Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki prosty przepis na danie z kurczakiem dla poltorarocznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Jakie poleciłybyście danie dla półtorarocznego dziecka z piersią z kurczaka? Dziecko takiego mięsa w kawałkach w zupie nie specjalnie zjada, muszę je lekko zblendować. Z takim mięsem z udka z zupki to sobie nie radzi aby je pogryźć i połknąć, tzn gryzie i częściowo wypluwa, ale jak zblendowane trochę to zjada. Może jakaś pierś ze sosem jej by podeszła? Jak Wy podajecie? Moje dziecko najchętniej to zjada klopsiki lub zupki. Ogólnie z gryzieniem nie ma problemu. Problem jest tylko z mięsem.

Gość gość
Zmiel fileta i zrób pulpety w sosie koperkowym lub upiecz w rękawie do pieczenia w piekarniku na ciepło do ziemniaków a jak ostygnie to na chleb ja tak robię syn też ma 1.5 roku

Gość gość
up

Gość gość
Może jakaś pastę do chleba ze zmielonym filetem

Gość gość
Daj do zupy i zblenduj.Tak robie corce

Gość gość
A próbowałaś zamiast blendować posiekać na kawałeczki takie mniej więcej pół cm? Taka forma "pośrednia" może pomóc przejść z blendowanego na zwykłe, u nas się sprawdziło (robiłam na tej bazie sosy różnego rodzaju po prostu).

Gość gość
Dzięki za porady. Pulpety w sosie koperkowym wypróbuję. I może upiekę też pierś w rękawie. Może jakoś zje, ale nie wiem czy da radę :) Dziś ugotowałam kawałek piersi, pokroiłam zgodnie z poradą na drobne kawałeczki, wymieszałam z rozgotowanym jabłkiem, dodałam ryż i zobaczymy jak to zje. Lubi bardzo jabłka więc może będzie smakowało i może zje te mięso. Zobaczymy ;)

Gość gość
Kurczak z jabłkami i ryżem? A Ty byś to zjadła?

Gość gość
Kaski kurczaka obtoczone maka,jajkiem i zmielonymi platkami kukurydzianymi

Gość gość
podsmaż kurczaka na maśle zamarynowango wcześniej w curry, trochę soli. dodaj szpinak, podsmaż, wlej mleka aby wyszedł sos, dopraw do smaku, poddus troszkę, ugotuj do tego kluski i już. ale robie tez zamiast szpinaku pietruszka, co prawda córka mi ja wygrzebuje, ale sos jest bardzo dobry. dzieci zazwyczaj lubią kluchy, moja świderki to bez niczego zje, sa tez takie fajne kluseczki w kształty, np. domek, samochodziki, moja wtedy zjada tego dużo, bo się smiejemy, ze zjada samochód, a ogólnie jest niejadkiem. trochę dziwne, ze twoja sobie nie radzi z gryzieniem, myśle , ze to bardziej takie widzi mi się, moja corka w tym wieku tez tak robiła, pchała do buzi a potem pluła tym, bo nie miała chęci na to co wpakowała. taki etap. nie przyzwyczajaj jej mielic bo potem ci focha strzeli, ze nie zje , ze musi być rozdrobnione. ja robie jeszcze często dla córki klopsy z udźca indyczego w sosie koperkowym, do tego ryż i buraczki. możesz tez upiec jej dewolaje z papryką i masłem, do tego ryż. chociaż moja dwulatka jadła je tez z patelni w panierce. kurczak w warzywach, warzywa najpierw sobie dopraw czym tam chcesz i jakie chcesz, u nas najczęściej brokuł, kalafior, groszek, papryka, kukurydza, wrzucam do naczynia, do tego doprawionego kurczaka i zapiekam, na koniec dolewam trochę wody , raz z ryzem , raz bez.