Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szarlottta

l4 w ciąży

Polecane posty

Witam, dziewczyny mam problem odośnie mojego zdrowia, obecnie jestem w 6 tyg.ciąży i w pn idę na potwierdzenie ciąży do lekarza. Wykryłam ją ponad 2tyg temu. Od tyg.tak się fatalnie czuje, mdli mnie od rana do wieczora, jestem mocno senna i mam ciągle dreszcze albo zaś oblewa mnie gorąc. PRacuje w banku z klientami i stało się to dla mnie uciążliwe ,zaliczyłam już wymioty. Do tego nie umiem nic zjeść, nabyłam zdrowe produkty a obecnie mam ochotę tylko na fast foody. NA sama myśl o otwarciu lodówki robi mi się niedobrze. Do tego w trakcie pracy każdy kl.ma inny zapach co mnie jeszcze bardziej podrażnia i mdli. Chciałam poprosić o l4 na pierwszej wizycie aczkolwiek nie wiem czy to dobry pomysł? Co sądzicie? Czuje,że leżałabym tylko w łózku. Czy jeśli powiem lekarzowi o moich dolegliwościach to da mi l4?

Gość gość
Prywatnie to chyba nie bedzie problemu. Na NFZ moze byc problem. Ja jestem na zwolnieniu od 7 tyg bo nie mialam sily wstac z lozka i strasznie meczyly mnie mdlosci.

Gość gość
Jeśli chodzisz prywatnie to dostaniesz bez problemu. Ja też pracuję z klientami, do tego mam ciśnienie w pracy i wielki stres, plany sprzedażowe, standard obsługi klienta, tajemniczy klient i lekarz mi od razu na 1 wizycie dał L4.

Mam to samo co Ty,plany i cichy kl.Aczkolwiek dodatkowo 10lat temu miała 2ataki epilepcji. Myślicie,że mogę o tym wspomnieć prosząc o l4? JEst mi wstyd prosić o l4 na początku aczkolwiek boje się o swoje dziecko bo wiem,że biorąc tabletki na epi.też je ranie. A teraz każdy prycha i kicha.

Gość gość
Ja dostawałam na 3-4 tygodnie.

a jaka jest częstotliwość spotkań z lekarzem? Mój lekarz bierze za wiz.200zł,średnia przyjemność wydawać co 2-3tyg 200zł za wypisanie l4

Gość gość
aaaaa, L4... myślałam, że pisze 14 w ciąży

Gość gość
Mój sam się pytał na pierwszej i każdej wizycie czy chce L4. W trzech ciążach. NFZ.

Gość gość
Mój lekarz też prywatny nie wypisuje L4 na "zyczenie". A za rok post "boże ja już w tym domu nie wytrzymam". Torecan sobie kup i do pracy.

Gość gość
To zmień lekarza. I teraz przygotuj jakieś 700 zł na badania toxo cytologie cytomegalia tsh różyczka ospa hiv mocz morfologia kila itp. Ja 3 zwolnienia miałam na 3 tyg teraz mam na 4 tyg.

Gość gość
Moj lekarz wypisywal mi co 3-4 tygodnie ale kazda wizyta to byly tez badania usg itp wiec nie narzekalam bo moglam sie o wszystko dopytac i bylam pod nadzorem( ciaza zagrozona )

Gość gość
To the zachodziły w ciążę i nie wiesz ile się płaci za badania? Skoro idziesz prywatnie to proste ze płacisz.

Gość gość
niestety ciąża prowadzona prywatnie dużo kosztuje. Zawsze mozesz iśc na nfz gdzies do lekarza i on wypisze ci wszystkie badania na krew

Gość gość
Mi pierwsze l4 w ciąży wystawiła lekarka rodzinna. Więc się nie spinaj tylko wytłumacz, że czujesz się fatalnie i tyle.

Gość Jgfdyjdukgość
Niestety gdy lekarz przyjmuje prywatnie badania idą prywatnie a to już znaczące koszty , chyba ze lekarz ma tez państwowa praktykę to czasem na fnz coś pchni. Gorzej jak nie ma umowy z NFZ to nawetleków refundowanych nie wypisze a jak by coś się działo tez leki ciągną po kieszeni.

