Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wszystko drogie

Polecane posty

Gość gość

co z tego ze typowo tradycyjna Wigilia składa się z biednych potraw skoro produkty by je zrobić są drogie - święta wychodzą mi strasznie drogie plus prezenty :(przydałby się dodatkowy tysiąc na to wszystko (nie biorę 500+)

Gość gość
A po co to wszystko kupować? Zastaw się, a postaw się?

Gość gość
Ja też nie biorę, ale nie mam wielkopańskiego wigilijnego stołu. Barszcz z pieczonymi pierożkami z ciasta półfrancuskiego, śmietanowego z farszem[kapusta z grzybami], śledzie, po kawałku pieczonej ryby [zazwyczaj sola, dorsz], makówki, kawa, herbata, ciasto to nie wielki wydatek. Ciasta, pierożki, farsze robimy rodzinnie-każda z rodzin wykonuje jedna potrawę dla całego zgromadzenia przy wigilijnym stole u naszych teściów. teściowej pozostawiamy wykonanie sałatek. Ze zmywaniem też nie problem, kilka lat temu wspólnie kupiliśmy im zmywarkę, ale dyżury ustalamy, co roku inna rodzina dekoruje stoły, "obsługuje". Jest nas 3 rodziny, mój mąż i jego dwaj bracia z rodzinami. Teść naleweczką po kolacji częstuje, teściowa zawsze jakieś smakowite dańko po kolacji wyciąga, śpiewamy kolędy, nasze dzieci grają. Potem wspólne wyjście na pasterkę. Jest miło, spokojnie, dzieci dostają prezenty tylko od swoich rodziców, którzy mogą sobie pozwolić na większy wydatek na dzieci, bo nie muszą przygotowywać ich dla wszystkich dzieci z rodziny. Ważne jest wspólne rodzinne spotkanie przy stole niż kilkanaście potraw wśród kłócącej się rodziny. Wszystkie synowe mają nie tylko prawo, ale i obowiązek zaprosić do wspólnego stołu członków swojej rodzin. W tym roku za wigilijnym stołem zasiądzie 18 osób, w ubiegłym roku 23. Część synowych w tym roku spędza święta w gronie swojej rodziny [zasada. raz z moją, raz z twoją rodzina] Moja mama i jej siostra jest co roku obecna na naszej wigilii, ale czasami i mój brat z rodziną przyjeżdża.

Gość gość
Jak patrze z jakimi wozami ludzie wyjezdzaja z tych supeemarketow. Juz przed swietami to niech nie podstawiaja wozkow tylko paleciaki normalnie zeby ludzie sie miescili. Wy to wszystko zezrecie? Naprawde ?

Gość gość
no ja też nie wierzę jak widzę , ze zakupy w koszach...

Gość gość
Zakupy często za chwilówki z firmy pożyczkowej,trzeba oddać dwa razy tyle.Ano trza cierpieć,ociemniały biedny nard wybrał "dobrą zmianę" to niech zdychają z głodu.

Gość gość
autorka nie dostaje 500+ i ma rację, dla nas te cholerne święta to nie święta bo nie stać nas na nie, by to szlag trafił, co za idiota je wymyślił

Gość gość
Święta są piękne,i nie trzeba być zagorzałym katolikiem by ich nie rozumieć. Polacy to dziwny naród,głupieją,latają po sklepach jakby miały trwać miesiąc.Kupują wszystko od igły do cukru,ci ubożsi nie wychodzą bo mają ogranieczena jak przeżyć cały miesiąc.Emertyowi da się raz w roku 10 zł a rydzowi 73 miliony.Tak wygląda Polska sprawiedliwośc.O młodych nie wspomnę bo na prawdę mając dzieci jest ciężko.

Gość gość
jak dostajesz za pieprzenie się i rozmnażanie 500+ to może i piękne, ale nie dla uczciwe pracujących

Gość gość
To jak ty żyłaś przed 500+?

Gość gość
A gdzie wy orły intelektualne jest napisane że ktoś tutaj bierze 500+ bo ja doczytać nie umiem:)

Gość gość
22:45 to autorka niestety ale masz wielkopański stół w porównaniu z moim , u mnie mimo wszystko skromnie sałatka jarzynowa, śledź z cebulą , wędliny, krokiety z kapusta i pieczarkami, barszcz czerwony , kapusta, na 2 dni świąt będzie schabowy, ziemniaki, surówka jakieś owoce, ciasto i trochę słodyczy wszystkiego po trochu bez wymyślnych potraw i wielkopańskiego stołu, ale żeby to wszystko ogarnąć poszło już z 500 zł na to :(

Gość gość
Ja już nie mogę czytać i słuchać tego jęczenia o 500+ ,coście sie uczepili? I jęczą zazwyczaj ci co nie dostają bo zazdroszczą. Ja rodziłam dzieci ( mam dwoje ) jak nawet tego w planach nie było a słuchając jak ludzie ciągle to wytykają to rzygać się chce... tak, biorę i się nie wstydzę ,przysługuje mi na oboje bo jestem wdową ,pracuję ale moim dzieciom zus odmówił renty po ojcu więc dziękuję Bogu że jest to świadczenie. Nie jestem rozrzutna ,uczę dzieci szacunku do pracy i do pieniądza,nie kupuję tony żarcia na święta i nie wyrzucam później a w tym roku przynajmniej mam za co kupić dzieciom wymarzone prezenty.

