość LunaJaki
Jestem po pierwszej wizycie w Centre de la Vision i szykuję się na zabieg. Wada od ponad roku stoi w miejscu, nie ma żadnych przeciwwskazań. Trzymajcie za mnie kciuki! Moja znajoma zdecydowała się na korekcję dwa lata temu. Przez pierwsze tygodnie dużo odpoczywała i starała się nie przeciążać. W jej przypadku korekcje dała oczekiwane rezultaty.

Gość gość
2018.02.23 To prawda, jak nosisz długo okulary wzrok się przyzwyczaja, już nie "pracuje" rozleniwia się i wada się tylko pogłębia. Mi stwierdzono - 1,5 ale nie zdecydowałam się na okulary no bo co w zasadzie. Samochodu nie prowadzę. W domu noszę okulary ajurwedyjskie, do oglądania tv i wzrok się wyostrza. Gimnastyka wzroku. Do tego suplementy i jest ok.

Gość Kropi
To nie jest do końca prawda. Kiedy masz wadę wzroku i nie nosisz okularów na 100% twoja wada będzie się pogłębiać. Nie wspominając już o zmarszczkach, które powstają od mrugania...Ważne, by dobrać odpowiednie szkła! Ja swoje dobierałam w Centre de la Vision. Nie mam jakiejś dużej wady : -1,5 i -2 ale jednak...

Gość Gosia

Moja siostra wiele lat męczyła się z okularami. Praktycznie od wczesnego dzieciństwa. Dlatego jak jej wada wzroku przestała się pogłębiać zaczęła poważnie rozważać laserową korekcję wzroku. Jest już trzy miesiące po zabiegu w  Centre de la Vision w Krakowie. Nie żałuje, bo jej życie zmieniło się na lepsze. Początkowo nie mogła się za bardzo forsować ale teraz zaczęła ( w końcu!) żyć dosyć aktywnie.

Gość Mirosław Okoński

Stanowczo okulary korekcyjne są wskazane nawet przy niewielkiej wadzie wzroku aby ta wada się nie pogorszyła jest na ten temat ciekawy artykuł pierwszalitera.pl w zakładce blog warto się zaznajomić z tematem .