Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ginekolog da mi zaświadczenie o ciąży w 5tc ?

Polecane posty

Gość gość

Jak myślicie? To dla mnie bardzo ważne bo jestem na wypowiedzeniu umowy o pracę i muszę je anulować.

Gość gość
Nie jesteś jeszcze w okresie ochronnym

Gość gość
Musisz sie zapytac gina bo u mnie w 5tc nie chcial wystawic ksiazeczki ciazy ani nawet specjalnie badac pod tym katem. Dopiero w 8tc kazal przyjsc ale to moze od lekarza zalezec. Ja mialam akurat krwawienia to dal mi tylko leki

Gość gość
A umowe normalnie miałas do kiedy? kiedy kończy się wypowiedzenie?

Gość gość
Nie, lekarz nie da ci zaświadczenia i nie obowiązuje cię okres ochronny.

Gość gość
A skad wiesz że nie jest chroniona? nie wiemy nic poza tym że to 5tc i ze autorka dostała wypowiedzenie.

Gość gość
Jako tako okres ochronny jest bezwzglddny po 12 tyg

Gość gość
A właśnie że nie. Jeśli umowa wygasałaby po upływie 12 tc to nie byłoby ochrony ale jeśli umowa jest rozwiązywana to ciąża stanowi podstawę do wycofania wypowiedzenia.

Gość gość
Co lekarz to inaczej. U mnie dopiero jak stwierdził żywa ciążę(tzn kiedy była już akcja serca) to kierował mnie na badania, zakładał kartę ciąży.

Gość gość
"Jeżeli umowa kończyłaby się po upływie 3 miesiąca ciąży, wtedy pracodawca musi przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu." Jeśli umowa skonczyla by sie przed 3 msc to wtedy pracodawca nie musi jej dawac umowy, dlatego napisalam ze bezwgledna ochrona dopiero od 12 tyg.

Gość gość
Przestańcie powielać te bzdury o 12 tc, to obowiązuje jedynie w przypadku wygaśnięcia umowy. Przed wypowiedzeniem umowy autorka jest chroniona od pierwszego dnia ciąży, również jeśli zajdzie w ciążę w okresie wypowiedzenia i dowie się o niej już po nim (w takim przypadku należy przywrócić ją do pracy). Autorko, mi lekarz dał 4 lata temu zaświadczenie o ciąży właśnie w 5 tc, miałam tylko wyniki badania krwi, zbadał mnie na fotelu, zaświadczenie było mi potrzebne do pracy bo warunki pracy nie były odpowiednie dla ciężarnej. Wystawianie karty ciąży nie ma tu nic do rzeczy, ja miałam kartę wystawioną po pierwszym usg dopiero, w 12 tc. Ale niewiem czy są jakieś wymogi w tej kwestii. Tyle że, autorko, nawet jeśli nie chce wystawić ci zaświadczenia teraz, a w ciąży jesteś, to możesz je przynieść później i jak pisałam, do pracy będą musieli cię przywrócić.

Gość gość
Umowa była na czas nieokreślony i została wypowiedziana jak byłam już w ciąży i o tym nie wiedziałam więc jestem w okresie chronionym. Zgodnie z prawem na podstawie zaświadczenia o ciąży muszę zostać przywrócona do pracy.

Gość gość
Lekarz nie wyztawi zaswiadczenia dopoki nie bedzie akcji serca plodu.

Gość gość
Chciałabym zaświadczenie o ciąży, żeby anulować wypowiedzenie i od razu też L4 bo praca jest mega stresująca, a skoro mnie w niej nie chcą to na pewno atmosfera się nie poprawi. Jestem też pełna obaw o reakcję szefa i chciałabym to załatwić do 30.11 zanim wypowiedzenie wejdzie w życie. No nic zobaczymy co lekarz powie, bo widać po waszych odpowiedziach, że zależy od lekarza.

Gość gość
Ale jaka chcesz wrocic do pracy by nie pracowac i isc na L4. Zdajesz sobie sprawe ze pracodawca zrobi wszystko by Cie udupic?

Gość gość
Zwolnienie w ciazy jest ciezko podwazyc. Co najwyzej moze na nia kontrole naslac ale to nie sprawi ze automatycznie jej odrzuca zwolnienie

Gość gość
A dlaczego miałby chcieć mnie udupić? Skoro mnie zwolnił to znaczy, że mnie w pracy nie chce, więc powinno mu być na rękę, że mnie w niej nie będzie. Już ma nowych chętnych do pracy więc po co mam być 5 kołem u wozu i jeszcze narażać się od samego początku na wielki stres. A druga rzecz, że obsługi klienta nie można przerwać ( a to potrafi trwać nawet 1,5 godziny). Czy mam zatem wtedy wymiotować do wiaderka pod biurkiem?

Gość gość
ja pracowalam na poczcie, i czasem moja obsluga klienta trwala 8 godz, praktycznie bez przerwy. bo najgorsze miesiace ciazy zalapaly sie takze na okres przedswiateczny przed wielkanoca, byly tlumy . no latwo nie bylo :D

Gość gość
No bez przesady. Obsluga klienta NIE JEST sytreujaca praca. Len z ciebie i tyle.

Gość gość
To nie jest zwykła obsługa klienta, tylko negocjacje z klientem. Są plany, ciśnienie wielka odpowiedzialność materialna i ogólnie straszny młyn. Mniejsza zresztą o to, gdybym nie została zwolniona rozważałabym pracę, ale skoro mnie tam nie chcą to jaki sens? Ja chcę tylko zapewnić na najbliższy czas bezpieczeństwo finansowe sobie i mojemu dziecku, które we mnie rośnie, czy to tak trudno zrozumieć?

Gość gość
no to pytaj u lekarzy czy wystawia, bo jak widac nie kazdy to zrobi

Gość gość
Idziesz przedstawiasz spr.i da ci na pewno...nie stresuj sie...

Gość gość
No dobrze, a na jakiej podstawie lekarz ma stwierdzić ciążę? Coś tam zobaczy na usg, albo nawet i nie, jeśli sprzęt kiepski. Poza tym wielu lekarzy jest przeciwnikiem usg dopochwowego na tak wczesnym etapie. Na pozytywny test? Zrób betę, a najlepiej powtórz po 58 lub 72 h, żeby zbadać przyrost. I te wyniki pokaż lekarzowi.

Gość gość
dziś no jak sprzedajesz kartofle to zapewne nie jest, ale jak masz już negocjacje z klientem KORPO za grube miliony to jest to już całkiem co innego :D

Gość gość
Na podstawie pęcherzyka ciążowego? W pierwszej ciąży byłam u ginekologa w 34dc (cykle 28 dniowe) i nawet dostałam zdjęcie z USG. Dziś mam 32dc, a do gina pójdę najprędzej w przyszłym tygodniu czyli 36 37 dc

Gość gość
I niby na jakiej ppdstawie mialby wystawic l4???? Bo tobie sie wydaje ze jestes w ciazy?

Gość gość
gość dziś Umiesz czytać ze zrozumieniem? Dziękuję bardzo tym co chcieli dobrze doradzić, ale na kafe jest zdecydowanie więcej durnych sfrustrowanych życiem mamusiek, które są happy jak mogą komu coś dowalić. Znikam stąd bo to forum to jakieś nieporozumienie.