Gość gość
no widzę że za pieprzenie ludzie z moich podatków dostają większą kasę niż ja zarabiam i tak uważam że mam prawo na to narzekać, ceny rosną przez 500+, znam kobiety które już kompletnie są leniami bo twierdzą że uwaga dzisiaj to mało kto pracuje- a obok dzieciak słucha i co myślicie że jak dorośnie to będzie na was pracował? będzie dorastał w przekonaniu że praca to coś złego bo przecież mało kto w tych czasach pracuje, brawo pis

Gość gość
Tak 500+ spowodowało podwyżki wszystkiego,to my podatnicy dajemy na ten cel,nie Państwo i ten kto dostaje to jego szczęscie ale niech pamięta że dostaje cudzym kosztem.

Gość gość
Nie ma takiego taniego kraju jak PL w całej UE. U nas wszystko jest przynajmniej cztery-pięć razy tańsze niż w Holandii czy w Szwecji. Do tego nasze pen/sj***ar/dzo się po/prawi/ły i idą cały czas w górę. Mamy powszechny dobrobyt! Domy są w PL za bezdurno a ludziom się powodzi że aż hej! No i nie pracujemy tak ciężko jak oni. Polak ma więcej przerw w pracy i pracuje na pół gwizdka. Fajnie jest!

Gość gość
Tak 500+ spowodowało podwyżki wszystkiego,to my podatnicy dajemy na ten cel x masło i jaja np. to na całym swiecie sa b drogie, i masa produktów tez z tego powodu zdrozała, bo sa na masle i jajach, ludzie pieprza do rzeczy

Gość gość
Ceny muszą iść w górę, bo zarabiamy coraz więcej. Ale to się wyrównuje, bo i tak jest bardzo tanio!

Gość gość
Ja właśnie wróciłam z Holandii i stwierdzam, że tam wszystko jest dużo droższe niż w PL. Co z tego, że oni zarabiają trochę więcej niż my jak za wszystko płacą jak za woły! W PL jest bajecznie tanio i tutaj mogę sobie zorgaanizować święta za jedną czwartą z tego co w NL.

Gość gość
gość dziś To w psychiatryku mają internet??? :D

Gość gość
gość dziś Taaaaak... to się zgadza tylko jeśli mówisz o "tradycyjnych" polskich potrawach, czyli czymś, co tam jest rzeczą egzotyczną, a egzotyczne składniki owszem, będą drogie.

Gość gość
15: 48 widocznie mąż nie pracował dlatego dzieciom renta się nie należy ale wina męża a nie podatników ł

Gość gość
do gość dziś - tak jak ty szmato jak nie dostawałaś 500+, bo wtedy nie było tak drogiej żywności, tylko teraz w przeciwieństwie do ciebie ja nie dostaję 500+ a ty za rozkładanie gir je dostajesz

Gość gość
hahaha ciekawe komu i gdzie te pensje rosną ja nie miałam podwyżki od 2008r, a nie była jedna jak pracodawca zaczął grzebać w wynagrodzeniach by zaoszczędzić, wtedy po takiej podwyżce moja pensja była niższa niz przed podwyżka za to mamy podwyżki żywności o usługach, lekach i ubraniach już nie mówiąc- za hydraulika -250 zł, leki-80 zł, buty zimowe- 150 zł , teraz 100 zł to jest nic niestety, tu stówa, tam stówa i kasy nie ma a miesiąc długi

Gość gość
dziś srały muchy,będzie wiosna...... Ludziom nie powinno dawać gotowej kasy a pracę i zarobek. Uczą ludzi lenistwa a młode baby zamiast pracować siedzą w domu bo jest gotowa kasa.Ciekawa jestem jak pieniązki się skończą to gdzie starą babę zatrudnią,chyba w WC na dworcu.

Gość gość
gość dziś Jak ta tanio w Polsce to kiego wyjeżdżać,wez kobito nie pleć bzdur.Tam zarobić a tu żyć,jasne jak słońce.W Holandii nie robią takich prezentów .

Gość gość
gość dziś Nie ma takiego taniego kraju jak PL w całej UE. U nas wszystko jest przynajmniej cztery-pięć razy tańsze niż w Holandii czy w Szwecji. Do tego nasze pen/sj***ar/dzo się po/prawi/ły i idą cały czas w górę. Mamy powszechny dobrobyt! Domy są w PL za bezdurno a ludziom się powodzi że aż hej! No i nie pracujemy tak ciężko jak oni. Polak ma więcej przerw w pracy i pracuje na pół gwizdka. Fajnie jest! x Piszesz poważnie, czy to sarkazm?

Gość gość
gość dziś Ja właśnie wróciłam z Holandii i stwierdzam, że tam wszystko jest dużo droższe niż w PL. Co z tego, że oni zarabiają trochę więcej niż my jak za wszystko płacą jak za woły! W PL jest bajecznie tanio i tutaj mogę sobie zorgaanizować święta za jedną czwartą z tego co w NL. x Tylko tam im zostaje z wypłaty dość spora część, a tu? xx gość dziś Ceny muszą iść w górę, bo zarabiamy coraz więcej. Ale to się wyrównuje, bo i tak jest bardzo tanio! x Czyli pomimo wszystko zawsze będziesz biedakiem :P xx gość dziś hahaha ciekawe komu i gdzie te pensje rosną x Najniższa krajowa rośnie, tylko i wyłącznie. W moim miejscu pracy po 5 latach pracy w tym miejscu, ludzie mają 2200-2300 stawkę brutto, a najniższa krajowa od stycznia 2100. Niedługo wszyscy będziemy zarabiać najniższą. Nie miałabym nic przeciwko, gdyby najniższa krajowa dzisiaj przy tych cenach wynosiła 3500. To daje jakieś 2500 zł do ręki razy 2, bo mąż też. Za 5 tys jakoś ta nasza 4 osobowa rodzina z najniższej krajowej pociągnie.

Gość gość
gość dziś Chyba oczywiste, że to czysta ironia...