Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćna kafe

Mąż notorycznie kłamie. Jak oduczyć go tego?

Polecane posty

Gość gośćna kafe

Rozmawiam z nim ze zwiazek buduje sie na szczerosci. Kilka razy obiecywal ze nie bedzie juz klamac a jednak ciagle to robi. Nie chodzi tu o powazne sprawy (chociaz i takie pojedyncze byly) ale o drobne, ktore jesli powiedzialby prawde to nic zlego nie byloby, nie mialabym pretensji. Jednak jesli wychodza po czasie to jestem zla. U niego w domu rodzinnym to bylo normalne, ze sie klamie wiec takie nawyki wyniosl z domu. Nie wiem jak meza oduczyc tych klamstewek.

Gość gość
Nałogowy kłamca - terapia.

Gość gość
daj spokój , gdzie ty go znalazłaś?

Gość gość
Jeśli sam sobie nie zdaje sprawy ze swojego zachowania, przyjmuje je za normę i nie chce przestać, to chyba najlepsza będzie jakaś terapia.. Albo na początek spróbuj z nim porozmawiać jeszcze raz. W jakich sprawach kłamie najczęściej, dlaczego? Czego się boi, Twojej negatywnej reakcji? Musisz go zapewnić, że np. jak zrobi x albo y to nie jest to dla Ciebie żaden powod, żeby być na niego złą itd. Bo to chore kłamanie ma chyba swoje źródło w strachu, zaczyna się od tego że boimy się czyjejś reakcji, bo np. ktoś w domu rodzinnym wiecznie miał pretensje o pierdoły, o rzeczy, które w normalnych rodzinach nikomu by nie przeszkadzały. I żeby mieć święty spokoj lepiej skłamać. Wyniosłam z domu niestety podobne nawyki, powiem ci że takie życie jest niezwykle męczące. Wiecznie trzeba uważać co się komu powiedziało, żyć w strachu bo prawda wyjdzie na jaw itp. życ się odechciewa. Dobrze, że już jestem od tego prawie wolna.

Gość gość
Jeszcze przed slubem narzeczony okłamał mnie kilka razy , niby niewielka sprawa a jednak ..... tłumaczyłam mu ze niszczy zaufanie to odpowiedział mi za któryms razem ze to mój problem . W końcu przypadkowo nawinęła sie okazja i go okłamałam ale już bardziej solidnie niż on . Po 15 latach nadal widze jego minę zdziwienia ... Od tego czasu mam spokój . Aha krótko po wydarzeniu przeprowadziłam rozmowe , bo on twierdzizl ze niedopwiedzenie badz pólprawda to nie kłamstwo . No to podałam mu kilka przykładów ... postawiałm krótko zero dziwnych zachowan i malzenstwwo albo sie żegnamy . Pamietam kiedys cos mu sie wysmyknęło po kilku latatach ale takiego buraka strzelił heh

Ja byłam kilka miesięcy w związku z mitomanem. Odkryłam to jak już rozeszliśmy się i podświadomie to było powodem rozejścia. Dopiero po odejściu zdałam sobie sprawę, że Kłamał w wielu poważnych i mniej poważnych sprawach. Również po rozstaniu okazało się, że spłacał jakieś długi, kupował jakieś narkotyki... Dobrze się krył. Mitomania to choroba i niestety nie da się jej wyleczyć. Odeszłam, bo myślałam, że zwariuję....