Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poród niepełnoletniej

Polecane posty

Gość gość

Witam. Za niecały tydzień rodze mam 17 lat. Mieszkam z narzeczonym i jego rodzicami . Moje pytania są następujące 1. Czy jak zacznę rodzić musi jechać ze mną moja mama czy mogą jechać teściowie. 2. Jakie dane mam podać gdy prawnym opiekunem zostaje moja mama mogę podać nazwisko chłopaka? 3. Czy przy wypisaniu że szpitala musi być moja mama czy mogą być rodzice chłopaka. Będę rodzić w Cieszynie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Gość gość
Nie wiem czy musi byc twoja mama ale jak zaczniesz rodzic to nie przyjma ci porodu bez mamy ? watpie. ktos musi wziac na siebie dziecko jesli ojciec tez niepelnoletni

Gość gość
Ojciec dziecka ma 24 lata więc jest pełnoletni

Gość gość
To on powinien byc prawnym opiekunem.

Gość gość
Ze mną w szpitalu była nieletbia rpdzaca ale jej facet też był nieletni... Wszystkio musiała podpisać matka i przy wypisów ze szpitala też musiała być. Musisz dowiedzieć się w szpitalu najlepiej. Napewbo mamą może podpisać jakieś dokumenty może jest możliwe żeby zrobiła to wcześniej i z podpisami będziesz mogła być sama

Gość gość
No dobra, ale co będzie ze mną czyli matką dziecka ? Czy będę wpisana jako matka ? Czy w papierach będzie 1 opiekun czyli mój narzeczony ?

Gość gość
Jako matka będziesz ty wpisana a jako opiekun prawny twoi rodzice. Na porodówce możesz być sama bez opiekuna ale pewnie będzie on pod salą porodową. I przy przyjęciu do szpitala będzie musiał być opiekun prawny czyli mama lub tata.

Gość gość
Będziesz wpisana jako matka,oczywiście.Dziecko będzie miało twoje nazwisko.Narzeczony dopiero przy załatwianiu aktu urodzenia daje swoje nazwisko,co jest jednoznaczne z tym że uznaje dziecko za swoje

Gość gość
Ka rodxilam jak mialam 16 lat na porodowke pojechalam z chłopakiem również niepełnoletnim nikt nie robil problemu. Przy wypisie bylam również z chłopakiem ojcem dziecka. Rodzilam w 1998

Gość gość
Nie ściemniajcie dziewczynie z tym aktem urodzenia- żeby ojciec dziecka uznał je w urzędzie, potrzebna jest zgoda matki, nie może przecież dowolny mężczyzna z papierami ze szpitala iść i stwierdzić że dziecko jest jego... w przypadku nieletnich rodziców potrzebne jest złożenie wniosku w sądzie rodzinnym, nie musi się ono odbywać za zgodą czy pośrednictwem opiekunów prawnych. Sąd rodzinny przyjmuje wniosek, zostaje sądownie uznane ojcostwo i wtedy ojciec dziecka, jeśli on jest pełnoletni, ma nad nim władzę rodzicielską po porodzie. Nie jest to najgorsze wyjście, bo w takim przypadku dziecko będzie mogło zamieszkać z ojcem, nie powinno też być problemu ze zgodą na ślub, i nawet jesli nie jesteście pewni czy go chcecie- da ci on status pełnoletniej w świetle prawa. Będziesz mogła wtedy decydować o dziecku na równi z jego ojcem.

Gość gość
Pracuję w szpitlalu: zgodnie z prawem do przyjęcia do szpitala potrzebna będzie zgoda twoich prawnych opiekunów (rodzice); w szpitalu dziecko nie otrzymuje nazwiska tylko na jego historii jest napis "Kowalska (twoje nazwisko) SYN"

Gość gość
A mnie w szpitalu pytali jakie nazwisko będzie miało dziecko.

Gość gość
Rodzilam w wieku 17 lat. Musiala byc moja mama,wszelkie zgody itp. Oczywiscie jak bedziesz miala juz rozwarcie na 10palcow to nie beda czekac na mame. Nazwiska ojca nie wpiszą w akcie urodzenia,dopiero po 18 bedziesz mogła wpisac w akcie nazwisko ojca. Wpisza Twoje nazwisko dziecku. Ja po 18 bralam slub,wiec poszlo z automatu. Prawnym opiekunem bedzie Twoja mama,ale nikt nie zabroni Ci zyc,opiekowac sie dzieckiem. Przy wypisie musi byc mama,to ona decyduje do 18 za Ciebie. A jesli chcesz zeby ojciec dziecka byl opiekunem prawnym,musisz isc do sądu :-) Ale nie radzę,u mnie we wsi dziewczyna bawiła sie w takie cos i ma teraz kuratora,bo stwierdzili demoralizacje(dziecko przed 18tka)