Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie siedzi a ma pół roku

Polecane posty

Gość gość

martwić się? Dodam ze synek również posadzony nie utrzyma się ani sekundy :( myslalam ze szybko zacznie siedac bo sam sie podciąga do siedzenia gdy leży juz długo, szybko zaczął trzymac głowe w pionie, obraca sie itp ... Ale nie siedzi. Dodam też że nie pelza. Na brzuchu leżeć nie lubi, ale go kłade

Gość gość
Daj dziecku spokój i niesadzaj go! Jak nie siedzi znaczy że jego kręgosłup nie jest gotowy nienadwyrezaj go niepotrzebnie.

Gość gość
Jeszcze nie musi.

Gość gość
wiem, ze nie jest gotowy ale wydaje mi sie ze w tym wieku powinien juz siedziec ... Dzieci kolezanek juz siedza :(

Gość gość
Tez miałam spory stres ze mój malutki nie siadał. Zaczął dopiero w wieku 8 miesięcy. Chodzić zaczął w wieku 14 miesięcy. Teraz ma 2 latka i nic nie mówi, czasem "tata". Trochę znów panikuje, ale z drugiej strony tlumacze sobie ze moje dziecko po prostu na wszystko potrzebuje trochę więcej czasu.

Gość gość
dziekuje :) a czy waga moze miec coś wspolnego? synek ma pół roku i wazy 10 kg

Gość gość
Piknik się w głowę!!! Wcale nie powinien już siedzieć!

Gość gość
Zapamiętaj na resztę życia "dzieci się nieporownuje" najgorsze co można dziecku zrobić to "a syn baski już siedzi a syn którejś tam to zajął 2 moesjce w czymstam" dzieci się nieporownuje!!!!!

Gość gość
Mój usiadł jak mial skończone 9 miesiecy. Najpierw wstal, chodził przy meblach a dopiero potem sam usiadł. Nie znam żadnego dziecka które by samo usiadło jak miało pół roku. Nawet moja córka starsza, która zawsze była z rozwojem do przodu.

Gość gość
Moj syn tez rzucal sie do siadania bardzo szybko jednak SAM usiadl w wieku 9mcy. Dodam ze dwa tyg pozniej zaczal wstawac w lozeczku i raczkowac.

Gość gość
Mój syn zaczął siedzieć jak miał 9,5 miesiąca, za to jak miał 7 miesięcy już chodził przy meblach, więc późne siedzenie nie oznacza, że się wolno rozwija.

Gość gość
Dodam ze mam jeszcze corke i tez usiadla nama na 9mcy. Ale raczkowac zaczela na 11mcy a wstawac w lozeczku na 13 mcy.

Gość gość
rozumiem ze ma czas ale on POSADZONY nie siedzi ... Nie wymagam by sam jeszcze siadal

Gość gość
A w jakim celu go sadzasz? Dziecka nie sadza się dopóki nie usiądzie samo, nie stawia na nóżki dopóki samo nie wstanie... jeśli sam nie potrafi przyjąć takiej postawy, to znaczy że jego mięśnie i stawy nie są na to gotowe. Nie wiem skąd ty wzięłaś te pół roku, rzadko się zdarza żeby dziecko w tym wieku siedziało, chyba że nadgorliwa mamusia czy babcia obłożą poduszkami. Moje fakt, siadały bardzo wcześnie, ale zwłaszcza młodsze chwiało się jeszcze mocno nawet jak już usiadło samodzielnie, z pozycji na czworakach. Nie wszystkie dziec***ełzają. Niech sobie ćwiczy, podciąga się (z leżenia i tak nie usiądzie, ale wzmacnia plecy), turla, a siedzenie przyjdzie w swoim czasie, z tego co piszesz rozwija się prawidłowo. A za 30 lat nie będzie miało żadnego znaczenia czy usiadł mając 6 mcy, czy 10.

Gość gość
Autorko, takie matki jak Ty, to powinny mieć kuratora! Przestań dziecko zmuszać i sądząc na siłę! Niszczysz mu kręgosłup!!!

Gość gość
A na kolanach go trzymasz? Tak ze ma podparte plecki i nie na dlugo w takiej pozycji. W wozku mozesz na pollezaco wozic, byc moze maluch zacznie sam sie podciagac. Chyba logiczne ze lezace niemowle nie zlapie rownowagi.

