Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewkakonewka14

Religia kontra własne zasady

Polecane posty

Gość Ewkakonewka14

Jestem katoliczką, ale nie ze wszystkim sie zgadzam co głosi kościół. Dokładnie chodzi mi o to, że kościół uznaje seks przed ślubem za grzech, a ja nie, nie sądzę że robiłam coś złego, nikogo nie raniłam, nikogo nie zdradziłam. Nie mogę więc iśc do komuni, bo musiałabym sie wyspowiadać, a skoro nie żałuję i nie mam postanowienia nieczynienia tego ponownie, to spowiedz bedzie niewazna. Nie chcę zaprzestać chodzenia do kościoła, bo z wiekszością nauk się zgadzam, wiele ciekawego można usłyszeć no i wierzę w Boga. Oraz żyję nadzieją, że kiedyś oficjalne stanowisko kościoła w sprawie seksu przedmałżeńskiego się zmieni, tzn ludzie którzy te oficjalne zasady kościelne ustalają przejrzą na oczy i nie beda wpedzac w poczucie winy doroslych odpowiedzialnych osob ktore nikogo nie krzywdza a postepuja zgodnie z wlasna natura. Chcialam zapytać czy ktos tutaj ma podobne poglady, bo czuje sie strasznie samotna z moimi przemysleniami, mam wrazenie ze nikt tak nie mysli jak ja. Boję sie atakow ze strony katolikow jak i niewierzacych :/

Gość Teppic   No1
Moja droga, napiszę krótko: Nie traktuj Biblii jako wyznacznika moralności, bo nim nie jest. Jeśli już, jest manifestem tego, jak moralność zmieniała się na przestrzeni wieków. Jeśli więc musisz posiłkować się własną moralnością, żeby wybierać, co w Biblii należy traktować dosłownie, a co nie, to wcale nie książka daje ci wewnętrzny kompas, tylko ty sama :)

Albo wierzysz w te religie, w ktora wierzysz, albo nie.. nie ma tak , ze wybierasz sobie co Ci pasuje... To jak wierze w milosc i malzenstwo, ale po slube dlaczego mam byc wierna mezowi... wole byc niewierna...bo takie mam zasady Albo mam dziecko, ale moze nie do końca się nim bede zajmowac.. bo czasem nie mam na to ochoty, bo takie mam zasady Albo mam przyjaciela i on mi sie zwierza i prosi o dyskrecje... ale co tam opowiem kolezance, co mi mowi... Nie można byc w polowie zona, matka, przyjaciolka i wierzaca religijna .

Gość gość
Ale ty jesteś kopnięta jak większość katolików . Ja sie nie zgadzam z źadnym wyznaniem, bo każde jest sprzeczne z naukami Jezusa . Ty jak większość katolików mną siłę oczekujesz aby twoi zwierzchnicy kościoła zagrali tak jak ty chcesz . I musisz mnie na to pozwolenie . Czyli oni muszą ci nakazać to co tobie pasuje . Dziwne . Szukaj takiego wyznania które ci odpowiada albo zreformuj katolicyzm i załóź swoje wyznanie np. Ewokatolicyzm albo Ewochrzescijanizm . Ja szukałem wszędzie i nie mogę znalezc wyznania chrześcijańskiego aby było zgodne z Biblią . Nie ma .

Gość gość
I jeszcze jedno kto tam napisał źe Biblia nie jest wyznacznikiem moralności . To co jest wyznacznikiem moralności . Opinie ludzi czy zarządzenia Watykanu które sie ciągle zmienia . Dla mnie człowiek nie jest żadnym autorytetem moralnym i nie ważne czy to jest źul czy jakieś tam dostojnnicy watykańscy . Dla mnie to tylko ludzie .

Gość gość
03:14 księża mają podobne poglądy bo postępują zgodnie z własną naturą a zakazami specjalnie się nie przejmują, jak chcą mieć kobietę to sobie biorą i cześć, tylko od nas wymagają i na nas sie wydzierają.

Gość pusta wiara od kołyski
Autorko, słyszałaś o wojnach religijnych? o Inkwizycji i mordowaniu i paleniu na stosie "niewiernych"?? A jedno z przykazań jest "nie zabijaj" i co ty na to? Księża mają kochanki, są gejami, macają ministrantów, kradną, wciskają kit czyli kłamią ( a jest przecież przykazanie NIE KŁAM !!! ) Religie to jedno wielkie szambo, WSZYSTKIE BEZ WYJĄTKU, są w celu ogłupiania i kontroli naiwniaków, a ci którzy ten syf dalej ciągną i tak robią co im pasuje, śmiech i komedia. Ludzi religijnych uważam za zagubionych, szukających odpowiedzi na to czego nie rozumieją lub czego się boją, dlatego łapią bezmyślnie byle co, czyli to co im przekazali ich równie bezmyślni i naiwni rodzice/dziadkowie, często analfabeci i wierzący w każdą bajke którą im "ksiundz proboszcz" opowiadał te 100 lat temu czy ileś tam, kiedy większość ludzi była debilami do kwadratu i gdy "ksiundz" gadoł skaczcie to oni pytali jak wysoko. Teraz ludzie są niby wykształceni a dalej dają się robić w hooja jak analfabeci od pługa 500 lat temu i utrzymują pasożytów nie dostając w zamian absolutnie NIC, tylko durną gadke, to jest mega przekręt tysiąclecia, prosta pralnia mózgu społeczeństwa od kołyski, bo jak można zmuszać niemowle do przyjmowania wiary gdy ono nie dostaje wyboru w co chce wierzyć? Jest jedynie ofiarą bardzo cwanej pralni mózgu w celu kontroli od najmłodszych lat. Przykre, ale trudno się od religji odłączyć, bo jest presja społeczna, czyli przymus socjalny, szczególnie w miejszych miejscowościach gdzie każdy zna każdego. Czas zacząć samodzielnie myśleć a nie dawac sobie bezmyślnie wciakać kit bez zadawania pytań.

