Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tłusta twarz, włosy

Polecane posty

Gość gość

Macie tłustą twarz? To czytajcie - a jak chcecie to spróbujcie. x Od 13 roku życia miałam tłustą twarz i pryszcze (obecnie mam 27 lat)! Przeszłam 3 kuracje Izotekiem - zawsze wracała tłustość i pryszcze. Twarz i głowa były tak tłuste, że aż swędziały. nie muszę pisać jak okropnie wygląda taka tłusta twarz, a była tłusta już po 10 minutach od umycia...To tytułem wstępu. x Nie mogę już brać Izoteku po raz 4 (przez intensywny wysiłek fizyczny), byłam u kilkunastu dermatologów przez ponad 10 lat mojej walki ze skórą. Byłam zmuszona szukać sama rozwiązania i poniżej podaję dokładny opis czego używam (możecie używać innych odpowiedników zawierających podobne substancje). x 1. Mycie - mydło w płynie! Ileż to razy słyszeliście i czytaliście nie myj twarzy mydłem! mydło wysusza! mydło sprawi że tłusta skóra będzie jeszcze bardziej tłusta! ZANIM w to uwierzycie - spróbujcie na własnej skórze! BONIDERM – Pomada Ojca Grzegorza mydło w płynie ~26zł/500ml (Skład: Wyciągi z Tataraku, Pokrzywy, Rumianku, Łopianu i Mydlnicy lekarskiej.) x 2. Tonik Tonik jest konieczny po umyciu skóry mydłem żeby przywrócić pH. Ziaja tonik ogórek do cery tłustej i mieszanej ~5zł/200ml x 3. Krem Bardzo ważne - ile nakładacie kremu? Za dużo wam się wycisnęło z tubki i usiłujecie to rozsmarować na twarzy? NIE róbcie tak. Jak nałożyć krem: wyciskacie na dłoń, rozsmarowujecie delikatnie na dłoniach (!) i wklepujecie krem z dłoni w twarz. Dzięki temu kremu na twarzy zostanie cienka warstwa. Od momentu kiedy zaczęłam nakładać krem w ten sposób o dziwo nie mam suchych skórek! Wcześniej nakłądałam kremu ze 2x więcej niż teraz i miałam suche skórki i jednocześnie tłuszcz na twarzy, bo myślałam, że więcej kremu nawilżającego lepiej nawilży skórę, a tłustą skórę trzeba nawilżać. Używam zamiennie: na dzień: Iwostin, Purritin emulsja matująca ~28zł/50ml na noc: Vitella Ictamo, krem na skórę podrażnioną, ~25zł/30g (ichtiol jasny) lato: Iwostin Solecrin Purritin, Krem ochronny SPF 50+ ~30zł/50ml zima: Dermokosmetyk Emolium Krem ochronny na wiatr i mróz SPF20 75ml x 4. Leki: na TWARZ: maść z kwasem Azelainowym np Acne derm (~20zł/20ml) Skinoren (~45zł/30ml) maść z krotrymazolem Clotrimazolum (~2zł/20ml) x na WŁOSY: szampon przeciwgrzybiczy z ketokonazolem np. Noell, szampon leczniczy, (20 mg / g), ~20zł/100 ml (to samo co Nizoral) Clotrimazolum płyn ~7zł/15ml (krotrymazol) lub Pirolam płyn ~17zł/30ml (cyklopiroks z olaminą) Używam płynu bo jest najwygodniejszy po przelaniu do butelki jak po wodzie utlenionej - łatwo wtedy wylewać go po kilka kropel na przedziałek włosów. na CIAŁO: Mediket Versi, żel do mycia ciała i głowy, 120 ml (zawiera dwa składniki aktywne – octopirox oraz ichtiol jasny) Tabletki: WIERZBOWNICA DROBNOKWIATOWA COLFARM - ~16zł/60 tabletek

Gość gość
i jeszcze ostatnia rzecz - dotycząca makijażu: Nie używam podkładu więc nic nie mogę poradzić w tym temacie, za to mogę poradzić coś odnośnie pudrowania twarzy: 1. po nałożeniu kremu najpierw oprószam twarz pudrem - pędzlem 2. następnie ten sam puder nakładam - ale już gąbeczką ("stempluję") Dzięki temu że wpierw nakładam z grubsza puder pędzlem - do gąbeczki nie klei się już krem. Gąbeczka o wiele dokładniej nakłada puder, dociska go do skóry, a nie tylko zostawia wierzchnią warstwę jak w przypadku użycia samego pędzla. Używam pudrów: Rimmel stay matte (kolorowy) Rimmel insta matte (biały puder fixer)

Gość gość
up może komuś się przyda