Gość gość
Ty matko a robią robią szpagat jak sama noerobisz i np mąż napile cię dociskając? Nie nieumoesz i nikt na siłę ci nie robi szpagatu bo to boli bo nadwyreza itp tak samo z dzieckiem sadzasz na siłę a jego mięśnie nie sa wstanie utrzymać się. Sadzanie na siłę jest bardzo niezdrowe dlatego tak niebezpieczne są chodziki itp bo mogą nadwyrezac.

Gość gość
akurat umiem zrobić szpagat ale w nim chodzi o rozciągnięcie a nie siłe miesni czytałam na babyonline "Sadzaj dziecko na swoich kolanach, podtrzymuj lekko w pasie, a potem zwalniaj uchwyt, pozwalając by maluch siedział przez kilka sekund samodzielnie."

Gość gość
moja jest na etapie siadania, powiedzicie mi mamy jak wasze dzieci siadaly czy z pozycja z brzuszka czy z pleców się podnosiły do siadania?

Gość gość
Dziecko półroczne wcale nie musi siedzieć. Nawet posadzone. Nie sadzaj, bo krzywdę zrobisz. Pozwól mu się rozwijać w jego tempie. Nie rozumiem dlaczego matki mają takie ciśnienie, żeby dziecko już koniecznie robiło to czy tamto. A jak jeszcze dziecko koleżanki coś potrafi, a wasze nie, to chcecie się zesrać. Mało jaja nie zniesiecie.

Gość gość
Do gościa tam wyżej- u mnie dwójka siadała z pozycji na czworakach, najpierw po prostu przypadkiem, jak klapnęły na pupę, podpierały się wtedy krzywo i chwiały, aż w którymś momencie zaskoczyły że można rączki też oderwać od podłogi i siedziały już samodzielnie.

Gość gość
17:09- moje dziecko najpierw stało a potem robiło "bęc" na pupe i tak siedziało. Potem dopiero z pozycji z czworakow. Zrobił czworaki, posadził pupe na podłodze i oderwal rece ( swoja droga to nie czworakuje tylko pełza do tej pory ).

Gość gość
Dzięki mamusie, moja tez tak klapnie sobie z pozycji na czworakach a ma ponad 9 mcy a dużo osób mi radziło ze jak leży i się podnosi to mam jej podawać palce i pomoc jej się dźwigać czy też tak robicie?ja akurat się z tym nie zgadzam

Gość gość
moje dziecko nie siedziało samo uwaga-do roczku,jest wcześniakiem.Pełzało,siegało po zabawki,póżno zaczęło się obracać z pleców na brzuch i odwrotnie...byliśmy pod opieką neurologa i Pani doktor zawsze powtarzała że wszystko przyjdzie w swoim czasie,że nie jest jeszcze fizycznie na to gotowy...moje dziecko mając pół roku tylko leżało na plecach,albo na brzuchu jeśli je tak położyłam,ale kładłam w takiej pozycji jak najczęściej,choćby na kilka chwil bo wiedziałam że to zdrowe,że ćwiczy mięśnie itd.W dniu swoich pierwszych urodzin usidł sam,mało tego,w ten sam dzień wstał trzymając się mebli i zrobił kilka kroczków,zaczął też intensywnie raczkować;)tak że nie można go było spuścić już z oczu!!!poł roku to jeszcze wcześnie,znam oczywiście dzieci które mając tyle już siedziały,a mając 8-9 miesięcy już chodziły ale to indywidualna sprawa,nie masz się czym martwić;)chyba że prowadzisz wyścig szczurów z innymi matkami w kto pierwszy?jeśli DOBRY pediatra nie widzi problemu to go nie ma.dodam że moje dziecko ma teraz 4 lata i jest bardzo sprawne,nawet bardziej niż rówieśnicy;)

Gość gość
dodam jeszcze że tak,waga może mieć wpływ,mój syn zawsze był dużym dzieckiem,duża głowa,długi tułów,krótkie nóżki,nie był gruby ale taki grubokościsty,zwalisty,neurolog mówiła że to właśnie przez budowe ciała jeszcze nie siedzi,że nie ma proporcji ale to się zmieni,i zmieniło...