Watykanu które sie ciągle zmienia gdzie zmienił zasady lub zmieniły sie przykazania martyja w fatimie powiedziała ze bóg nie zna mód i przyjda takie mody kture beda go obrazac to ze kapłan grzeszy to wina ludzie ze sie nie modlą za nich bo to kapłan nie z powołania ale z uciekł do kapłanstwa z lenistwa do życia chciał mieć wygodne życie ale nie wie ze piekło se szykuje jest jeszcze tym kapłanów kturzy zostali kapłanami z polecenia szefów to ageci słuz bezbieczenstwa w celu inwigilowaniu szpegowaniu duchowieństwa czyli takze bez powołania

popularne mity plodzone w niedouczonych lub zadnych sensacji umyslach tworcow ( np. " Imie Rozy " ) , dziennikarzy czy poltykow - a nawet swiadome zaklamywania . A poniewaz niewielu ludzi zadaje sobie trud , by poznac prawde i posluchac historykow . ( to dotyczy kazdego problemu , jak chociazby totalnie zaklamanej w popularnych mediach teorii ewolucji Chodakiewicz odkłamuje czarną legendę Inkwizycji. https://www.youtube.com/watch?v=eWAOLmaJZFc

przepowiednie fatimskie nie kłamia druga wojna sw była to kara za grzechy ludzie sami wybrali wojne bo nie chcieli pokutowac za grzechy były znaki na ziemi np słonce wirowało ziemia była sucha po deszczy w parer sekund łuna polarna w całej europie tak było widno ze igle mozna było znalesc na podłodze

Mel Gibson: Hollywood to „nora pasożytów, które ucztują na krwi dzieci…Hollywood jest ZALANE KRWIĄ NIEWINNYCH DZIECI. Przez długi czas wszystkie odniesienia do pedofilii i kanibalizmu były symboliczne lub aluzyjne. Ale osobiście zapoznałem się z praktyką na początku lat 2000. Mogę o tym teraz porozmawiać, ponieważ ci ludzie, ci szefowie , już nie żyją … „ „Krew maltretowanego seksualnie niemowlęcia uważana jest za wysoce „wzbogaconą” i jest wysoko ceniona. …. Niemowlęta to dobrze funkcjonująca waluta. Niemowlęta są ich premium marka, wysokiej jakości stekiem z kawioru z kokainą

Gość gość
I bardzo dobrze ze się nie zgadzasz.Masz mózg ! To dlatego.Religie też wymyślił ktoś, tylko by zyskać sobie ludzi składających część danej osobie i by oddawać tej osobie datki pod postacią kasy a złota w dawnych czasach.To jest tylko w celu pienieznym zalozone dlatego takie awantury są o swoich poddanych,dkatego religie sie kłócą, bo wiadomo im wiecej ludzi w danej wierze tym wiecej "ofiary"-kasy To jest wszystko proste jak Budowa cepa.resztę odrobili sobie ludzie,czyli śmieszne święta. Choć Nie powiem Boże Narodzenia uwielbiam bo to super czas,ale to robi wspólnota ludzi nic nadprzyrodzonego.To ludzie mają Taki dzień że myślą być stąd się lepsi,pomóc komuś itd.ten magiczny czas tworzą umysły wszystkich bo w tym czasie myślą tam samo,są zjednoczeni.Gdyby codzień każdy taki był to atmosfera też byłaby magiczna.Ale przyjęło sie że W jeden dzień tak jest czy tam parę dni.Nie wiem czy rozumiesz.To nie nadludzkie siły robią super czas świąteczny .To umysły i ludzie.Ich strojenie lampami,piosenki itd itd itd

jest jeszcze wielu ludzi co uzdrawiaja np marcin zielinski Bog jest zupelnie niewinny, On w zaden sposob nie jest odpowiedzialny za to ze my mamy nieszczesliwe zycie, ze jest tyle bólu i cierpienia w naszym zyciu.Gdybysmy przeanalizowali kazdą formę bólu i cierpienia, która nas dotyka to w 99 % musimy stwierdzic logicznie , ze ten bol i cierpienie jest konsekwencją moich grzechów ktore we mnie uderzyły, konsekwencją grzechów innych osób, które we mnie uderzyły, konsekwencja moich złych wyborów, których efekty teraz we mnie biją, konsekwencje złych wyborów innych ludzi, ktore teraz we mnie uderzają, ale Bog jest zupełnie niewinny. On wsrod kar i cierpienia ktore my sami sobie nawzajem zadajemy jest tym który chce nas ratować, uzdrawiać, uwalniać, przytulać.Zas szatan zrobi wszystko i to jest jego najbardziej perfidna strategia by wlozyc w nasze serca przekonanie, ze to Bog jest winien, ze to On mnie karze.Ile razy nasze mamy czy babcie powtarzały "o Bog ciebie skarał ", nie rób tak bo Bog ciebie skaze "Kochani to w pewien sposob jest herezja.Bog juz ukarał, Bog przyjał sam na siebie karę za nasze grzechy w swoim Synu Jezuussie Chrystusie.Bog sam siebie ukarał za nasze grzechy...Rozumiecie to ?Czy mozna bardziej kochać

Gość gość
Ok.

Gość gość

Boga nie ma wy oszołomy