Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Potworniak

Polecane posty

Gość gość

Hej:) Mam 15 lat i tydzień temu wykryto u mnie torbiel na jajniku 4cm a dziś okazało się że to potworniak Pani doktor powiedziała, że takie zmiany usuwa się laparoskopowo? czy ktoś tutaj także w takim wieku miał taki problem? Jak wygląda taki zabieg? Nie ukrywam, że jest trochę stresujące dla mnie

Gość gość
Tak jak każda operacja. Różnica jest tylko w tym, że przy laparoskopii robią tylko małe otwory i dzięki temu są mniejsze powikłania i małe blizny. Różnic w przygotowaniu pacjenta to chyba zbytnio nie ma i po laparoskopii szybciej się wychodzi. Przed operacją zrobią ci podstawowe badania np. krew, EKG. Mogą zrobić ponownie USG przezpochwowe i badanie ginekologiczne. Przed operacją każą ci się wykąpać, rozebrać do naga, dadzą ci koszulkę szpitalną i pójdziesz na salę operacyjną. Ze względu na znieczulenie nie będziesz mogła nic jeść i pić dzień wcześniej. Na sali operacyjnej lub wcześniej anestezjolog z tobą pogada. Założą ci welflon. W zależności od rodzaju znieczulenia może ci włożą cewnik (do moczu) lub nie, od tego także zależy, czy zrobią lewatywę (lub coś innego na przeczyszczenie), czy nie. I potem uśpią, znieczulą i tyle.