Gość gość
Kolejna sprawa jeśli to 6tc to może nie być echa serca - czyli za wcześnie by potwierdzić żywa ciąże i tu lekarze nie chcą dawać l4 ciążowego , jeżeli to 8tc (trzeba liczyć od pierwszego dnia okresu ) tentno powinno być widoczne i jeżeli są wskazania L4 jest mozliwe

Gość gość
Autorko, chodzę prywatnie. To niestety kosztuje, nawet gdybyś chodziła na NFZ to musiałabyś robić badania na swoją kieszeń, dlaczego? Bo czesc z nich trzeba za jakiś czas powtórzyć a Morfologia i badanie ogólne moczu na NFZ masz raz na pół roku za darmo, a zrobisz takich badań mnóstwo, więc i tak sama za to zapłacisz. Jednak!!! Polecam chodzić prywatnie, dokładne badania, kontrola nad tobą i maluchem, możesz zadawać pytania i na ogół lekarz się stara pomoc. No i w razie czego prawdopodobienstwo tego, że lekarz "odeślę cię z kwitkiem" jest znikome a na NFZ bardzo prawdopodobne. Pamiętam jak byłam w 16 tc i byłam na wizycie w przychodni i pytałam o coś to ginekolog miał ogromne problemy, że ja chcę coś wiedzieć w ogóle. No i prywatnie - płacisz - wymagasz jest naturalne. Ci na NFZ chyba pomylili zawody, do masarni a nie do ludzi... Ja prywatnie dostałam l4 od 8 tc. Pierwsze zwolnienienia są na 3 tyg. A po 21/22 tc są już co miesiąc (lub troszkę wcześniej).

Gość gość
Też pracowałam w banku i od ósmego tygodniu poszłam na L4. Do ginekologa chodziłam prywatnie, początkowo co trzy, a po 16 tygodniu ciąży, co cztery tygodnie. Na każdej wizycie byłam badana i miałam usg. Dostawalam też kolejne zwolnienia. Wyniki robiłam w prywatnej przychodni, za wszystko płaciłam. Wizyty kosztowały mnie 200 zł, a niekiedy 150 zł. Od końca ósmego miesiąca miałam też robione ktg, mogłam przychodzić na nie nawet codziennie za darmo. Tak to z grubsza wyglądało. P.S. współczuję, ja od 6 tygodnia marzyłam tylko żeby nie wymiotować na biurko lub klienta, wiem co czujesz. ;)

Gość gość
Mam w lux medzie wykupiony pakiet Brzoza, jesteśmy zadowolenie. Często mamy wizyty u specjalistów, łacznie z ginekologiem a tu jest bez kolejek, stresu. Poza tym badania są wykonywane na najnowocześniejszym sprzęcie, opieka jest na wysokim poziomie.

Gość gość
Zawsze przy każdym badaniu cipki mam męża i nigdy wtedy ginekolog niewydziwia. Mam prawo mieć męża nawet na kasę chorych przy całym badaniu. Również mąż wspierał porody bo CC jest wielkim ryzykiem powikłań.

Gość gość
Ja od prywatnego lekarza przenioslam sie na nfz i po kazdej wyzycie dostawalam skierowanie na mocz i morfologie, zawsze robilam za darmo

Gość gość
Ja prowadzę ciąże na nfz i nie wiem kto takie bzdury tam wyżej napisał, że przysługuje jedno badanie krwi na pół roku. Ja krew i mocz robię co miesiąc przed wizytą, leki dostaje na fundusz poza tym dostałam skierowanie na badania prenatalne za darmo, mimo że nie jestem w grupie ryzyka. A L4 dostałam od pierwszej wizyty w 9t. Do tej pory je mam mimo że już 23t

Gość gość
14:47 kiepsko z tym marketingiem szeptanym. Mam pakiet w lx i Qrwa dzisiaj czekałam ma wizytę u pediatry 3 godziny. Do ginekologa bez kolejki? Bo jak już prowadzisz ciążę ten to ok, raz na miesiąc siw dostaniesz. Ale jak nie z ciąża to lipa z terminami.

Gość gość
Gosc z 16.49 ja to samo. Chodze na nfz i l4 co wizyta od pierwszej wizyty. Skierowanie na mocz i morfologie tez co wizyta. Inne badania takie jak glukoza czy tokso rzadziej Sa tam jakies wytyczne przez nfz kiedy i jakie badania przysluguja ciezarnej ale lekarze nie trzymaja sie tego sztywno. Usg tez mam co wizyte. Co prawda 1 minutowe ale jest i lekarz widzi czy jest wszystko ok , mierzy dziecko i daje mi fotke ( chociaz go o to nie prosze) "Morfologia raz na pol roku" - dobre, naprawde. Jesli jakis lekarz na nfz tak naprawde robi to bala bym sie doniego isc.

Gość gość
Gosc z 16.09 mialo byc *

Gość gość
Ja też jestem w lux medzie i zawsze mam wizyty umawiane w krótkim terminie, tak samo ginekolog. Zaglądam często na portal pacjenta, tam mogę sprawdzić swoje wyniki i u mówić wizytę.

Gość gość
Ja też jestem w lux medzie i muszę dokupić wizyte prywatną, bo nie mogę zarejestrować się do prowadzącego gina, bo brak wolnych terminów do końca maja!