Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mad Star

Czy działanie antykoncepcji było zachowane?

Polecane posty

Gość Mad Star

Witajcie Proszę powiedzcie czy dobrze myślę. Skończyłam przerwę między opakowaniami tabletek w piątek. Przyjęłam normalnie nową tabletkę, to samo w sobotę. Kochaliśmy się tego dnia z chłopakiem i jak na złość wieczorem w niedziele złapała mnie tak potworna angina że musiałam przyjąć antybiotyk. Wcześniej wzięłam jeszcze 2 razy ibuprom i 2 razy fervex wszystko max do 4 godzin przed tabletką. Antybiotyk o 8 rano w poniedziałek, tabletka o 23 w niedziele. Kolejnych stosunków nie było. Antykoncepcja zachowana?

Gość gość
Musisz przeczytać ulotkę czy antybiotyk nie osłabia działania tabletki anty a jak długo stosujesz te hormony ?

Gość Mad Star
Osłabia dlatego później nie było już stosunków wcale. Tabletki biorę od 6 lat ale starałam się zawsze unikać takich sytuacji gdzie antybiotyk pojawiał się w okolicach stosunku a tym razem ból był tak nieznośny że nie dałam rady przeczekać kolejnego dnia :/

Gość gość
Ja też biorę od kilku lat tabletki anty i też czasami zdarzyło mi się zażywać antybiotyki ale jakoś w ciążę nie zaszłam :)

Gość Mad Star
Zawsze wolę dmuchać na zimne :) jeszcze te 3 lata wolałabym się wstrzymać z macierzyństwem więc wole się upewnić czy postąpiłam dobrze

Gość Millennka
Zawsze możesz zastosować przez jakiś czas antykoncepcję towarzyszącą, a od kolejnego cyklu zostać tylko na pigułce. :)

Gość mikrobiolożka
Antybiotyk nie działa wstecz jeśli chodzi o antykoncepcję. Jeżeli brałaś tabletki regularnie i wszystko było ok no antykoncepcja została zachowana. Dużo się pisze na forach, że plemniki mogą żyć do kilku dni w drogach rodnych kobiety i że ryzyko istnieje. Prawda jest taka, że tabletki działają też w taki sposób, że zmieniają śluz kobiety, na taki, który plemnikom nie sprzyja, nie jest on "płodny" więc plemniki w nim nie są w stanie przetrwać i szybciej umierają. Myślę, że nie powinnaś się martwić. Pamiętaj, żeby stosować dodatkową antykoncepcję w trakcie trwania kuracji i 7 dni po niej. :)