Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adagosc1234

Zus wszczął postępowanie wobec mnie

Polecane posty

Gość gość
napisz mailowo do radia, np. radia zet, opisz swoją sprawę i poproś o pomoc.

Gość gość
moze nie doczytała wszytskiego ale od pierwszego dnia zatrudnienia miałas płacony zus ? jaka była przerwa miedzy jedna a druga pracą ?

Gość gość
Przypuszczam, że wydadzą decyzję, że nie podlegasz ubezpieczeniom i nie należy ci się zasiłek chorobowy. Od decyzji będziesz się musiała odwołać do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych, ale sprawa będzie się ciagnęła długo.

Gość gość
Nie rozumiem !!! Autorka ma dokumenty ze składki zus były płacone a zus twierdzi , że nie ? nie rozumiem czy nie doczytałam ?

Gość gość
Autorko a na jaki czas masz umowe ? OD kiedy dalas L4 ?

Gość gość
ZUS zapewne stiwerdzi, że umowa była fikcyjna w celu wyłudzenia świadczeń z zus w związku z ciążą i dlatego niev podlega ubezpieczeniom. Opłacanie składek nie ma nic do tego.

Gość gość
Tak bedzie jak piszesz powyzej-a oplacanie skladek nie ma tu nic do rzeczy.ja przegralam w sadzie-nie mialy znaczenia dowody,swiadkowue bo sedzia stwierdzil,ze zatrudnilam sie tylko po to by zyskac prawo do swiadczen-sprawa ciagnela sie ponad rok i nie dostalam ani zlotowki.to zalezy od jednostki zus jak interpretuja przepusy-to bylo w lublinie.

Gość gość
Ja poszlam na l4 po 2 msc od zatrudnienia i normalnie dostalam kase wiec zalezy od tego na kogo trafisz...

to był tydzień czasu miedzy jedną a drugą pracą. Składni wszystkie płacone w terminie l4 dostarczone po 3 miesiącach

Gość gość
idz do naczelnika zusu . kobieto szkoda twojego zdrowia i dziecka , zapytaj ich czy sa tego swiadomi na co cie narazaja .

Właśnie wybieram się do zusu w najbliższych dniach gdyż chce uzyskac informacje ile takie postepowanie z urzędu może trwac. W pismie od nich jest informacja ze mam wgląd do akt i chce skkorzystac z tego prawa. Chce się ich tez zapytać dlaczego nie przesłuchali świadków

Gość gość
ZUS szuka oszczędności, bo nie ma kasy - wszystkie nasze składki idą na emerytury, zasiłki chorobowe i renty kilkunastu milionów ludzi. Rząd PO- PSL podniósł wiek emerytalny i regularnie przeznaczał mnóstwo kasy z budżetu na bezzwrotne pożyczki dla ZUS. Rząd PiS nie daje aż tyle forsy ZUS, do tego obniżyli wiek emerytalny i emerytów lawinowi zaczęło przybywać coraz więcej. Podwyższenie wieku emerytalnego ma duże znaczenie dla ZUS - im dłużej człowiek pracuje, tym krócej żyje. Im krócej żyje, tym krócej jest na emeryturze. Po to też są kolejki do specjalistów- młody dotrwa do wizyty, starszy niekoniecznie. Jesteśmy starzejącym się społeczeństwem z bardzo głupim i niesprawiedliwym systemem emerytalnym. Mamy święte krowy - m.in. mundurówkę i górników, którzy bardzo szybko przechodzą na emerytury. Mamy głupi system płacowy - nasi pracodawcy odgórnie ustalili, że konkurujemy na międzynarodowym rynku tanią siłą roboczą. To sprawia, że przez ostatnie 17 lat kto tylko mógł, wyemigrował, a ci, co zostali, mają mało dzieci. Mamy mało dzieci, więc nie ma zastępowalności pokoleń - coraz mniej ludzi płaci składki na coraz większą liczbę beneficjentów ZUS, który jest oparty na systemie Bismarca - podobnie jak tzw. piramida argentyńska. Nikt nie gwarantuje, że dzisiejsi wpłacający będą mieli jakiekolwiek świadczenia na starość, bo kasa orzez nich wpłacana jest momentalnie przelewana na konta dzisiejszych emerytów. PO jeszcze za swoich rządów chciało zmienić prawo emerytalne - wszyscy dostawaliby emerytury z budżetu, po równo. Teraz pomysł ten po modyfikacjach będzie próbował wprowadzać PiS. Ale o tym, że ZUS leży i zdycha, żadna partia Wam nie powie. Bo to samobójstwo polityczne.

Gość gość
Nie ma zakazu zatrudniania ciężarnych, na boga, jak miałaś oplacone skladki I podpisalas listę obecności i obojętnie jaki dokument typu faktura to ci mogą namoczyć, ja byłam upierdliwa i co 2 dni do zusu dzwonilam :P

Gość gość
Niech jej ktoś pomoże, zanim sprawa się wyjaśni. Tyle fundacji pomaga w potrzebie, może by tak zwrócić się o pomoc

Gość gość
Ciekawe jak to sie skonczy

Dziś dzwoniłam do Zusu dowiedziałam się że sprawa może się toczyć kolejne 3 miesiące... Akurat już będę po porodzie....

