Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam które karmią lub karmiły piersią.

Polecane posty

Gość gość

Trochę mi głupio zadawać takie pytanie ale chodzi o to że nigdy nie pamiętam na której piersi zakończyłam karmienie. Podobno to bardzo istotne. Mały opróżnia obie piersi i teoretycznie powinnam kolejne karmienie zacząć od piersi na której zakończyłam a tu lipa. Bardzo często zupełnie o tym zapominam. Czy to naprawdę takie ważne?

Gość gość
Pierwsze słyszę, że tak trzeba robić. Przed karmieniem sprawdzałam ręką, która pierś jest bardziej nabrana i tą podawałam dziecku. Nie wiem, czy na to jakieś znaczenie, ale prawą piersią karmiłam rzadziej i po roku po skończeniu kp pod brodawką wyczułam jakąś gulkę i biorę właśnie leki na pozbycie się tego.

Gość gość
Ja na początku sobie zapisywałam. Potem już czułam która jest miekka, a która twarda. Czasami bywało tak, że przy jednym karmieniu dziecko jadło z jeden i drugiej piersi. Nie wiem czy jest to ważne bo jeśli masz dużo pokarmu to z w piersi nie opróżnionej mogą ci się porobić grudy. Poprostu masz taką twarda pierś robią się zastoje i mega boli. Ja mimo, że dziecko jadło z jeden i drugiej piersi to miałam że trzy razy ból piersi. Raz miałam dosyć ból ledwo się dotykałam. Masowalam na siłę, obkladalam kapusta , prysznicem sobie spryskiwalam. Lepiej dbaj o to i pamiętaj. Bo może być o wiele gorzej.

Gość gość
ja tak nir robiłam nigdy, karmiłam głównie lewą piersią

Gość gość
Ja zawsze pamiętałem która piersią ostatnio karmiła i następne karmienie był o ta druga piersią.

Gość gość
Ja teraz mam jesna puers wieksza od drugiej i to znacznie. Lepiej zapanietuj.

Gość gość
Ja tez mam wieksza. I nie wiem jak to naprawić..

Gość gość
Moze nirjest to bardzo istotne ale jednak fajnie gdy się to stosuje. Jeśli np zaczyna się zawsze od tej samej to produkcja pokarmu w niej będzie większa może to skutkować kawałek w jednej piersi czy później Zatorami. Wymieniając piersi mamy większe prawdopodobieństwo ze dziecko będzie ssalo tak sam o dwie piersi produkcja teoretycznie będzie rowna. Jeśli dajemy jedną to z czasem dziecko chętniej ssie ta która dostawali bo np szybciej z niej leci i potem coraz ciężej może być przystawiac do drugiej

Gość gość
Jeśli nie pamiętasz to zakładaj cos na na nadgarstek, gumke do włosów, bransoletkę na ta rękę z której piersi karmisz i odpowiednio przekładaj po karmieniu, wtedy będziesz zawsze wiedziała z której było karmienie

Gość gość
Ja sobie zapisuję, przy okazji notuję o której dziecko jadło i robię tak od 11 miesięcy

Skąd wy to wszystko bierzecie??? Mam 50 lat. Moich obu synów karmiłam po 3 lata. I nigdy nie zastanawiałam się od której piersi zacząć. Zwyczajnie przystawiałam do tej, która była pełniejsza, bo bolała i była napięta :)

Gość gość
Stilelibero przecież dawniej wszystko robiło się innaczej. Mój synek opróżnia obie piersi na jedno karmienie więc podczas kolejnego naprawdę nie wyczuwam która jest pełniejszą.

Gość gość
Problemy macie, że ręce opadają, a potem będzie płacz że za rok dwa będziecie miały z cycków ciepły szal na zimę :S

Gość gość
Jeżeli obie opróżnia, to raczej nie ma większego znaczenia od której zaczyna... ja podawałam jedną na jedno karmienie, starałam się w miarę pilnować tego żeby dawać na zmianę, przy obojgu dzieciach w prawej miałam więcej pokarmu, ale przy drugim przypilnowałam żeby możliwie dużo pobudzać laktację w lewej i różnica nie była taka wielka. Przy pierwszym dziecku ponad rozmiar w miseczce, widać było na oko która więcej produkuje, ani ładne, ani wygodne, pod koniec karmiłam już praktycznie tylko jedną. Większość kobiet ma jedną pierś "dominującą", i u większości takich jest to prawa. Jak nie jesteś w stanie zapamiętać, a obie piersi wydają ci się pełne, to jak ktoś doradził, możesz sobie bransoletkę na rękę zakładać, są nawet specjalne bransoletki dla mam karmiących na których możesz też godzinę karmienia zaznaczyć, albo klipsy na stanik którymi też po odpowiedniej stronie zaznaczasz, ale to taki gadżet na początek i łatwy do zastąpienia czymkolwiek.