Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to jest przegrzewanie dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Byłam ostatnio u koleżanki, ma córeczkę dwumiesięczną. Przyszłam to akurat leżała w domu w wózku. Koleżanka chciała ją przewinąć i bardzo się zdziwiłam gdy zobaczyłam taki oto obrazek: dziewczynka miała na sobie czapeczkę, body na długi rękaw, jakiś sweter, grube rajstopki, skarpetki i spodenki na dodatek była przykryta kołderką. Dodam, że w domu było cieplutko, napalone, kaloryfery ciepłe. Nie komentowałam tego w żaden sposób ale czy to nie przesada? Wiem, że dziecko powinno być ciepło ubrane ale rajstopki pod spodniami na to kołdra a w domu cieplutko? Jak wy ubierałyście swoje niemowlaki? Bo może ja sie nie znam ale ten widok był dla mnie dziwny

Gość gość
To jest przegrzewanie z wygodnictwa - bo dziecko permamentnie przegrzane jest ospałe, nie wymaga tyle uwagi. Tyle że potem jest chorowite i wolniej się rozwija. Chłód pobudza do ruchu, a ruch sprzyja rozwojowi mięśni. Ciepło rozleniwia i sprawia, że człowiek odbiera mniej bodźców, trudniej mu się skoncentrować. Spróbuj się pouczyć, poczytać coś w cieple a potem dla porównania w chłodzie - w ciepełku nad książką zaczniesz "odpływać" :) .

Gość gość
no tak... bo tak sie nad tym zastanawiałam czy to ja przesadzam czy to ona te dziecko po prostu przegrzewa... aktualnie jestem w ciąży i póki co nie znam się na takich maluszkach ale u niej to na pierwszy rzut oka powiedziała bym, że te dziecko jest za ciepło ubrane i jeszcze ta kołdra... ktoś jeszcze się wypowie?

Gość gość
Nie te dziecko tylko TO dziecko to bardzo ważne zwłaszcza gdy planujesz własne

Gość gość
A czego wiecej oczekujesz? Tak to jest przegrzewanie.

Gość gość
Tak, to przegrzewanie. Moje dzieci się "chowały na podłodze " - w bodziaku i spodenkach, na kocu lub macie. Ale od wielu osób się nasłuchałam, że po pierwsze na podłodze twardo a po drugie zimno. Widać, co osoba to opinia.

Gość gość
a ja napisze ze mojew domu jest w samym body bez skarpet i spodenek to napiszecie mi ze jest wychlodzone?

Gość gość
Teraz będzie licytacja, której dziecko jest lżej ubrane i która ma zimniej w domu.

Gość gość
dziś zależy ile masz stopni w domu

Gość gość
U mnie w domu 21 stopni i syn 15 miesięcy w body na krótki rękaw, spodenkach i skarpetkach.

Gość gość
U mnie w domu jest minus 15, a dzieciaki w samych majtkach na podłodze. Nocą sypiają w lodówce.

Gość gość
Moje teraz na dworze sypiaja. W lodowce podobno za cieplo jest