Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stomatolog, rtg i ciaza

Polecane posty

Gość gość

Witam. Regularnie chodze do stomatologa. I nie mam jako takich kłopotów z zębami. Ostatnio mialam problem z dodatkowymi ósemkami, ktore wyżynają sie wszystkie cztery na raz. Mialam kilka dodatkowych wizyt z tym zwiazanych i kilka zdjec rtg, ktore teraz robione byly prawie na kazdej wizycie. Przed kazda wizyta Pani doktor pyta czy jestem w ciazy, a po rtg daje do podpisania liste na ktorej jest data, nazwisko lekarza, moje, chyba numery zebow i cos jeszcze plus musze to podpisac. Zostala mi jeszcze jedna wizyta u niej przed chirurgiem i prawdopodobnie zabieg usuniecia ósemek w znieczuleniu ogolnym . Dodatkowo testy niejednoznacznie potwierdzaja ciaze. Przy wczesniejszych rtg jeszcze nie wiedzialam i potwierdzalam ze w ciazy nie jestem. Wizyte mam po dentyscie ale przed chirurgiem. Moje pytanie: Czy podpisywany dokument oznaczal zgode na rtg zapewniajac o braku ciazy? (Moj maz tego nie podpisywal) Co grozi dziecku po rtg? (Moje bylo bez olowianego fartucha wiec raczej to bylo cyfrowe) Co z ósemkami gdy bolą i nalezy natychmiast usunac i co w przypadku ciazy?

Gość gość
Niejednoznacznie czyli jesteś w ciąży czy nie? A co ma mąż do twojego RTG? Pytają kobiet bo muszą przecież facet w ciąży nie będzie. Trudno powiedzieć co podpisywalas bo nikt poza tobą tego nie widział. Ja będąc przy RTG dziecka i na RTG własnej stopy miałam zakładany fartuch od razu mimo że w ciąży nie byłam. Poczytaj sobie o RTG i ciąży. Co do zębów to dopytaj lekarza co i jak. W ciąży też się przecież leczy zęby.

Gość mazepa
Zdjęcia rtg zęba, a nawet całej szczęki, wykonywane dobrej jakości sprzętem, przy zachowaniu wszelkich norm i zasad bezpieczeństwa nie stanowi zagrożenia, zerknij na http://tomomedica.pl/pantomogram-warszawa/ - tam wykonują pantomogram także, jeżeli kobieta jest w ciąży oczywiście informując ewentualnym ryzyku. Dawka promieniowania nie jest duża, zatem ryzyko nikłe jakichkolwiek wad dziecka itd. Porozmawiaj z pracownikami Tomedica z Warszawy - podpowie jak rozwiązac problem i rozwieje wątpliwości.