Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy wasze dzieci zaczęły mówić???

Polecane posty

Gość gość

Mój ma 15 miesięcy i nadal nic...

Gość gość
mój ma 7 miesięcy i mówi mama baba ala ja itp. Ale podobno każde dziecko rozwija się w swoim tempie, znajomej synek ma 8 miesięcy i nawet nie gaworzy wiec to różnie.

Gość gość
To jeszcze w normie.

Gość gość
7 miesieczne dziecko nie mówi, tylko gaworzy. To że Ty słyszysz słowo mama, nie znaczy że zwraca się do Ciebie. Pierwsze świadome słowa dziecko wymawia najwcześniej w 10-11 miesiącu życia, najczęściej około 13.

Gość gość
W wieku 7 mcy dziecko nie mówi "baba, mama" itd, tylko gaworzy, powtarzając losowe sylaby- z mówieniem wyrazów nie ma to nic wspólnego. Mój pierwsze słowa mówił jak miał ok. 12-13 mcy, ale to dosłownie kilka, potem jakieś pół roku i tak mówił "po chińsku", potem ruszyło już szybko. Jego kuzynka ma 17 mcy, nie mówi nic- naśladuje tylko niektóre odgłosy, wszystko rozumie, mieli w żłobku logopedę i uznała że wszystko ok i ma czas. Inny kuzyn z kolei przez 3 lata nie mówił właściwie nic poza "mama" i "tata", dosłownie z dnia na dzień zaczął mówić zdaniami.

Gość gość
Tu autorka No właśnie mój tylko tak po chińsku ciągle mówi. Jedyne co mów i że zrozumieniem to "papa". Naśladuje kotka "ciii" węża "ssss" lwa "wrrr" konia "iaaaa" . Rozumie proste polecenia typu "przynieś misia " czy "daj piłkę ", reaguje na "nie wolno" . I nic poza tym.

Gość gość
Moja ma 2 latka. Rozumie wszystko. Ale mówi bardzo mało. Tylko mama, tata, baba, oko, am am (jeść), lulu(spać), papa. Naśladuje zwierzęta pokazuje części ciała itp. Tylko bez przerwy gada po swojemu jakby próbowała coś mówić/tłumaczyć ale nie da sie zrozumieć.

Gość gość
15:20 Konsultowalas się z logopeda? No mój też tak ciągle nadaje po swojemu i tłumaczy:)

Gość gość
Mój syn chodzi do logopedy jest już starszy ale to nie o tym chcę napisać. Mianowicie tam u logopedy jest taki plakat w stylu "jeśli twoje 2letnie dziecko mówi tylko pojedyncze słowa skonsultuj to ze specjalistą". Jakbym była wtedy taka świadoma jak teraz to moje dziecko już dawno zaczęło by pracę z logopeda. Tak jest trochę w tyle.