Gość gość
dziewczyno pisałam wczoraj udaj sie badz zadzwon do naczelnika , takie zwykłe urzedasy beda ci przedłuzac . powiedz ze zabrali nieprawnie srodki do życia !!!! na co czekasz ???? jak nie wstrzasniesz to beda cie mieli w tyłku .

Rozmawiał również z naczelnikiem zusu. Powiedział mi że będą starali się jak najszybciej ale to zależy od wpływów dokumentów i postępu sprawy

Gość gość
Do Błaszczaka., haha, juz dawno takiej bzdury nie czytałam.

Gość gość
pierwsze poszłabym do biura rachunkowego by sprawdzili wszystkie papiery czy sa ok . potem do zusu do naczelnika etc z żądaniem a nie prośbą i inf ze jesli nie załatwia tego w tydzien nagłosnie w lokalnej tv autorko ale czego oni sie czepiaja skoro papiery masz wszystkie ok ? tylko sprawdzaja i zajmuje im to tyle czasu i wypłaty wstrzymane ? nosz ku........ jasna !!!!

wszystkie papiery są ok. Wydaje mi się że dla nich faktury i świadkowie to za małe dowody natomiast 2000 zł to są miliony i kobiety nie powinny tyle zarabiać bo jak mam inaczej to sobie tłumaczyć?

Gość gość
Swiadkowie i dowody ? a co ty im musisz udowadniac skoro wszystko jest na papierze ? nie rozumiem ! czyli czepiaaja sie ze nowa umowa kiedy byłas juz w ciązy ?

Gość gość
Cos tu jest nie tak normalnie to nie trwa tak długo od kiedy masz umowę ? jaka data ? w którym tygodniu ciazy poszłaś na L4 do kiedy masz ta umowe ?

Gość Waleczny gosc
"Normalnie nie trwa tak dlugo" tos mnie rozbawila. 3 lata, slownie TRZY! Uzeralam sie z ta cudowna instytucja. Oczywiscie pewnie sprawa skonczy sie w sadzie, ale jesli sytuacja wyglada tak jak mowisz to kase dostaniesz i to z odsetkami. Niestety pewnie trzeba bedzie na to troche poczekac. Jedyne co moge poradzic to odwoluj sie od decyzji ktora musza dostarczyc na pismie. Jesli nie czujesz sie na silach sama, idz do prawnika. Jesli sprawa wyladuje w sadzie to w twojej sytuacji mozesz wystapic o adwokata z urzedu. Powodzenia

umowa od maja byłam wstety w 4 tygodniu ciąży o ciąży dowiedziałam się w czerwcu pracowałam 3 miesiące w sumie

Gość gość
Mamy święte krowy - m.in. mundurówkę i górników, którzy bardzo szybko przechodzą na emerytury. xx święte krowy górników? czy ty jestes poy****a? bo juz inaczej nie zapytam, przecież ci ludzie codziennie narażają życie, jak zjeżdzaja w dół to nigdy nie wiedzą, czy z powrotem wyjadą na powierzchnie...

Gość Waleczny gosc
Rozumiem ze zus wezwal cie do wyjasnien i wszystko wyjasnilas oraz zlozylas dokumenty( umowa, lista plac, lista swiadkow i inne rzeczy, zus przysyla liste pytan na ktore musisz odpowiedziec). Jesli tak to pozostaje ci tylko czekac na listonosza, a jesli decyzja bedzie ze nie podlegasz ubezpieczeniom( wysokosci wynagrodzenia nie moga kwestionowac) to odwolaj sie do sadu. Ja czekalam na decyzje 8 miesiecy. Potem 7 na pierwsza sprawe. Jesli nie odpowiedzialas na wezwanie do wyjasnien, bo uwazasz ze umowa to wystarczajacy dowod to niestety decyzja bedzie na pewno odmowna, a w razie wygranej w sadzie nie dostaniesz odsetek. Mozesz poprosic ginekologa o zaswiadczenie kiedy zostala stwierdzona ciaza i kiedy byla mozliwa do potwierdzenia i tez je dostarczyc do zusu.

złożyłam papiery że dopiero miesiąc po zatrudnieniu lekarz stwierdził ciąże- (ksero karty ciąży) złożyłam wyjaśnienia odpowiadałam na pismo jakie dostałam z pytaniami teraz złożyłam kolejne wyjaśnienia... Czekam

Gość Waleczny gosc
No to pozostaje tylko czekac. Awanturowanie i wydzwanianie niestety nic nie da. Oni maja swoje procedury i koniec. Niestety to moze potrwac. Pamietaj zeby przeliczyc ile powinni ci wyplacic i upomniec sie potem o odsetki, a w razie decyzji odmownej natychmiast do prawnika i odwolanie. W wielu wydzialach zus decyzje odmowne sa po prostu standardem i licza na to ze ludzie sie wystrasza i nie beda dochodzic swoich praw. Mi przysylali takie pisma ze tylko nazwisko sie zgadzalo, cala reszta nie miala nic wspolnego z moja sprawa. Daj znac jak dostaniesz decyzje.